Magazin

Blog

Stand Up Paddle alias SUP - avagy új őrület a strandokon

Unalmas a vízibicikli bérlés, a csónakázás, a kajak vagy kenu kölcsönzés? Szeretnél valami újat kipróbálni? Akkor itt az ideje, hogy kipróbáld a stand up paddle-t!

Mi is az a Stand Up Paddle?

A sup még viszonylag új sportnak számít, viszont egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte. Ma már a legtöbb hazai strandon kölcsönözhető a teljes felszerelés, így azok is élvezhetik, akik még nem szeretnének egy saját szettet megvásárolni.

A SUP eredete

 A stand up paddle Hawaii-ról indult

Hawaii-ról indult el ez az őrület, bő 60 évvel ezelőtt. Az ott élő szörfösök hullámok hiányában így tudtak hódolni kedvenc időtöltésüknek.

Az evezős sportok között egyedülálló, hiszen állva használják elsősorban, tehát fokozottan fejleszti az egyensúlyérzéket, nem  is beszélve az állóképességről, erőnlétről. A másik dolog, amit inkább a személyes tapasztalat mondat velem, hogy az átmozgatás mellett egyfajta relaxációt is nyújt. A nyílt víz, a végtelen égbolt, a hullámok csendes moraja nyugtató hatással van a lélekre. Ha pirkadatkor vagy napnyugtakor evezünk ki, még nagyobb hatást érhetünk el. Tavakon, folyókon és tengeren is kedvelt sporteszköz, amely egyedül és csapatban is nagy élményt nyújt.

Több változata is felütötte a fejét, pl: a kutyás sup és a sup jóga. Előbbi, ahogy a neve is mutatja, négylábú barátunkkal történő evezést kínál, míg a második egy jóga órát visz ki a víz felszínén ringatózó stand up paddle-re. Egyrészt a friss levegő és a természet hangjai elősegítik a relaxációt, meditációt, másrészt az imbolygó deszka megköveteli, hogy a gyakorlatok alatt még intenzívebb legyen az izommunka.

Hogyan válasszatok sup-ot?

Stand up paddle túrázáshoz

Létezik túrázásra és versenyre alkalmas példány is. A kezdőknek a túra sup a legjobb választás, hiszen stabilabb, mint a versenyzésre kifejlesztett verzió. Első körben a nagyobb stand up paddle nagyobb komfortérzetet adhat, hiszen stabilabban fekszik a vízre.

 Kezdőknek a "túra sup" ajánlott

Stand up paddle versenyre

Akik már tapasztaltabbak, rendszeresen űzik a sportot, a verseny verziót választják, amely túrákra szintén alkalmas, de jóval gyorsabb haladást biztosít. Ugyanakkor instabilabb is.

Mire van szükséged, ha bele akarsz vágni?

Egy vízhatlan táska nem árt, ha van!

Záró gondolat

Amíg tart a nyár, használjátok ki a próbalehetőségeket, mert tényleg rengeteg élményt adhat. Személy szerint, voltam kint csak az evezés élményéért, relaxálni, napozni, "versenyezni". Volt, mikor épp csak a fürdőzőket elhagyva lebegtünk a vízen, de volt, hogy egész messzire látogattunk, több szomszédos települést elhagyva. Voltunk nappal, napnyugtakor, közös vagy külön deszkán, szélben és szélcsendben. 

Lényeg a lényeg: SUP-ra fel!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)