Magazin

Blog

SUP – Ilyen típust válassz!

SUP (stand up paddle), más néven az állószörf egy igazán hamar elsajátítható sport! Csupán a board-ra és az evezőre van szükség – na és némi egyensúlyérzékre. Erősíti a mélyizmokat, megdolgoztatja a törzset, karokat, lábakat. Bár külföldön is nagy divat, de nem kell feltétlen tengerhez utazni ahhoz, hogy kipróbáljuk: többek között a Velencei tó, a Balaton, vagy folyóink is lehetőséget adnak a tesztelésre. A SUP-on ülve, térdelve, állva is haladhatunk; egyedül, vagy akár társakkal egyensúlyozva a deszkán.

Mi alapján válassz SUP-ot?

A Decathlon áruházakban bárki megtalálhatja az igényeinek megfelelő SUP-ot, függetlenül attól, hogy vízi túrázás, szörfözés vagy versenyzés vele a célja. A SUP kiválasztásakor 3 tényezőt érdemes mérlegelned:

  • Milyen az állóképességed, mennyire vagy tapasztalt SUP-os?
  • Milyen a testfelépítésed? (magasságod és súlyod)
  • Milyen kiszerelésű terméket részesítesz előnyben?
Családdal, gyerekekkel is fel lehet fedezni ezt a nagyszerű sportot

SUP tapasztalat

  • Ha hobbi szinten, évente pár alkalommal használnád a SUP-od, vagy gyermekekkel együtt fedeznéd fel ezt a sportot, akkor fontos, hogy stabil SUP-ot válassz, mely széles és vastag. Minél szélesebb a SUP board, annál stabilabb lesz az evezésnél. Ha kezdő vagy, inkább a 30”-34” szélességet részesítsd előnyben és használatkor mindenképpen rögzítsd a leash-t a bokádhoz, így ha le is esel a SUP deszkádról, az nem sodródik messze tőled. Ilyen jellemzőkkel rendelkezik például az ITIWIT felfújható túra SUP 11’, mely könnyen irányítható és stabil a kis hullámokon. Ez a típus ideális a fél napos túrákhoz.
  • Ha rendszeres SUP túrázó vagy, aki gyors tempóban és akár 20 km távú utakra is merészkedik, akkor hosszú és könnyű SUP-ra van szükséged, mellyel kisebb erőfeszítést kifejtve is métereket tudsz siklani a vízen. Ez biztosítja, hogy nagyobb távolságokra is kényelmes útitársad lesz, mint például a felfújható  ITIWIT 13”-31' vízitúrákhoz ajánlott X500-as verziója. Ezt a tervezőcsapat 80 kg fölötti középhaladók számára készítette, rendszeres használatra, egy- vagy többnapos túrákra.
Az X500-as modell rendszeres vízi túrákhoz ajánlott
  • Kisebb hullámokon való szörfözéshez olyan SUP-ot érdemes választani, melyet könnyű manőverezni, tehát rövidebbek és kevésbé vastagok. A felfújható 500-as szörf-SUP középhaladó SUP szörfösöknek ajánlott, már 3 perc alatt felfújható 17 PSI-re (135 liter) és hátizsákban összehajtva 10,5 kg.
  • Ha már SUP versenyeken is indulnál, akkor válassz a keskeny SUP board-ok közül, melyek nem szélesebbek 25”-nél. Ezek merevítői a sebesség és stabilitás ideális kompromisszumát biztosítják. Középhaladó versenyzőknek ajánljuk az ITIWIT felfújható RACE 500 14’ modelljét, mely kellően strapabíró, a táskába hajtogatva is kis helyen elfér (75x45x30 cm) és mindössze 8 perc alatt felfújható 17 PSI-re.

Testsúly

SUP vásárlásakor ügyelj arra, hogy a súlykategóriának megfelelő board-ot válaszd. A Decathlon áruházakban kapható SUP-ok esetén a következő súlyhatárok szerint különböztetik meg a board-okat: 

SUP verseny a tavon? Naná!

Ha túl könnyű vagy a SUP-hoz: Ha a SUP-od 60-80 kg súlyú sportolóknak ajánlott, de te mindössze 50 kilós vagy, akkor a tömegedhez képest a board túlságosan nehéz lesz, így a haladás nagyobb erőfeszítést igényel majd tőled. Na persze kis gyakorlással és erősítéssel idővel ezen a problémán túllendülhetsz. 

Ha túl nehéz vagy a SUP-hoz: Ha 90 kilós súlyod ellenére olyan SUP-ot használsz, amit 80 kg-ig ajánlottak, még nem fogsz elsüllyedni. Viszont a súly kisebb területen oszlik meg, mint az ideális lenne, így lassabban tudsz haladni, kevésbé stabil és manőverezhető a board.

Kiszerelés

Felfújható SUP: Könnyebbek merevfalú társaiknál. Emellett speciális kialakításuk lehetővé teszi, hogy összehajtva tökéletesen illeszkedjenek tokjukba. Csak tedd a pumpával egy hátizsákba, vedd a kezedbe az evezőt és már indulhatsz is a tóra. Felfújható SUP-jaink között tandem modellt is találsz, mely két férőhellyel rendelkezik, így ketten tudjátok élvezni a vízi élményeket.

Merev SUP:  A SUP-ot intenzív szinten használóknak ajánljuk, mert a vízre gyakorolt erőátvitelük jobb, mint a felfújható típusoknak. Anyaguk miatt azonban nehezebbek is és „teljes” formában szállíthatók, pl. tetőcsomagtartón vagy szállítóhevederrel

A felfújható SUP-ok praktikus táskában szállíthatók

Evezőlapát és az úszást segítő mellény

Az Itiwit SUP evezőlapátok állíthatóak, hogy biztosan illeszkedjen a magasságodhoz. Ezen kívül szétszerelhetőek is, így könnyű szállítást biztosítanak. Haladóknak a karbonszálas lapátokat ajánljuk. Minimum 50N vagy 50N+ úszást segítő mellényt viselj a SUP során. Te hol próbáltad ki idén ezt a sportot? Hazai tavon, folyón, vagy tengeren? Oszd meg velünk élményed!    

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)