Magazin

Blog

Sportmelltartó kisokos futáshoz

Ha meg kellene mondanom, hogy melyik ruhadarabot a legnehezebb kiválasztani, akkor jó eséllyel a melltartó jutna először eszembe. A megfelelő darabnak sok kitételnek meg kell felelnie. Így van ez a sportmelltartók esetében is, noha más termékelőnyöket kell figyelembe vennünk a vásárlásuk során. Igen, tudom, hogy a hölgyeknek van egy elenyésző százaléka, akik a melltartó-nélküliségre szavaznak, még sport közben is, de ebben a cikkben azoknak szeretnék segíteni, akik meg akarják találni a legkényelmesebb társat a futáshoz.

Mik azok a feltételek, amelyeknek meg kell felelnie egy jó sportmelltartónak?

  • megfelelő legyen a méretválasztás: ne legyen túl laza sem a mellkas körül, sem a kosaraknál, hiszen akkor nem véd eléggé a rázkódás ellen, és bőrirritációt is okozhat. Túl szoros sem lehet, mert sportolás közben azért szeretnénk levegőt kapni, továbbá a szöveteknek sem tesz jót a túlzott nyomás.
  • megfelelő anyagból készüljön: sportolás közben vezesse el az izzadságot, hogy a bőr ne pálljon be
  • azt ugye mondanom sem kell, hogy a kosaras, csipkés, push up modellek nem megfelelőek futáshoz?
  • legyen az adott sportnak megfelelő: egy nyugodt, kevéssé ugrálós sporthoz nem feltétlenül kell olyan erősségű modell, mint például futáshoz, ahol a mellek folyamatos rázkódásnak vannak kitéve
  • a termék kiválasztását nagyban befolyásolja a kebelméret is: mint azt a továbbiakban látni fogjuk, léteznek nagy méretű sportmelltartók is, amelyek extra tartást biztosítanak viselőjüknek

Nézzük, hogy a Decathlonban milyen típusú Kalenji melltartók állnak a futó hölgyek rendelkezésére!

Kezdjük azzal a modellel, amelyet jómagam is használok.

A kedvenc sportmelltartóm futáshoz

A kosarában nincs óriás szivacs, ezáltal nem túl meleg, és gyorsan szárad. A perforálásnak köszönhetően jól szellőzik. Fokozott tartás biztosít, viszont varrás nélkül készült, így nem okoz bőrirritációt. Személyes tapasztalatom, hogy igenis szükség van külön sportmelltartóra futáshoz. Nem egyszer futottam már bele, hogy a crossfit edzéshez használt sportmelltartóim komoly sebesedés okoztak a mellkasomon futás közben, míg a fent említett típussal ez nem fordult elő.

Ennél kevesebb beruházással is lehet már nálunk sportmelltartót kapni.

Elsőáras modellünk méretskálájában immáron az XL-es is bekerült, eleget téve a vásárlói visszajelzéseknek.

Kalenji elsőáras sportmelltartó modell

Azt meg kell említenem, hogy ebből a típusból a legnagyobb méret is sok hölgynek még mindig kicsi. Szintén varrás nélkül készült, anyaga légáteresztő. A tartása is az erősebbek közé sorolható, de vékonyabb anyagánál fogva gyengébb az előző modellnél. Hátránya, hogy pántjai nem állíthatóak.

Az árban következő darab már állítható pántokkal rendelkezik, sőt a hátán lévő pántok X alakba is összekapcsolhatóak.

Sportmelltartó átalakítható pánttal

Az megvan, amikor edzés után az izzadt melltartót megpróbáljuk levenni? Szerintem sokszor egy kényszerzubbonyból is könnyebben ki lehetne szabadulni. Erre nyújt megoldást a cipzáras, elöl kapcsos verzió.

Az elöl zipzáras modellből könnyebb kibújni

Ez a melltartó már 3 XL-es méretben is kapható. Hasonlóan az előzőekhez ez is varrások nélkül készül, bőrbarát anyaga pedig nem okoz irritációt. A sportos hátkialakítás szabadon hagyja a lapockákat, így még szabadabb mozgást biztosít.

Az elöl zipzáras és kapcsos modell egy másik verzióban is létezik, eltérő pántrendszer kialakítással. Ez a sportmelltartó minden nőnek megfelelő, akik optimális kényelmet, technikaiságot és kifogástalan tartást keresnek sportoláshoz. XS-től 3XL-es méretig elérhető.

Kokoon melltartó XS-3XL méretig

Az utolsó melltartó, amit szeretnék bemutatni, a dúskeblű hölgyeknek is kedvező választás lehet, hiszen 90 F-es méretben is elérhető.

Kapható már 90 F-es méretű modell is

Fokozott tartást biztosít. A kosara megerősített, a vállpántja pedig párnázott. Anyaga kétrétegű, bőrbarát és megfelelően elvezeti az izzadságot.

Az összes Kalenji melltartót laboratóriumi körülmények között vizsgálják, amely során mérik a rázkódás elleni védelmet, hogy mérettől függően maximális védelmet nyújtsanak.

Ahhoz, hogy minőségüket minél tovább megőrizd, ajánlom figyelmedbe egy korábbi cikkemet, amely a sportruházati termékek helyes tisztítását foglalja össze.

További jó futást!

A tanácsokat Buczkó Bea írta, aki a Decathlonban a triatlon, úszás és szörf sportok igazgatója, illetve szenvedélyes futó. Beával személyesen a budaörsi áruházban beszélgethettek.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)