Magazin

Blog

Stressz: kikapcs! 5 anti-stressz tipp

Kisebb-nagyobb mértékben mindannyiunk hétköznapjaiban jelen van a stressz. Azonban amikor átveszi az irányítást az életünk felett, az olyan érzés, mintha egy rémálom közepén találnánk magunkat – miközben ébren vagyunk. Idegi fáradtság, pánik, rossz közérzet: íme 5 tipp, melyekkel csökkentheted ezek mértékét!

#1. Kapcsolj ki!

Könnyű azt mondani, igaz? Rohanó világunkban, amikor mindannyian a teendőink között egyensúlyozunk, nehéz akár csak egy nyugodt percet találni, amikor igazán befelé figyelhetünk, kikapcsolódva a napi pörgésből. Ha nem tudod megoldani, hogy teljes csöndben tölts néhány percet (mert például a munkahelyed ezt nem teszi lehetővé), akkor válassz egy nyugodt dallamot. Ez most ne egy tombolós szám legyen. :) Sokkal inkább egy relaxációs zene, amelyben elmerülhetsz pár perc erejéig. Próbáld rendszeresíteni ezt a gyakorlatot, hiszen sokat segíthet az ellazulásban. 

#2. Lazulj el az illatok segítségével!

A különböző illatoknak varázslatos erejük van! Könnyen visszarepítenek minket a múltba, emlékezetünkbe idézhetnek egy szeretett személyt, vagy helyet, és a kikapcsolódást is segítik. A kedvenc illat lehet a tengerparté, a virágoké, az erdőé vagy éppen egy csokis gyertyáé. Eddig nem hittél az aromaterápia erejében? Itt az ideje kipróbálni!

#3. Színtiszta nyugalom

Ideje félretennünk a vörös posztót, amit a napi bosszúságok rángatnak a szemünk előtt. Tudtad, hogy egyes színek serkentően, sőt, néha idegesítően hatnak az agyunkra? Szerencsére olyanok is vannak, amelyek megnyugtatják a megcincált idegeket: ilyen például a zöld. Nem meglepő, hogy olyan jó hatással van ránk egy séta a zöldellő réten, vagy erdőben. Vess egy pillantást az otthonodra és a munkahelyi környezetedre: van olyan szín, mint, ami rossz érzéssel tölt el? Akkor itt az ideje lecserélni!

#4. Mély levegőt! A hasi légzés előnyei

Észrevetted, hogy ha ideges vagy, akkor sokkal gyorsabb, felületesebb a légzésed? Nem hiába mondják, hogy vegyél egy (vagy több) mély levegőt, ha egy kellemetlen szituációba kerülsz. A hasi légzés mélyebb, ritmusosabb levegővételeket tesz lehetővé. Az oxigén és a széndioxid egyensúlya helyreáll a vérben, a szívritmus újra normálisabb lesz, az izomfeszültség csökken.

Nyugodt állapotban légzés során a hasad is „mozog”, hiszen a tüdőd lefelé tágul. Stressz során azonban a rekeszizom görcsös lesz, a légzés pedig nem elég mély, felületessé válik. Íme egy gyakorlat a hasi légzés gyakorlására:

-Ülj a padlóra a falnak támasztott háttal, vagy egyszerűen feküdj le a padlóra.

-Lélegezz be lassan, az orrodon keresztül.

-Az egyik kezed helyezd a gyomrodra és lélegezz ki a szádon keresztül (közben a kezeddel óvatosan fejts ki nyomást a gyomrodra, hogy érezd, dolgozik).

-Lélegezz be újra orron keresztül, ügyelj rá, hogy a hasad táguljon.

-Lélegezz ki a szádon – a kilépzés legyen lassabb, mint a belégzés.

-Ismételd meg háromszor.

#5. Edd magad stresszmentesre!

Nem, itt most nem arról lesz szó, hogy vágj be egy tábla csokit, ahányszor valami felhúz! A megfelelő táplálkozás az egészséges élet egyik legfontosabb pillére. Próbáld minél töbször kerülni az alábbiakat: dohányzás, alkohol, túl sok cukor, telített zsírok...Tervezd meg a napod táplálkozás szempontjából: ne rohanj el reggeli nélkül, hogy aztán ebédre zabáld tele magad. Ügyelj a köztes étkezésekre is, a tízóraira és az uzsonnára. Fogyassz sok zöldséget, fedezd fel az aszalványokat és a csonthéjasokat, melyek mind hasznos tápanyagokkal látják el a szervezetedet.

Nem biztos, hogy mind az 5 tippet azonnal be tudod építeni az életedben. Azonban ha apró lépésekkel haladsz a cél felé, akkor a jobb közérzet, a kiegyensúlyozottabb életminőség lesz a jutalmad!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)