Magazin

Blog

Saját testsúlyos edzés otthon, eszközök nélkül

Tudjuk, hogy a megfelelő felszerelés hiányában nem egyszerű formában maradni a négy fal között, ezért összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy legyőzhesd ezt az akadályt.

A felsőtest edzése

Ezer és egy mód van a karok, a hát és a mellkas edzésére, mutatjuk kedvenceinket:

Fekvőtámasz

A fekvőtámasz kiváló gyakorlat a bicepsz és a mellizom erősítésére. Tudjuk, hogy ijesztőnek tűnhet, de igen hatékony mozdulatsorról beszélünk. Ha abszolút kezdő vagy, akkor eleinte térdelve kezdj neki, majd később áttérhetsz a klasszikus pózra. Hogy ne legyen unalmas kipróbálhatsz esetleg más felszíneken is fekvőtámaszozni, például a kanapé oldalára vagy egy pad tetejére támaszkodva.

Kísérletezhetsz az ismétlések számának és sebességének változtatásával is. Rendszeres gyakorlással hamar jelentős fejlődést fogsz elérni!

Tricepszet erősítő gyakorlat a tolódzkodás

Tolódzkodás

A kar leghosszabb izomzata a tricepsz, melyet legegyszerűbben tolódzkodással tudsz munkára bírni. Kezedet a hátad mögé téve támaszkodj rá egy székre, dohányzóasztalra vagy kanapéra, lábaidat pedig kinyújtva tartsd magad előtt (erőnléted függvényében közelebb vagy távolabb is tarthatod őket magadtól, utóbbi esetben nehezebb lesz a gyakorlat elvégzése). Hajlítsd be a könyöködet, ameddig alkarod és felkarod 90°-os szöget zár be, közben pedig ügyelj, hogy felkarod és vállad egy vonalban legyenek! Ez után told vissza magad a kiinduló pozícióba és indulhat elölről. Kezdetben 2 x 10 ismétlést csinálj, később ezt növelheted!

Húzódzkodás

A húzódzkodással nem csak a bicepszedet, de a hátadat is erősítheted. Ehhez egy olyan fejmagasság feletti helyet keress, amibe biztonságosan bele tudsz kapaszkodni, hogy aztán felhúzd magad, mint például a lépcső szerkezete (ha alkalmas a kialakítása), egy ajtókeret vagy egy vastagabb faág. Nem könnyű gyakorlatról beszélünk, ezért ne lepődj meg, ha elsőre csak egyszer tudod felhúzni magad! Minél többet próbálkozol, annál több sorozat fog menni ebből is.

Az alsótest edzése

Az alsótest edzése nem csak a láb és a fenék megmozgatásáról szól: szintén kiváló módja az ízületek (térd, boka) megerősítésének és az egyensúly javításának.

Guggolás

Magától értetődő gyakorlat, ha alsó testedet szeretnéd átmozgatni. Erősítheted a combokat, a farizmokat és a térd körüli izmokat is.

Állj vállszéles terpeszbe, majd addig ereszkedj, amíg derékszöget zár be a térded. Ne feledd, hogy igyekezz a sarkadra nehezkedni guggolás közben, vállaidat pedig tartsd hátra feszítve. 2x15-ös sorozattal kezdj, ezt később növelheted de azzal is nehezíthetsz, ha lassabb tempójúra veszed a leereszkedést - felemelkedést.

Saját testsúlyos edzés
A kitörés segít a comb és fenék erősítésében

Kitörés és lépcsőzés

Ez a két gyakorlat egymást kiegészítve segít a comb és a fenék erősítésében.

A kitörés nem túl komplikált gyakorlat: álló pozícióból kezdve lépj a jobb lábaddal előre és addig ereszkedj le, ameddig a bal térded majdnem a földet súrolja, majd emelkedj vissza a kiinduló pozícióba és ismételd meg az előbbieket ellentétes lábakkal!

Ha kicsit izgalmasabbá tennéd, végezhetsz ugró kitöréseket is (ugyanaz a mozdulat, csak váltásképp egyik lábról a másikra ugrasz közben).

A lépcsőzéshez meglepő módon egy lépcsőfokra lesz szükséged, amire váltott lábakkal fel-le kell lépegetned.

A core izmok edzése

Még ha van is otthon fitnesz felszerelésed, ezek nélkül is lehetséges a has és a core (“izomfűző” vagy erőközpont, a gerincet körülvevő izmok összefoglaló elnevezése) izomzatának hatékony edzése.

Plank

A plank remek gyakorlat azoknak, akik hát problémákkal küzdenek, mégis szeretnének dolgozni hasizmaikon. A pozíció hasonló a fekvőtámasznál ismerthez annyi különbséggel, hogy a könyököt behajtva, az alkarod felületén támaszkodj, ne a tenyereden. Egyenes háttal, behúzott és megfeszített hassal maradj ebben a pozícióban 30 másodpercet, ezt ismételd meg háromszor. Ahogy fejlődsz, növelheted akár az időt, akár az ismétlésszámot!

Hasprés

Talán a legismertebb hasizom erősítő gyakorlat a hasprés. Háton fekve, felhúzott térdekkel, tenyereidet a fej alá téve kezdj neki, majd emeld fel a válladat és a fejedet, mintha felülésezni kezdenél. Fontos: ne húzd a kezeiddel a fejedet, csak támaszként használd őket! Feszítsd meg a hasadat és minden földtől való elemelkedéskor fújd ki a levegőt! Eleinte 3 ismétléssel kezdj úgy, hogy 30 másodpercig annyi hasprést csinálsz, amennyit tudsz! Viszont nem a mennyiség az első, ügyelj a helyes technikára, hogy igazán hatékony legyen a gyakorlat!

A legismertebb hasizom erősítő gyakorlatot lehet variálni

A szív edzése

Lehetetlennek tűnik a ház elhagyása vagy bármilyen felszerelés nélkül cardio edzésbe vágni, igaz? Ne aggódj, az alábbi köredzéssel ez is lehetséges:

1 perc: Guggolás (amennyit csak bírsz)

1 perc: Helyben futás

1 perc: Plank (tartsd csak!)

1 perc: Lépcsőzés (fuss fel-le a lépcsőn, de óvatosan!)

1 perc: Kitörés (amennyit csak bírsz, 30 másodperc lábanként)

1 perc: Terpesz-zár szökdelés karlendítéssel, magas tartásba (amennyit csak bírsz)

1 perc: Tolódzkodás (amennyit csak bírsz)

Ha ezekkel megvagy, tarts 3-5 perc pihenőt, majd kezdheted előről, összesen 3-5 alkalommal ismételd meg. És ne felejts el vizet inni közben!

Most már mindent tudsz arról, hogyan mozgathatod át az egész testedet otthonodban is. Eddz rendszeresen és ügyelj az egészséges étrendre is!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)