Magazin

Blog

Sózni, vagy nem sózni? - Sópótlás okosan

Örök kérdés talán: sózzunk, vagy ne sózzunk? Inkább árt, vagy jól hasznosul? Ha igen, mikor, mennyit, hogyan? Mitől függ a bevitele, miért van annyi fals információ róla? Görgessetek lejjebb és legyetek beSÓzva a választól! ;)

Támadják a sót, pedig a sópótlás fontos

A sópótlás apropóján sokfelől sokfélét hallani. Vajon jót cselekszünk-e azzal, ha megsózzuk az ételt, vagy hogy tovább fokozzam: még sótablettát is szedünk (mellé)? Elterjedtebb az az információ - ahogy a médiában és orvosoktól, vagy dietetikus guruktól hallom - ,hogy a túlzott sófogyasztás a kiváltó oka a magas vérnyomásnak, zsíros bőrnek, pattanásoknak..stb.. És persze az örök klasszikus: a magyarok túl sok sót fogyasztanak...

Egy kis tudományos háttér...

  • Az emberi test több mint 70%-a víz.
  • Az emberi agy 90%-a víz.
  • A só, azaz a nátrium-klorid két alkotórésze a nátrium (40%) és a klór (60%). A nátrium a klórral és a káliummal együtt a szervezet folyadékháztartását szabályozza. 2g Nátrium= 5g konyhasó
  • Több, mint száz évvel ezelőtt bebizonyították, hogy az emberi holttest elégetésekor keletkező hamu nem más, mint azon ásványi sók, amikből az emberi test felépül.
  • Só nélkül nem lennénk képesek egyetlen gondolat megformálására sem, ugyanis az idegrostok csak akkor képesek az impulzusok továbbítására, ha a sóban lévő elemek a kálium és nátrium is jelen vannak. Tehát a sópótlás nem csak fontos, hanem egyenesen nélkülözhetetlen.

Az a drága, jó vesénk...

Vegyünk egy átlagos felnőttet, aki 70 kg-os –neki kb 250 g só van a testében, vízben oldott állapotban ugyebár. Ha hosszában elvágjuk és szétnyitjuk az emberi vesét, láthatjuk, hogy két része van: vesekéreg és egy belső rész, a velő. A vesekéreg tele van ezernyi apró  'gombóccal', mindegyik 1-1 picinyke szennyvíztisztító telep, saját bevezető csővel. Ez hozza a megtisztítandó vért. Ezen kívül van egy kivezető cső is, ez a megtisztított folyadékot viszi el, illetve van egy harmadik, ami elvezeti azt, amire nincsen szükség: magyarul, a vizeletet. Tehát eljut a pici szennyvíztisztítókhoz a megtisztítandó vér, itt megtisztul és újra kiáramlik a testbe. Ami kiszűrődött, összegyűlik - ez ugye a vizelet - elmegy a húgyhólyagig és ott tárolódik. De hogyan szűr a vese?

Nagyjából úgy, mint a tésztaszűrő

Amikor a sós vízben főtt tésztát átöntjük a tésztaszűrőn, a tészta fennmarad, a sós víz pedig átfolyik a szűrőn. A vér tisztítása is ugyanígy zajlik. A vesébe kerül, vagyis a szennyvíztisztítókba. Innen a sós víz teljesen kiürül és az összes beáramlik a vizelet elvezető csatornába, ahonnan majd visszaszívja a szervezet azt, amire még szüksége van. Tehát kidob mindent és ami kell, visszaszívja. Ha nem szívódna vissza a kiürült só, a 250 g sótartalmat a szervezet a vesén keresztül 4 óra alatt teljesen elveszítené. Tehát a szervezet számára az jelent feladatot, hogy hogyan NE veszítse el a sót. Kvázi sóhiányról beszélünk inkább, nem sóterhelésről.

Sóhiány helyett - pótoljunk okosan!

A sóhiány magával hozza azt is, hogy a víz átszalad a testen, tehát inkább nem iszik az illető, mert akkor folyton a mosdóba jár... A székrekedés is emiatt van. A vastagbél fontos feladata, hogy érzékelje  a szervezet víztartalmát és ha érzi, hogy alacsony, akkor a béltartalomból kiszívja a lehető legtöbb vizet, így keletkezik a kemény széklet. Ekkor jön ugye a jó öreg hashajtó. És hogy csinál belőle lágy székletet??

Úgy, hogy ezek a pirulák izgatják a bél falát, áteresztővé teszik a víz számára, így víz áramlik be a bélbe és az eleve száraz szervezetből vizet von magához a széklet, mely ezáltal felpuhul...

Milyen sóval és hogyan?

Tengeri só és himalájai só egész nyugodtan mehet. Ezekbe általában plusz ásványi anyag is kerül.

Igyunk legalább napi 3 liter vizet és ha azt érezzük, átfolyik rajtunk, valószínű kevés bennünk az ásványi anyag - leginkább a só -  tehát pótoljuk.

Van megoldás arra is, ha nem akarunk sózni mindig, mindent.

Aptonia sókapszula : 2990 Ft-ért ( Áruházainkban és online )

 

Sókapszula

 A sópótlás egy kiváló alternatívája a kapszula formátum, a legfontosabb ásványi anyagokat tartalmazza: Nátrium, Kálium, Magnézium, Klorid és B-vitaminok.

Napi 2 mehet, ha nyáron, vagy edzésen / versenyen mindenhonnan IS folyik rólunk a víz, akkor 3 kapszula bátran bevehető.

Remélem jól beSÓztam az olvasót. ;) Hidratálj okosan, ne maradjon el a sópótlás, és a tested meghálálja!  

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)