Magazin

Blog

Szakad a szalag, szakad a cérna

Az én bokám már nem a régi. Az én bokám már nyugdíjas lenne, ha... Tényleg igaz a mondás, hogy a boka az fogyóeszköz. Folyamatosan azt hallom, hogy már sohasem lesz a régi, de én meg akarom cáfolni ezt. Be akarom bizonyítani, hogy akár egy ennyire romokban heverő boka is tud sikerekben tündökölni. Az mellékes, hogy ez a siker lehet az is, ha lefutok egy öt kilométeres távot.

Ha az én jobb bokám mesélni tudna, akkor a mondókáját az általános iskolába visszatérve kezdené. Ötödikes lehettem, tesióra. Éppen szekrényugrás volt az aznapi lecke, amikor is be kellett mutatnom egy ugrógyakorlatot. Úsztam a levegőben, letámaszkodtam, és megtörtént az első nyúlás ... katonadolog.

 Az újabb sérülések a rendszeres sportélettel sűrűsödtek.

Körülbelül húszéves koromban egy egyszerű fociedzésen történt a baj: leragadt a lábam és az ott maradt testsúlyommal ránehezedve elsodortak. Megint megnyúlt elég csúnyán. Négyszer akkora lila boka volt a metamorfózis. Ez körülbelül egy hónap rehabilitációt jelentett. Rá egy hónappal megnyúlt a bal bokám is: ő is tömegelni akart és jól behízott. Tétlenség. Hogy ne maradjon ki a boka jó cimborája, a jobbos térdem is bekérezkedett a sorba. Edzésen a két térd összekoccanásánál az enyém fordult ki. Nyúlt szalagok, szakadó idegek.

Sérüléshez kötődik életem egyik fordulópontja is, mely 22 éves koromban történt, amikor arra kényszerültem, hogy befejezzem a versenyszerű nagy- és kispályás futballt. Egy rangadó volt, egész szép tömeggel. Teljes buzgósággal vetettem bele magam a 90 percbe, amikor a második félidő közepén az ellenfél játékosa a labdát találta el majdnem ... csak a bokám útban volt és a diagnózis részleges szakadás lett. Már tudtam, hogy nagy a baj, amikor az egész palacknyi fagyasztó és a drága jó gyógyszikvíz sem segített. Sikerült felállnom és folytatni akartam a meccset, de egy lábon ugrálva még álló akadálynak is rossz lettem volna. Átgondoltam a dolgokat és úgy éreztem, nem maradt ép lábam, egyik sem 100 százalékos ... felakasztottam a stoplist ... azóta is vár.

Ezek után kezdtem el terembe járni és érdeklődni egy teljesen másfajta mozgásforma iránt. Két évet végigedzettem, kondiztam kisebb kihagyásokkal, kevés aerob mozgással. Tehát nem volt se futás, se bringa.

24 éves koromra magamra pakoltam 15 kiló izmot, ami mellé nyilván járult zsír is. Nagy voltam ... Atletikus forma akartam lenni, ezért két év kihagyás után újra elkezdett érdekelni a futás. Kipróbáltam és teljesen úgy éreztem, mintha semmi baj nem lett volna egyik lábammal se. Néhány futóedzés után már jelentkeztem is terepfutó versenyre, 14 km-es futásra, váltófutásra, félmaratonra aszfalton, félmaratonra terepen, sőt a maratoni távot túlszárnyalva lefutottam 50 km-t Gerecsén. (Mellékesen Gerecsén nosztalgiázhattam, mert a 45. km-nél kiment a bokám a kalóriahiány miatt, de azt orvosok rendbe tették és be tudtam fejezni a távot.) Emellett rengeteget kerékpároztam, erőt éreztem magamban.

Megkezdtem egy hónapja a felkészülést a Tokaj Superre (spártai akadályfutás verseny), de történt egy kis emlékeztető számomra. Terepen este, sötétben, nagy önbizalommal vágtam bele a 4:20 kilométereimbe, amikor egy csinos lány miatt elkószált tekintetem és nem vettem észre a jobb bokámra váró újabb kihívást. Egy gödröt kellett volna átugranom. Ez nem sikerült, totál kimozdult horizontálisan a helyéről, a bokacsontom széle érintette a talajt ... megálltam ... sétáltam ... gondoltam nincs gáz, már szuperhős bokám van, teljesen rugalmas. Lefutottam még 3 kilométert ... mint utólag kiderült, szakadt bokaszalaggal. 25 éves koromra elszakítottam, tehát remélem itt befejeződött a bokám negatív története és hepiend vár rá.

Több mint egy hónapja nem futok. Hihetetlen mennyire kilométerhiányom van. A szívem azt akarja, hogy húzzam fel a futócipőt, azonban itt most az ész számít. Sajnos ilyenkor csak a pihenés, polcolás, jegelés, kenegetés, valamint speciális bokarögzítőm segít. Így kerülhettem el a gipszelést.

Sajnos emiatt kicsit megtörtem ... hiányzik a mozgás és a ritmus, amit a futás ad. Az idegrendszeremre is kihat, mintha kevésbé lennék türelmes. Sportpszichológia, hogy aki sportol, odafigyel, hogy egészségesen éljen.  Sajnos a sport hiánya miatt belecsúszok olyan ételek majszolásába, amit amúgy nem fogyasztanék.

Van egy holtpont, amikor padlóra kerülsz. De az azért történhet, mert onnan szép felállni, onnan szép nyerni. Egy nehéz, sűrű szeptember és egy rövid október áll előttem, hogy felkészüljek a versenyre és elérjem a célom...

Nincs kifogás, van boka! Meglátjuk mire elég. Spárta van!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)