Magazin

Blog

Sporttáplálkozás hús nélkül

Nem kell semmiről sem lemondanod akkor, ha úgy döntöttél, kiiktatod étkezésedből a húst, vagy minden állati eredetű ételt. Akkor sem, ha intenzíven sportolsz és talán megriaszt a gondolat: hogyan adj izmaidnak fehérjét, testednek szénhidrátot. Minden helyettesíthető, minden megoldható, nem kell áldozatokat hoznod - sem enned. Jöjjenek a téma legvitatottabb kérdései!

Ami biztosan kimarad:

De a legtöbbször elhangzik: Kell-e az embernek húst fogyasztania?

Szerintem egy dolgot KELL - adót fizetnie.  :) Vicc rovat vége.

Semmit sem kell(ene) tennünk muszájból, hiszen az már egy görcsösséget, frusztrációt hoz magával.

Kell a hús a - csak benne megtalálható - vitaminok miatt. Kell a hús, mert az ember így teremtetett. Kell a hús, mert dédapáink is ették, semmi bajuk nem volt tőle. És sorolhatnám napestig. Vagy: Nem kell, mert nehezen emészthető, csúnyán hangzik, de rohad bennünk az étel. Nem kell, mert az előállítása rengeteg energiával és szenvedéssel jár... Nem kell, mert minden hasznos tápanyag megvan a növényekben. És a többi. Mindenkinek van erről egy kialakult véleménye.

Ami nem maradhat ki:

Nem árulok el nagy titkot azzal, ha azt mondom, hogy egyre többen leszünk a Földön, így egyre több húsfogyasztó is lesz, egyre több terület kell, még több állattal. A kereslet irányítja a kínálatot, ez mindig is így lesz...

A csirkének minél előbb kell megnőnie  - nem baj, ha a lábai nem bírják a terhet - , a disznónak gyorsan kell híznia, a marhák nem táplálhatják saját borjukat - hiszen a tej az embereknek kell... És ez sajnos nincs kisarkítva.

Ezer és ezer példát tudnék írni, mit okozunk nekik és magunknak is azzal, hogy mértéktelenül fogyasztjuk őket. A húsiparnak mindössze annyi a célja, hogy az ember mindig megkapja, amit akar, bármilyen út is vezessen odáig.

Számtalan film készült és készül is róluk, de ha egyet megnéznél, ez legyen az: Uralom (2017-es) 

Ha a húsmentes élet mellett döntesz:

De mit fogok enni? Kedvenc kérdésem. :)  ÉTEL-t leginkább és szabadságot.

Szabadságot azért, mert tudod, hogy senki nem szenvedett egy percet sem azért, hogy te jóllakhass.

És ez a szabadság mellett könnyebbséget, energiát, lendületet ad, egy új útra vezet rá.

Szerencsénkre nagy a választék, amivel pótolni lehet a húst: tofu, csicseriborsó, az összes zöldség - gondolj csak arra, hogy a magyar mindent bepaníroz, levesek, gabonakolbász, szójavirsli, vegán sajtok, mindenféle szósz, az összes köret, magvak.

Felsorolni is nehéz, mennyi mindent ehetsz. :)

Én sportolok is, mire figyeljek?

Arra, amire minden sportoló. A szénhidrát és fehérje megfelelő arányára. 

A szénhidrátpótlás vegáknál és vegánoknál a legegyszerűbb: burgonya, rizs, csicseriborsó, hüvelyesek, gabonák.

Fehérje mehet a vegán cimkékkel ellátott protein porokkal - vízben oldva. (Szója,rizs,borsó...) Ezen kívül proteinszeletek közül is tudsz bőven válogatni.

Illetve vegáknak tojás, vegánoknak brokkoli, lencse, fekete bab, spenót, avokádó, chia - és lenmag, mogyoróvaj, quinoa  és a köles.

Verseny alatti frissítés - szintén egyszerű:

Könnyű a dolgunk, választék van bőven: banán, aszalt gyümölcsök, datolyás energiaszeletek, ezek között sós változat is megtalálható, illetve géljeink is vannak, kifejezetten vegánoknak. :)

Szeleteink akkora méretűek, hogy egy kézzel, vagy a száddal is könnyedén kinyithatod

Láthatod kedves olvasó, mennyi mindenbe belekóstolhatsz, mennyi mindent felfedezhetsz így, kizárólag növényekkel.

Egy idézettel búcsúzom, kívánom neked, hogy légy nyitott és befogadó - annyi minden vár!  

"Tegyél bele egy bölcsőbe kisbabát egy almával, meg egy nyuszival. Ha a nyuszit eszi meg, és az almával játszik, veszek neked egy új autót."   Harvey Diamond

 

 

 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)