Magazin

Blog

Szintetikus, vagy bőr? - Érvek és ellenérvek II. - A szintetikus anyag

A szintetikus felszerelések egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a piacon, ennek több oka is ismert. Vannak, akik örömmel fogadták megjelenésüket, és vannak, akik ragaszkodnak a hagyományokhoz, és maradnak a bőrnél. Beszéljünk egy kicsit mindkét megoldásról pro és kontra! A második részben a szintetikus anyagról lesz szó.

Aki találkozott már nagyon jól, vagy éppen nagyon rosszul sikerült szintetikus termékkel, annak már van egy határozott véleménye róla, azonban ezt az írást ajánlom azoknak is, akiknek akár negatív tapasztalatuk volt, - hiszen ez az ágazat is folyamatosan fejlődik - , akár még semmilyen. Én is bőrpárti vagyok, még mindig, azonban már kipróbáltam néhány szintetikus termékünket, és nemhogy csalódás nem ért, hanem az volt az érzésem, hogy tartósság tekintetében megközelítik némelyik bőr termék minőségét, árban pedig sokkal kedvezőbbek.

Praktikum és tartósság még elérhetőbb áron - A szintetikus anyag

Merthogy a műbőr egy igen beszédes, ám valahol mégiscsak tévesen ráutaló elnevezés. Semmi köze nincs ugyanis a bőrhöz azon kívül, hogy nagyon hasonlít rá, azt is csak akkor, ha valóban jó a minősége. Ezzel együtt egy teljes egészében vegyi úton előállított szintetikus anyagról van szó, aminek a fizikai tulajdonságai is teljesen mások, mint a bőrnek, és ebből adódóan a vele való bánásmód is sokkal egyszerűbb, a kettő pedig véletlenül sem összekeverendő. A szintetikus bőrhatású anyag előállítása során lényegében műanyag golyókból álló granulátumot öntenek formába.Ezt követően az anyagot egy ipari méretű sütőben összeolvasztják, végül pedig ragasztásos eljárással kap egy csini felső réteget, így készül a "műbőr". Tudom, hogy ez így durván hangzik. Mert amikor a polcon a két terméket egymás mellett látja az ember, akkor nem biztos, hogy belegondol, hogy mennyire különböző utat jár be a két anyag, mire egymástól nem feltétlenül egyszerűen megkülönböztethető termékek lesznek belőlük a szomszédos polcokon. De ettől még mindkét út valós, mindkettő mellett szólnak érvek, és ellenérvek. Mindenki maga dönti el, hogy melyiket fogja választani és miért.

A szintetikus anyag előnyei

Mindenek előtt az ára az, amiről rögtön fel lehet ismerni, hiszen az előállítása jóval olcsóbb, mint a bőré, ez sokak számára vonzóvá teszi. Fenntarthatóság szempontjából is előnyösebb, mivel a gyártásához sokkal kevesebb vizet használnak fel. Ez pedig egy olyan szempont, ami egyre fontosabbá válik szinte napról napra. Tévhit továbbá, hogy egy szintetikus anyag nem lehet tartós. Ma már nagyon jó minőségű, hosszú éveken át kiválóan használható szintetikus termékek is léteznek. Itt is nyilván vannak árkategóriák, mint a bőrnél, egy bizonyos összeget rá kell szánni a minőségre, de aki ilyen irányban gondolkodik, megtalálhatja azt a terméket, ami elégetetté teszi. A szintetikus anyag sokkal egyszerűbben karbantartható, mint a bőr. Sima vízzel, szappanos vízzel, puha kefével, vagy szivaccsal egyszerűen tisztítható, és semmilyen utókezelést nem igényel. Egyáltalán nem egy sértődékeny anyag. Ha valaki az életben soha nem ápolja le, akkor sem károsodik emiatt. Maximum esztétikailag hagy némi kívánnivalót maga után. Míg a bőr egész egyszerűen nem viseli el, hogy ne törődjenek vele, mert tönkremegy. Nem elhanyagolható továbbá az sem, hogy egyre több állatbarát dönt olyan megoldás mellett, ami nem kerül állatok életébe. Véleményem szerint ez is egy fontos szempont, ami a jövőben még nagyobb szerepet fog kapni, ahogy szépen lassan egyre tudatosabbá válunk az élet egyre több területén.

Egy szemléletes kísérlet

Minden évben meglátogatjuk a termékmérnökeinket Franciaországban, hogy első kézből értesüljünk a Fouganza újdonságairól. A tavalyi képzésen volt egy játékos feladat, mely során random bőr, és szintetikus anyagdarabokat kellett egymástól megkülönböztetnünk érzékszervi vizsgálatok segítségével. Tapintás, illat, látvány, valamint a jó öreg "nyomd bele a körmöd, ott marad-e a nyoma" trükkel próbálkoztunk. Bizony sok esetben komoly fejtörést okozott eldönteni, hogy bőrről, vagy szintetikus anyagról van-e szó. Nemcsak tartósság, hanem megjelenés tekintetében is egyre inkább figyelemre méltó szintetikus termékek jönnek ki évről évre. Ez pedig azt jelenti, hogy a szintetikus anyagok fejlesztése nagyon jól halad előre, míg a bőr esetében maximum a cserzéshez használt anyagok, és az eljárás menete változott, maga a felhasznált anyag pontosan ugyanaz, mint akár száz évvel ezelőtt. Azt, hogy ki melyiket választja, mindenkinek a saját igényei, és prioritásai határozzák meg. Ezzel együtt objektíven dönteni úgy lehet, ha mindkét anyagról elegendő tapasztalatot szerzünk. Bátran próbáljátok tehát ki a szintetikus anyagokat is!    

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)