Magazin

Blog

Szabadban alvás kezdőknek

Mindannyiunkban motoszkál a gondolat, főleg ha még sosem csináltunk ilyet, hogy milyen lehet a szabadban éjszakázni? Van, akit kicsit félelemmel tölt el a gondolat, pedig nincs ok az aggodalomra, ha megfelelően készülünk fel egy ilyen eseményre.

Lássuk, miket kell végiggondolni egy ilyen éjszaka előtt:

A megfelelő helyszín kiválasztása:

Fontos, ha még nem aludtunk szabadban, akkor kicsit nagyobb gondot fordítsunk a megfelelő helyszín kiválasztására. Persze nincs tökéletes helyszín, hiszen mindig a körülmények alakítják a történetet, de a legfontosabb, hogy legyen szélvédett és sík a terület. Ebből már ki lehet indulni.

Az első és legfontosabb, hogy a megfelelő helyszínt megtaláld a kinti alváshoz

A megfelelő tábori kiegészítők kiválasztása:

Arra is nagy gondot kell fordítsunk, milyen fekhelyen szeretnénk kinn aludni, így választhatunk sátrat, függőágyat vagy épp bivak kiegészítőket, ami épp nekünk szimpatikus. A lényeg, hogy biztonságban érezzük magunkat benne és kényelmes legyen. Megfelelő derékalj, polifoam és hálózsák is nélkülözhetetlen a művelethez, így mindenképp vessünk egy pillantást az időjárásjelentésre és a magunk komfortja szerint válasszunk a hőmérséklethez megfelelő védőrétegeket!

A réteges öltözködés is fontos, hogy ne izzadjunk, de ne is fázzunk, mert ezek miatt igencsak éber éjszaka várhat ránk. Természetesen a kézügyünkben legyen innivaló és fejlámpa, ha éjszaka egyéni igényeket szeretnénk kielégíteni!

Élvezni az éjszakát:

Ha ezek mind megvannak és a menedékünk is kész, nincs más dolgunk mint hallgatni az erdő hangjait és pihenésre hajtani a fejünket. Vannak, akikben némi feszültséget okozhatnak a neszek, de ilyenkor próbáljunk megnyugodni és gondolatban arra rávezetni magunkat, hogy ez elődeinknek teljesen természetes közeg volt, és mi is csak a részesévé válunk a régmúlt hagyományainak. 

Ha még soha nem aludtál kint a természetben, először biztosan meg kell majd szoknod az éjszaka apró neszeit

Jó tanács:

Érdemes egyébként tapasztalt túrázókat kérdezni a köreinkben, apró praktikák végett, hisz mások élményeiből könnyen ihletet lehet meríteni és a sokadik alkalommal már nem fogunk nehézséget érezni magunkban a szabadban alvás végett!

Kalandra fel!

Gere Gergő, a Bakancskoptató blog szerzőjének tanácsait olvashattátok.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)