Magazin

Blog

Szánkó vagy bob - hogyan válasszunk?

Szánkó nélkül haza se gyere! Egyeseknek ismerős mondat lehet. Persze csak akkor, ha az utolsó pillanatra hagyjuk (azaz leesik az első hó) eme nagyszerű sporteszköz vásárlását. Sokszor örülünk, ha kapunk egyáltalán szánkót, és szinte minden pénzt megér egy-egy utolsó darab, legyen akármilyen minőségű is. Most abban próbálok segíteni, hogy mi alapján válasszunk és itthon mi jellemző.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján mondhatom, hogy itthon a szánkót csak akkor vesz az emberek 95%-a amikor már menni kellene vele a friss havas lejtőkre. Hogy ez azért van mert elfelejtettük, hogy tavaly az utolsó alkalommal eltört, vagy épp akkor amikor előszedtük és egy kis baleset miatt vált használhatatlanná azt sose tudtam meg. A lényeg ha kellett, akkor kb. bármennyit el tudott volna adni bárki. Erre viszont nem lehet felkészülni. Illetve mégis! Előre gondolkodva, mondjuk mostanság beszerezni azt amit lehet, hogy már holnap használnánk.

Szánkó vagy bob?

Talán örök kérdés, hogy melyiket vegyük. Főleg azért mert a gyereknek szánjuk és nem magunknak. Magyarországon azért jellemző módon a hagyományosnak mondott szánkók a legelterjedtebbek. De adott a Decathlon, ahol az anyaország tervezői nem is nagyon ismerik ezt a játékot, sporteszközt. Ők inkább a bob és minden más egyéb, csúszkálásra alkalmas eszközöket részesítik előnyben. Pár éven keresztül igyekeztünk elmagyarázni nekik, hogy induljanak el ebbe az irányba is, mert a Közép- és Kelet-Európai régió jobban szereti a szánkókat. Tavaly már észrevehető volt a változás a polcokon. Nem csak egyféle fa szánkót lehetett kapni a Decathlon üzleteiben. Idénre pedig ha jól láttam, már egy harmadik, rövidebb verzió is előjött. Így most már akár dönthetünk, hogy 100 cm-es vagy 120 cm-es fa szánkót vennénk. Ha ez megvan, akkor már csak azt kell eldönteni, hogy a hazait választjuk vagy a külföldit? A különbség elég kicsi, 2000 Ft. A minőség viszont több esetben megmutatja, hogy miért kerül többe a külföldi. Tartósságról nem tudok ugyan nyilatkozni, de mint sok minden, ez is attól függ, hogy használjuk és mennyire vigyázunk rá. Itt nem kellene különbségnek lennie, de a vásárlói értékelések segíthetnek ebben is.

Alaposabb szemügyre vételezés után vehetjük észre, hogy a pénzünkért csak az alapot kapjuk meg. Ha már olyan extrákat szeretnék, mint húzóka vagy ami tényleg extra, a karfa, akkor ezekért plusz pénzeket kell fizetni. Vagy ha nem szeretnénk, akkor lehet házilag barkácsolni. Ezt mondjuk nagyon nem javaslom a karfa esetén, mert nem valószínű, hogy olcsóbban kijön anyagárból. A húzókánál viszont kb. bármilyen megoldást lehet eszközölni. Csak egy példa az újrahasznosítás jegyében: kidobásra váró sporttáska pántja is bőven megfelelő lehet. Csomót mindenki tud kötni (valamilyet), de ha még rajta volnának a rögzítő karabinerek, akkor még egyszerűbb a dolgunk.

Mi a helyzet a bobokkal?

Itt már sokkal nagyobb árkülönbséget vehetünk észre, annak ellenére, hogy elméletileg nagy különbség nem lehet köztük. A lényeg ugyanaz. Egy öntött műanyag teknő szerű forma két fékezőkarral. Ez így persze szépen hangzik, de a valóság természetesen mást takar. Itt sok múlik azon, hogy mennyire strapabíróak a fékkarok, amikkel egyben a kanyarodást is meg szokták oldani. A másik nagyon fontos tényező, hogy milyen a teherbírása. Ami láthatóan nagyobb az értelemszerűen nagyobb terhet is bír, de ezeknél már fellelhető a két személynek kialakított mélyedés. Persze nem két felnőttnek, hanem egy kisgyereknek és annak a bátor szülőnek, aki csúszni fog vele, de így se haladhatja meg a súlyunk a 100 kg-t. Szánkóknál ez az alsó határ általában, de a 90 kg biztos. Azaz a kis szánkóval szinte bárki mehet egyedül, de ha erősebb felépítésűek lennénk akkor, mindenképp a nagyobb szánkót javasolnám!

Visszatérve a bobokhoz, itt “beépítve” találjuk a húzókákat és itt is nagy különbség tud lenni, ami szintén árkülönbség tényező lehet.

Itt szeretném megemlíteni a Decathlonban nagyon keresett, kimondottan kisbabáknak való bobot, ami biztonsági övvel van ellátva! Amikor először lehetett kapni, még keveset vittek belőle, de azóta évről-évre egyre többet visznek belőle és kimondottan ezt keresik. Nagyon jó tervezés és biztos vagyok benne, hogy megkönnyíti a sétát a babával bármilyen havas terepen. Egyben a baba pedig megtapasztalja szánkózás első élményét.

Mi van még?

A szánkó és bob kérdéssel szerintem nagyon nagy részt lefedtünk a csúszásra alkalmas eszközökből, mégis van egy nem elhanyagolható százalék, akik még extrémebb módon szeretnek csúszni. Sokféleképpen hívhatjuk őket, “popsitepsi”, “seggcsúszka” és hasonlók, de hivatalosan a keresőkbe mint hócsúszka találjuk meg őket. Sokat nem kell róluk mondani, a lehető legegyszerűbb szerkezet, ami arra szolgál, hogy ne a ruhánk menjen szét egy egész napos csúszkálás után. A szivacsos megoldások némi ütésvédelemmel rendelkeznek, így komfortosabbak, mint a műanyag társaik. Ilyen eszközök esetén viszont erősen tudom javasolni és ajánlani az overallokat, így biztosan nem megy be a derékhoz a hó.

Hócsúszka - a legegyszerűbb eszköz a csúszáshoz!


Remélem tudtam segíteni egy kicsit a választásban ezzel a rövid cikkel, mert ha igen, akkor ne halogassuk a dolgot és vegyük meg időben a kiválasztott játékszert, mielőtt elfogyna. Ha pedig karácsonyig nem esne kellő hó, hogy ki is próbáljuk, akkor már meg is van az első karácsonyi ajándékunk. 

Jó csúszást!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)