Magazin

Blog

Rúdra fel! - Miért éppen rúdfitnesz?

Van aki divatból, van aki kíváncsiságból próbálja ki és akad aki céltudatosan e sportok iránt érdeklődik. Lehetsz rudas, vagy lóghatsz karikán (aerila hoop), selymen (aerial silk/tissue), hammockon, hálón, trapézon (és még sorolhatnám). Egy biztos, ha ez tényleg a te sportod, nem szabadulsz tőle. A kihívások adottak. Mindig van hová erősödni, mindig van egy új elem vagy  kombináció, ami újabb célokat ad.

 

Alexa vagyok, 22 éves. Másfél éve erősítem a  Decathlon csapatát. Két és fél éve ragadott magával a rúd világa és azóta is tart a szerelem. Mint minden kapcsolatban, itt is akadnak hullámvölgyek, de ezzel együtt is életem egyik legjobb döntésének tartom, hogy belevágtam és nem adtam fel a nehézségek ellenére sem.

Drama Queen

De beszéljünk most kifejezetten a rúdsportról (és az első kifogásokról):

Ha megkérdezel valakit, hogy miért nem próbálja ki, a válasz szinte mindig ugyanaz.“Nem vagyok elég erős/hajlékony/fiatal/vékony”... Nem számít milyen az erőnléted, én is sportos múlt nélkül kezdtem! Nem számít a hajlékonyságod, mert mindig lehet fejleszteni (igen, lehet)! Nem számít a korod sem, hiszen ovisoktól, kis- és középiskolásokon át, egyetemisták, család anyák is látogatják az órákat, sőt (!) nagymamák is…De mondok még jobbat…nem számít a nemed sem. Rengeteg férfi űzi ezeket a sportokat, csodálatos eredményekkel (hiszen ez is egy saját testsúlyos edzésforma).

Az alkat pedig szintén rossz kifogás. A vékonyság nem egyenértékű az erővel! Sem a karcsúbb, sem a teltebb alkat nem jelent előnyt vagy hátrányt! Ha vékony vagy, izmosodsz, ha teltebb, fogysz és ahogy közben te is, a dolgod is könnyebb lesz, hiszen “leteszed a súlyokat”, amikkel kezdtél.

Na és persze az idő... "Nincs időm"... De van! Méghozzá arra, amire Te akarod! Iskola, munka, gyerek(ek), férj, egyéb sportok, házimunka mellett is van időd és alkalmad, ha megteremted.

 

Dimitry Politov

 

A rúdsportnak rengeteg irányzat van: fitnesz, táncos, művészi. Ezekhez külön versenyeket is szerveznek, ma már országos szinten évente többször is. Egy részükről kvalifikálni lehet aztán külföldi megmérettetésekre is. Nevezni lehet egyéni/duó:  gyermek, junior, amatőr, profi, elit kategóriában is. Ma már minden versenynek szigorú szabályzata van a zenére, ruházatra, elemekre vonatkozóan. Egy-egy hiba sokszor kizáró ok, ami akár több évi eltiltást is jelenthet az adott versenyről! Vagy ha nem kizárást, akkor komoly pont vesztést von maga után. Komolyabb sport, mint hitted, ugye?

Ezeken felül nagyon jó önbizalom tréning, hiszen amellett, hogy a kitartó munka csodás trükköket és alakot szül, megtanulsz bízni a saját testedben, erődben és rájössz, sokkal többre vagy képes, mint amit valaha gondoltál volna magadról. Hidd el, erősebb, bátrabb, kitartóbb vagy, mint hinnéd!

 

Fordított Super(wo)man
Fordított Super(wo)man

Régen arról álmodoztam, hogy egyszer légtornász  vagy táncos leszek, de elvette a kedvem, hogy gyenge vagyok és cseppet sem hajlékony, na meg persze félek mások véleményétől…ezért feladtam. Aztán 2016. áprilisában végre ki mertem lépni a komfortzónámból, egyenesen a zalaegerszegi PoleCats Rúdtánc Stúdió egyik termébe, ahol csodálatos emberekkel ismerkedtem meg az évek során. Nemrég pedig eljutottam életem első versenyére, ahol ki mertem állni a színpadra, a lámpalázam ellenére is. Így indult az utam…:) 

Ez az én sportom! Lehet akár a tiéd is! :)

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)