Magazin

Blog

Sportórák futáshoz

A sportóra használata a legtöbb futó számára sarkalatos pont. Ebben a cikkben az saját tapasztalataimat írom le a sportórákról. Milyen órát használtam a kezdetek kezdetén, és milyen futó, gps-es, sportórát használok most, napjainkban.

Stopperóra

A sportkarrierem 6 éves koromban kezdődött, 8 év labdarúgással. Ezen a részen viszont gyorsan átugorhatunk, mert focihoz nem érdemes órát használni. Tesiórán viszont hamar kiderült, hogy nagyon jól futok, és szeretem is, szóval a tanárom nagyobb figyelmet biztosított nekem. Amikor már versenyekre is jártam, 9-10 éves koromban, a szüleim értelmét látták, hogy vegyenek nekem egy egyszerűbb stopperes karórát. Voltak versenyek, amiken az idővel kellett harcolnom, és ehhez jó volt látni, hogy hol is tartok az órámon.

Az első komolyabb karórámat a keresztszüleimtől kaptam. Már gimnazista voltam, ami azt is jelentette, hogy elkezdtem atléta pályafutásomat, a labdarúgással minden nemű kapcsolatot megszüntettem. Egy Casio (aw 80-as modell) digitális és analóg, stopperes, visszaszámlálós, több időzóna beállítására alkalmas sportóra volt. Akkoriban nem ismertem még az ilyen-olyan gps-es okos órákat. Pályaversenyzőként nem is volt rá szükségem, hiszen a pálya 400 méter, nem kell gps-el lemérni. Az edzéseknél nagy hasznát vettem, ha 20 vagy 30 perc folyamatos futás volt a feladat, vagy egyénileg kellett lemérni a résztávos edzést.

Első gps-es sportórám

A Casio és az első gps-es órám között nagyon hosszú idő telt el. Volt, hogy nem hordtam semmilyen karórát. Azonban az atlétika mellett a hosszútávú futóversenyek ugyanúgy megmaradtak. Városi futóversenyek, kerékpáros versenyek, később triatlon. Ezekhez a versenyekhez szükségét éreztem egy olyan órának, ami rögzíti a távolságot, útvonalat, és hasznos információkkal lát el. Ahhoz, hogy hozzájussak egy ilyen típusú órához, nagy segítséget nyújtott, hogy elkezdtem dolgozni a Decathlonnál. Addig nem voltak ismereteim ezekről a típusú futó-, sport-, gps órákról. Eladóként azonban szükségem volt a megfelelő tudásra, hogy a vásárlók számára a legmegfelelőbb órát tudjam ajánlani.

Képzések és egyéni utánajárással magamba szívtam a tudást. Megismertem az összes, Decathlonban értékesített gps órát. Ahogy tanulmányoztam az órákat, kirajzolódott bennem, hogy milyen igényeknek szeretném, hogy megfeleljen az én sporteszközöm. Végül a TomTom Runner 3 Cardio+Music órát választottam (azóta megszűnt a gyártása, forgalmazása). A hosszabb városi futóversenyekre, vagy az azokra való felkészülésnél úgy éreztem, szükségem van zenére, de telefont nem akartam magammal vinni. Szerencsére a technológia már olyan szinten volt akkor is, hogy az órára dalokat feltöltve azt egy bluetooth-os fülessel párosítva, az ember zenét tudjon hallgatni futás közben anélkül, hogy telefont is kelljen magával vinnie.

Óra és fülhallgató összehangolása verseny előtt

A Multisport gps karóra

3 évig hordtam a TomTom órámat. Majd apukámnak ajándékoztam, mert a futás és kerékpározás mellett egyre nagyobb szerepet kapott a triatlon. Bár lemérhető a TomTom órával is egy triatlon verseny, az első versenyemen ugyanis még azzal az órával indultam, kényelmesebb egy olyan órát használni, amiben benne van alapból ez a sport funkció. Így esett a választás a Garmin Fenix 5-ös modelljére. Ez az óra már eléggé felső kategóriásnak mondható. Nagyon sok, különböző sportot tud rögzíteni, így pl. snowboardozás közben is tudtam használni. Pillanatnyilag is ezt az órát használom, és nagyon meg vagyok vele elégedve. 

Aktivitásmérőként is nagyon jól funkciónál, így szinte egész nap rajtam van, hogy minél pontosabb adatokat kapjak. Sokan vannak vele úgy, hogy otthon nem hordják az órájukat, alváshoz leveszik. Ez teljes mértékben megérthető, hiszen nem minden esetben kényelmes viselet, és ez a típusú óra méreteiben sem az észrevehetetlen kategóriába esik. Azonban használtam így is, úgy is az órát. Volt amikor éjjel-nappal rajtam volt, tényleg csak addig nem, amíg töltöttem, és azt is inkább napközbenre igyekeztem időzíteni. Azonban januárban végig úgy hordtam, hogy csak a futásokra vettem fel. Kikapcsolt állapotban tároltam a köztes időben. Eddigi leghosszabb távú hónapom a január (206,4 km), és az óra végig azt mutatta, hogy az edzettségi állapotom megfelelő.

Itt látszik a januári kiemelkedő táv.

Majd 2 hétig lábra se tudtam állni. Ennek amúgy több oka is volt, azt majd egy másik cikkben részletezem. Ezzel csak arra próbáltam rávilágítani, hogy azért érdemes hordani az órát hétköznapokon is.

Az állapotnál látszik a januári hosszú zöld csík

Összegezve

Érdemes részletesebben utána járni az óráknak. Mindenképpen tisztában kell lenni azzal, hogy mire szeretnénk majd használni. Milyen elvárásokat támasztunk az óra irányába, egy-egy ilyen funkció lehet a pulzusmérés, távolság mérése gps-szel, zenelejátszás, aktivitásmérés, több sport rögzítése, manapság a fizetési lehetőség is. Olyan sporteszközről beszélünk, ami hasonló precíz választást igényel, mint egy futócipő, és ha olyanok az igények, akkor nem érdemes kompromisszumot kötni az árban.

Borítókép forrása: Thebesttrailrunner.com facebook oldala

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)