Magazin

Blog

Segítség, lovat vettem! II. - Hogyan vegyünk lovat?

A lóvásárlás nagyon kényes dolog. Mindig lesznek olyan "jószándékú, segíteni akaró" emberek, akiknek érdeke fűződik egy-egy ló megvételéhez. Pontosan olyan könnyű egy kezdő lovast, vagy a szüleit megvezetni egy ló egészségi állapotát és felkészültségét illetően, mint egy friss jogosítvánnyal rendelkező hölgyet az autókereskedésben. És sajnos később sem lesz sokkal jobb a helyzet. Mit tehetsz érte, hogy elkerüld a vakvágányokat?

Természetesen ezek a „hibák” mindig utólag jönnek elő, amikor már nincs mit tenni.  Nagyon meg kell nézni tehát, hogy az ember kivel megy el lovat nézni. Egyedül semmiképpen. Egy lovat legalább kétszer érdemes megnézni és kipróbálni, de jó, ha ezen kívül még egy harmadik, az eladó fél számára váratlan időpontban látogatunk el leendő lovunkhoz, hogy biztosak lehessünk a dolgunkban. Ha ilyenkor is szívesen fogadnak, az már okot adhat a bizalomra. Sajnos még ez sem garantálja, hogy egészséges lovat vesz az ember. Természetesen léteznek különböző módszerek arra, hogy az úgynevezett szavatossági hibákat rövidebb-vagy akár hosszabb időre TELJESEN el lehessen tüntetni. Legyen szó akár sántaságról (ezt kiválóan lehet szűrni vásárlás előtti röntgennel, amennyiben rászánjuk azt a bizonyos összeget) , akár kehességről, akár idegrendszeri túlérzékenységről. Ezzel nem megijeszteni akarom a kedves leendő lótartó palántákat, illetve szüleiket. Mindössze felhívni a figyelmüket a lóvásárlás sarkalatos pontjaira és arra, hogy a megfelelő ló felkutatása, kiválasztása és megvétele  majdnem a legnehezebb dolog az egész történetben. Nagyon körültekintőnek kell lenni, lehetőleg több helyről informálódni, nem mindent elhinni és ez szintén nagyon nehéz, főleg, ha az ember még nem tudja, honnan érdemes lovat venni és honnan nem. 

 Az iskolalovak másképpen,de nem kevésbé értékesek mint a sportkarriert befutott társaik

 Kezdőként főleg ne hagyjuk magunkat rábeszélni fiatal, képzetlen ló megvételére, amely nagy képességű ugyan, de a tulajdonosa még hosszú ideig nem fogja tudni ellovagolni. Tehát fizetnie kell még azért is, hogy a saját lovát más lovagolja... Rengetegen esnek bele ebbe a csapdába. Aranyszabály: minél kezdőbb valaki, annál tapasztaltabb lóra van szüksége, akivel a mindennapi munka során a megfelelő rutint megszerezheti, VESZÉLYTELENÜL.

A tapasztalt ló pedig nem feltétlenül egyenlő a nagyképességű/nagypályás lóval.

Tapasztalt ló alatt olyan lovat értünk, aki megfelelő idegrendszerrel van megáldva ahhoz, hogy éles helyzetekben akár durva lovashibákat is önállóan korrigálni tudjon, segítse ki lovasát, hiszen honnan is tudhatná egy kezdő lovas az összes helyzetre azonnal a jó megoldást? Még a profik sem mindig tudják. Ezt csak gyakorlatban lehet megtanulni, ezért kellenek ezek a jószándékú, tapasztalt, öreg professzorlovak. Amellett, hogy lóvásárlásnál nagyon fontos a megfelelő kapcsolati tőke, de jó hír, hogy amilyen kicsi ez az ország, olyan kicsi a lovasok köre is. És ha egyszer sikerült szert tenni a megfelelő négylábú társra, onnantól nincs más dolgunk, "csak" vigyázni rá és megfelelő, hozzáértő irányítás mellett képezni abba az irányba, amerre haladni szeretnénk. Az idézőjel azért került a mondatba, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy ez a dolog nem kisebb feladat az előbbinél. Akármilyen jó lovunk is van, szinten kell tartani és ez hozzáértést igényel. A legjobb szándékú automata egyhatvanas lovat is be lehet fejeltetni, ha olyat kérünk tőle, amit nem tud teljesíteni, vagy úgy kérjük tőle, ahogyan nem tudja teljesíteni, vagy nincs megfelelően felépítve az edzésmunkája, vagy, vagy, vagy... Tehát hozzáértő segítségre szüksége van mindenkinek, még a profiknak is. Még a legtöbb edzőnek is van egy edzője, akitől időnként tanácsot kér. Egyszerűen azért, mert a földről más látszik, mint fentről, a nyeregből. Ha pedig valami nem az elvártaknak megfelelően sikerül, érdemes először önmagunkban keresni az okokat, rátalálni saját lovastudásbeli hiányosságainkra. Egy ló rengeteget taníthat meg egy embernek a mindennapi munka során - saját magáról. De ez már egy másik bejegyzés témája... "...Mert lóvá tesz az ember, s emberré a ló." 

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)