Magazin

Blog

Szabadtéri játékok az egész családnak

Próbáld ki a Mölkkyt, a Táblajátékot és a Petanque-ot! Ha van egy kis szabadidőnk és találunk egy megfelelő kis füves, homokos vagy földes területet, akkor családdal tökéletes időtöltés lehet a Mölkky, Petanque vagy a Táblajáték. A kert tökéletes helyszín, ahol kipróbálhatjuk ezeket a játékokat, amelyek garantáltan jó szórakozást nyújtanak.

Ha még nem ismered ezeket a játékokat, akkor most segítséget nyújtunk neked abban, hogyan és hol tudtok velük játszani, és hol szerezheted be őket!

Mölkky - a finn kuglijáték

A Mölkky első hallásra kicsit idegenül hangozhat, de kipróbálás után garantáltan addikciót okoz!  Egyszerű szabadtéri játék, nem kell hozzá különleges felszerelés és minden korosztálynak (gyerekeknek 6 éves kortól) izgalmas szórakozás. 

A Mölkky egy finn eredetű kuglijáték

A Mölkky - finn kugli játékszabálya:

A játék kezdetekor helyezzük el a bábukat füves vagy sima talajon a megadott kiindulási alakzatba, a hajító fával 3-4 méter távolságban kimért helyről tudunk dobni. A játékot többen is játszhatják, 3 és 6 között ideális a csapat létszáma. A feldöntött cölöpök után pontot kapunk, ha egy bábu dől fel, akkor annyit, amennyi rajta szerepel, ha pedig több, akkor annyit, ahány bábu eldőlt. Az egymásra dőlt bábuk nem számítanak, nem jelentenek pontot. Az a játékos nyer, aki a leggyorsabban összegyűjt pontosan 50 pontot, de ha valamelyik játékos egy dobással átlépi az 50 pontot, akkor a pontjai 25-re esnek vissza. Aki nem talál el bábut, az 0 pontot kap, három ilyen dobás után pedig kiesik a versenyből.

Petanque - a francia golyójáték

A petanque francia eredetű, hazájában igen népszerű golyójáték. Magyarországon is találkozhatunk petanque pályákkal, ahol kipróbálhatjuk ezt a játékot. 

A petanque nagyon népszerű Franciaországban

A petanque játék szabályai, menete:

Játszható többféle felállásban, pl. 1 - 1 vagy 2 - 2 ellen, ezekben az esetekben fejenként 3-3 golyóval, vagy akár 3-3 ellen, ahol fejenként már csak két-két golyó jut. Szinte minden vízszintes talajon használható, leginkább homokos területet, vagy petanque pályát ajánljuk. A pálya legtöbb esetben 15 x 4 méter hosszú, a kezdőkör pedig minimum 35 cm, maximum 50 cm átmérőjű. A játék kezdetekor a dobókörből az öcsit kidobjuk minimum 6 - maximum 10 méterre. A cél a saját golyókat minél közelebb juttatni az öcsihez, amely sokszor nem is olyan könnyű! Annyi pontot kapunk, amennyi golyónk közelebb áll meg az öcsihez, mint az ellenfél legközelebbi golyója. A verseny akkor ér véget, ha valamelyik csapat eléri a 13 pontot.

Táblajáték - korongjáték

A korongjáték izgalmas szabadtéri játék!

A korongjáték  egy nagyon szórakoztató, bármilyen talajon használható játék.

A korongjáték szabályai:

A játék során tegyük a táblára a mestert, vagyis a kis korongot. Mindegyik csapat dob egy korongot, amelyik a legközelebb kerül a mesterhez, az kezdi a partit. A kezdő csapat bedobja a mestert a táblára, majd az ellenfél következik. A cél, hogy legközelebb kerüljön a korongunk a mesterhez. Egy parti 12 pontot ér, a legközelebbi korong egy pontot ér. A mesterre rádobott korong előnyben van a  mestert csak érintő koronggal szemben. A tábla előtt földre került vagy földet érintő korong nulla. Ha a mestert a játék közben ledobják a tábláról,a partit újra kell játszani. Amikor minden korongot felhasználtak,a nyertes csapat az, amelyiknek a korongja(i) a legközelebb kerültek a mesterhez.

Offenbecker Judit tanácsait olvashattátok a szabadtéri játékokról.

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)