Magazin

Blog

Saját lovat szeretnék! - Tanácsok, mielőtt belevágnál

A lovasok többségének előbb-utóbb megfordul a fejében a saját ló gondolata. Lótartónak lenni fantasztikus dolog, egyben óriási felelősség. Mi minden kell hozzá? Rövid összefoglalónkból kiderül.

Melyik lovas ne játszott volna el legalább egyszer a gondolattal, hogy mi lenne, ha saját lova lehetne? Azonban, mielőtt beleszeretnél az első lovadba, vannak dolgok, melyeket végig kell gondolni, át kell számolni, meg kell beszélni, és meg kell tapasztalni. 

A lótartás rendszeres elfoglaltság

Akkor édemes először elgondolkodni rajta, ha évek óta, egész évben rendszeresen lovagolsz, és a heti két-három lovon töltött óra közel sem bizonyul elegendőnek. Ilyenkor létezik köztes megoldás is, amit érdemes kipróbálni, mielőtt saját lovat vásárolnál. Sok lótartó idő hiányában felestartásra kínálja a lovát úgy, hogy a tulajdonjog az övé marad, és az alapvető feltételeket is ő szabja meg, de Te mégis kicsit jobban magadénak érezheted a felelősséget, ami a saját ló tartásával jár, mintha iskolalovat lovagolnál. És innen még mindig vissza lehet fordulni, ha úgy érzed, hogy túl sok. Ha azonban meghoztad a döntést, és megvásároltál egy lovat, akkor annak minden gondját, örömét és felelősségét is egyedül vállaltad, ami sokszor nem egyszerű feladat, még egy lónál sem. Sok kötöttséggel jár, mellyel igazán csak akkor szembesülsz, amikor minden nap menned kell hozzá. Vagy azért, hogy "csak" lelovagold, edzésre/terepre járj vele, vagy ha otthon tartod, akkor el is lásd őt ezen kívül, ami külön-külön is időigényes és rendszeres elfoglaltságot jelent. Először tehát azt kell eldöntened, hogy lovardában, vagy otthon tervezed tartani a lovadat.

A lótartás nem két fillér

A lótartás anyagi vonzatáról már írtam korábban,  itt most csak annyit említenék meg, hogy drága. És a tartási költsége akkor is ugyanannyiba kerül, ha éppen nem tudod lovagolni, mert mondjuk lesérült, beteg, vagy nincsenek meg az infrastrukturális feltételek hozzá. Az állatorvosi költségek meglepetés bugyra pedig minimum öt, de simán rejthet hétszámjegyű tételt is. (Állatorvos ismerősöm tanácsolta, hogy ha felelős lótartó szeretnél lenni, akkor mindig legyen ötszázezer-egymillió forint közötti összeged félretéve arra az esetre, ha lovadnak olyan problémája lenne, ami miatt klinikára kellene szállítani, ugyanis rengeteg lovat azért altatnak el, mert a gazdája nem tudja anyagilag vállalni a kezelését.) Tartási körülménytől, helytől, évszaktól függően átlagosan havi 60-140 ezer Ft-ba mindenképp belekerül, ha mindent beleszámolunk a féreghajtással, vakcinákkal, vérvétellel, patkolással, egyéni igényekkel együtt, ám edzés- és versenyköltségek nélkül. Tehát egy albérlet árával simán számolhatsz. Vagy egy gyermek nevelésével járó költséggel - kinek hogyan lesz érzékletesebb. És ezt is havonta kifizeted. Ha összeadod, kiderül, hogy ma már egy igényesebb hobbiló is "megeszi" egy év alatt a saját vételárát, akkor is, ha egészséges és soron kívül nem kell költened rá. Akárhogy is nézzük, a lótartás deficit, de ezt tudjuk, és ezzel együtt a lótartók többsége előbb mondana le elég sok mindenről, mint a lováról, ha arról lenne szó. 

A saját ló semmihez sem fogható kötelék, amely minden pénzt megér

A lótartás felelősség

Onnantól, hogy megszületett a döntés, teljesen máshogy fogsz a világra tekinteni, ez borítékolható. Egyrészt szétvet majd az öröm és a büszkeség, másrészt bekapcsol az aggódókád, melynek köszönhetően teljesen random fognak beléd hasítani olyan gondolatok, mint hogy megnézted-e az itatóját, nincs-e melege a takaró alatt, megnyírd-e még egyszer, mikor jön a kovács, vajon kell-e már fogat reszelni, érvényes-e még a vakcinája/vérvétele, nem sánta-e, ugye nem fázott meg, ugye ez nem kólika, vajon jól csinálod-e, vajon jól döntöttél-e,  vajon mindent megadsz-e neki, amire szüksége van, vajon jó gazdája vagy-e... 

Mindez azért van, mert onnantól kezdve valóban minden a te felelősséged lesz, senki nem fog beleszólni. Ez egy részről persze jó érzés, de ha jobban belegondolsz, teljes körű, mindenre kiterjedő döntéseket egyedül, rutintalanul meghozni nem is olyan egyszerű. Ráadásul bárhogy döntesz, a lovad fogja viselni a következményeit, te maximum közvetve. És dönthetsz rosszul. Neked kell eldönteni, mit, hányszor és mennyit egyen, hányszor és hogyan fogod mozgatni, karámba menjen, vagy jártatóba, később már az edzéstervedet is neked kell összerakni, ha szeretnél versenyezni. A lovaddal kapcsolatba kerülő szakemberek kiválasztása is a te válladat nyomja, és jó ha tudod, sem megfelelő kovácsot, sem állatorvost, sem edzőt találni nem egyszerű, mindhárom szakma igencsak bizalmi kérdés. Az sem mindegy, milyen személyzet kerül napi kapcsolatba a lovaddal a lovardában, bár erre maximum annyi ráhatásod van, hogy elköltözteted, vagy sem, ha nem tetszik, amit tapasztalsz. Ha egyáltalán van hová. Nehéz kérdések ezek, és sokszor érezheted úgy, hogy kilátástalan helyzetet kell megoldanod akár lovaglás, akár tartás, akár egészségügy témakörben. De a lótartás ezzel jár.

A lótartás végtelen örömforrás

Lótartóként semmihez sem fogható érzésekkel, élményekkel és tapasztalatokkal leszel gazdagabb. De itt nem csak a mindennapos lovaglásra, a kihívást jelentő edzésekre, a versenyeken szerzett tapasztalatokra, sikerekre, kudarcokra, hullámvölgyekre és sikerszériákra kell gondolni, még csak nem is arra, hogy megtanulsz felelősséget vállalni, mérlegelni, és sokkal jobban beosztani az idődet meg az anyagi forrásaidat, hanem annál sokkal többre. Egy nálad tízszer nagyobb élőlény által többet megtudhatsz a saját jellemedről is, hova tovább, formálhatod azt, változhatsz, fejlődhetsz, jobb emberré válhatsz - ha te is akarod. Alázatra tanít, tiszteletre, és olyan fokú szeretetre, melyet talán még életedben nem éreztél. Úgyhogy ha valóban, minden szempontból felkészültél rá, nem túlzás azt mondani, hogy életed egyik legnagyobb kalandja következik!

 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)