Magazin

Blog

SUP - milyen felszerelésre van szükség?

A SUP (állva evezés) bár technikai sportág, nem igényel nagyon bonyolult felszereléseket. Egy deszka, egy evező és pár kiegészítő jelenti a minimumot. A deszka kiválasztása tűnik a legnehezebbnek, főleg kezdőként, de hallgass a szakértőkre vagy olyan barátaidra akik már régóta SUPoznak.

Milyen deszkát válassz?

Ha lehet, próbálj ki néhány típust, bérelj ki egyet hétvégére, vagy pár órára, ha már úgyis vízparton nyaralsz. Ilyenkor mindig nézd meg, hogy milyen hosszú és milyen széles deszkán álltál és jegyezd meg az előnyeit, hátrányait. A hossz és szélesség a kulcs a deszkáknál. A hosszabb, keskenyebb deszka gyorsabb, a szélesebb stabilabb, a rövid fordulékonyabb. A SUP térfogata pedig a fizikán alapul, azaz nagyobb térfogatú deszka nehezebb sportolót tart fent. Ezt a megállapítást azzal finomítanám, hogy nincs olyan SUP deszka, ami ne tartana víz felett egy akár 120-kg-os felnőttet. Ez viszont nem egyenlő azzal, hogy egy kisebb deszkán egy nehezebb sporttársunk is fel tud állni és evezni kezdene. Ahhoz, hogy az egyensúly könnyen tartható legyen, ahhoz deszkatérfogatra jóval nagyobbat kell választani. Némileg ellensúlyozza ezt a gyakorlat és az, hogy tempós haladás közben a deszka stabilizálódik.  Mindemellett nehezebbként, vagy ha gyermekeddel együtt használnád a SUP-ot, akkor a lehető legnagyobb térfogatú deszkát válaszd. Ha a családban többen is használni fogják, akkor a legnehezebb családtag legyen az igazodási pont.

Az sem mindegy, hogy milyen célra használnád a deszkát. Ha csak strandolás közben a gyerekek ugrálnának rajta, vagy napoznál, és nem evezel hosszabb távot, akkor egy széles, lassabb deszka is megfelel, pont az, amit a kezdőknek is javaslok. 

Ha már rákaptál az evezésre, akkor válts keskenyebb, gyors deszkára. Instabilabb lesz, az biztos, de az evezés hatékonyabbá válik, azaz ugyanakkora erőfeszítéssel messzebbre jutsz, vagy kisebb erőfeszítéssel tudod tartani a többiek tempóját. Ez kifejezetten fontos, ha barátaiddal vagy csapatban készülsz SUP-ozni.

Fedezd fel a SUP élményt!

Milyen lapátot válassz?

Ha már van deszkád és nem adtak hozzá lapátot, akkor a másik nehéz kérdés ennek a kiválasztása. Szerencsére szinte minden lapát állítható hosszúságú, így a 170-210cm tartomány a gyerekeken kívül mindenkinek a magasságához igazítható.  Szinte mind több részből áll és befér a hordozótáskába. A különbség az evezők anyagában rejlik. Az egyszerű SUP evezők rúdja alumínium cső, a tolla pedig fröccsöntött műanyag. A csövet a komolyabb kategóriákban a merevség növelése és a súly csökkentése érdekében üvegszál erősítésű illetve különböző széntartalmú poliészter vagy epoxy kompozitból készítik, és hasonlóan az evező tolla is lehet üvegszálas vagy karbon. Merevebb evezővel hatékonyabb evezni, az erőt direktben tudod a haladáshoz átadni és a súlya is könnyebb, kevésbé fárasztó. Egy-két szezon után akkor is érdemes az alu evezőt komolyabbra cserélni, ha egyébként a szett tartalmazta.

Milyen kiegészítőket válassz?

A többi alkatrésznek már nincs akkora jelentősége, de a szkeg (uszony) is befolyásolja valamennyire a haladást. A kisebbel gyorsabb leszel, a nagyobbal pedig jobban tartod az irányt – viszont fennakadsz, ha sekélyebb, vagy nádtorzsás vízre érnél. Ebből újat leginkább akkor fogsz venni, ha elhagytad az eredetit. Mindig ellenőrizd indulás előtt, hogy stabilan rögzítetted!

A biztosítókötél a haladást nem, de a komfortot befolyásolja. Van egyenes és spirál leash is. Az egyenes többször akad be a part közeli sekély vízben, viszont kényelmesebb. A spirál alakú nem lóg szabadon, de kicsit korlátozza a szabad mozgást. Soha ne felejtsd el felvenni! Még látszólag nyugodt vízen is könnyen elsodródhatsz a deszkádtól. Annál kellemetlenebb élmény pedig nincs, amikor látod, hogy a deszkád az erős szélben távolodik tőled. Ilyenkor, távol a parttól akár életveszélyes szituációba is keveredhetsz, míg ha a deszka a közeledben van, mindig biztos pontot jelent, abban bármikor megkapaszkodhatsz.

Tanács: a deszkádat sose hagyd el! Még ha a szembeszél miatt úgy érzed, nem haladsz, akkor is nagyobb az esélyed, ha a deszkán térdelve vagy hasalva evezel, mintha a deszkát elengedve messze a parttól próbálnál kiúszni. A mentőmellényt nem úszásra tervezték, arra való, hogy biztonságban meg tudd várni a mentést. A stressz és kimerültség meggondolatlan döntésekhez vezethet, jobb ha ezeket nyugodt körülmények között, előre tisztázod magadban.

"Hollósi Péter vagyok fanatikus windszörfös. Több mint 35 éve, szinte minden szabadidőm, nyaram és utazásom erről a sportról szól. Végigkísértem a felszerelések fejlődését, a SUP-ok kialakulását, a wing és a hydrofoil megjelenését és térhódítását. 2005 óta a saját szörfboltomat vezetem Érden, amit pár éve snowboardok kereskedelmével egészítettem ki. Szívesen segítek a témakörben, legyen szó felszerelésről, tanulásról, utazásról."

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)