Magazin

Blog

Strandkézilabda - dinamikus csapatsport a homokos parton

Kézilabda és strand? Még sose hallottál róla? Akkor itt az ideje! Nyár elején a strandkézilabda sok parton az új trend lett. Elmondjuk, hogyan kell játszani és meghozzuk a kedved ehhez az újdonsághoz. Teljesen mindegy, hogy profi játékos vagy kezdő vagy.

Mi egyáltalán a strandkézilabda?

Ahogy például a strandröplabdát és a strandtollaslabdát, a strandkézilabdát is mezítláb játsszák a strandon, természetesen a homokban. A két öt fős csapat, kapussal együtt, egy kétszer tízperces mérkőzésen áll ki egymás ellen.

Játékszabályok

A strandkézilabdát 27 x 12 méteres pályán játsszák. A fedett csarnokban játszott kézilabdával ellentétben a kapuelőtér szögletes (6 x 12 m) és a kapuradobás típusától függően kapnak pontot a csapatok. Egy egyszerű gól egy pontot ér. Ha a kapus szerez gólt, az két pont. Szintén két pont jár a pörgésért (elrugaszkodás után a saját tengelyünk körül megfordulva dobunk) és a „kínai figura“ nevű légi dobásért (játékos a labdát a levegőben veszi át, és a levegőben hajtja végre a kapura lövést is). A labda pattogtatása helyett gyors passzokat kell alkalmazni. A labdával a kézben három lépést szabad megtenni, mielőtt a játékos a labdát lepasszolja vagy kapura lövi. A labda egy speciális strandkézilabda. A hagyományos kézilabdánál kisebb és más a felszíne is, hogy a poros játéktéren is jól megfogható legyen.  A labda waxolása – ahogy az a felső kategóriás mérkőzéseken megszokott – itt a homokos talaj miatt nem lehetséges. 

 A strandkézilabda a hagyományos kézilabdánál kisebb és más a felszíne is, hogy a poros játéktéren is jól megfogható legyen

Ezen kívül minden támadás után a teljes csapatot – várhatóan a támadó és védő szerepet is betöltő beálló játékos kivételével – lecserélik. A támadó csapat játékosai a játéktér első felén elhagyják a pályát, ezzel egy időben pályára lépnek a játéktér hátsó felén védők és a kapus, aki szintén minden támadásban részt vesz. Ezért csapatonként legalább két kapusnak kell lennie. Közben az előzőleg védekező csapat is lecserélődik: a védők elhagyják a játékteret a hátsó részen és a támadók bejönnek az első részen. Ezért a strandkézilabda tempó és dinamizmus tekintetében még intenzívebb, mint a teremben játszott változat.

A kulcs a csapatjáték!

Ha ugyanaz a csapat nyeri meg mind a két félidőt, a tabellán 2 : 0 pontot szerez. Ha az egyik félidő döntetlennel zárul, az aranygól szabályt kell alkalmazni. Ha mindkét csapat egy-egy félidőt nyer, következik a szétlövés (büntető dobás): A játékos a saját kapuelőterüktől indul, visszajátssza a labdát a saját kapusnak, majd az ellenfél kapuja felé futva megkapja a kapustól a labdát, amit az ellenfél kapujába kell dobnia.  Ha a labda közben érinti a talajt, a kísérlet érvénytelen. A kínai figura vagy légi dobás a szétlövésnél is két pontot ér. Ha a mérkőzés a szétlövés végén is döntetlenre áll, a játékosok addig dobnak felváltva tovább, míg az egyik csapat azonos dobásszám után előnyre tesz szert. A szétlövés győztese a tabellán 2 : 1 pontot kap.   Próbáld ki ezt az igazán pörgős játékot, ha legközelebb a baráti társaságoddal a strandon lazítasz!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)