Magazin

Blog

Tájfutás - A világ legszebb sportja

Alig két hónap múlva indul az új tájfutó versenyszezon. Ha épp a téli alapozásod felénél tartasz és motivációra van szükséged, jó helyen jársz. Ha pedig gondolkozol azon, hogy kipróbálod ezt a sportot, bemutatom neked, miről is szól a tájfutás, és milyen képességekre kell szert tenned, hogy jó legyél benne.

A tájfutásról dióhéjban

A tájékozódási futás, röviden tájfutás, skandináv eredetű sportág. Az első hivatalos versenyt 1897-ben rendezték meg a norvégiai Bergen erdeiben csupán tucatnyi résztvevővel, mára tömegek űzik ezt a sportot nem csak Skandináviában, hanem az egész világon. A világ legnépszerűbb versenyét, az 5 napos, nagy múltú O-Ringent minden év nyarán rendezik meg Svédországban, az összes kategóriában indulók száma sokszor húszezer főlé rúg.

Miről szól ez a sport?

A tájfutás lényege, hogy térkép és tájoló segítségével kell végigfutni egy ellenőrző pontokból álló pályát, minél rövidebb idő alatt. A térképet és a rajta található pályát a versenyző a rajt pillanatában kapja meg, tehát nincs lehetőség verseny előtt informálódni a pontok helyzetéről. Két ellenőrző pont közötti útvonalat a versenyző maga választja meg, saját képességei és a terep adottságai alapján.

Az azonos kategóriában versenyző futók rövidtávú, városi verseny esetében 1, normál- és hosszútávú versenyek esetében 4 perc különbséggel rajtolnak, előre kisorsolt rajtlista alapján. Az egyéni versenyforma mellett létezik váltó- és csapatverseny is, ahol a versenyzők kooperációs képességeiket is összemérhetik. Minden távon (rövid-, közép-, normál-, és hosszútáv) rendeznek Országos bajnokságot is, a rengeteg regionális és országos rangsoroló verseny mellett. Kisebb-nagyobb verseny - a téli felkészülési időszakot kivéve - minden hétvégén van, egy versenyző tájfutó versenynaptára bizony igen sűrű tud lenni. 

Tájfutó versenyt Magyarországon leggyakrabban hegyvidékeken, erdőkben rendeznek, de sok az alföldi jellegű terepen megrendezésre kerülő, és a városi rövidtávú, ún. sprint verseny is. Az utazás a tájfutás természetes velejárója. Nem hiába vallja a legtöbb tájfutó: ez nem csak sport, hanem életforma. Az, hogy az ember minden hétvégén az ország másik pontján versenyez, számunkra teljesen megszokott.

Mi kell ahhoz, hogy jó tájfutó legyél?

Az eredményes tájfutó nélkülözhetetlen képességei a kitartás fizikálisan és fejben - előfordul, hogy félmaratonnál is hosszabb, több 100 m szintkülönbségű tájfutó pályán kell végig koncentrálni és kontaktusban maradni a térképpel-, a gyors döntéshozatal útvonaltervezés során, a memória, a térkép és térképjelek alapos ismerete és természetesen a legmagasabb szintű erőnléti felkészültség. 

Tájfutás
 Daniel Hubmann nyolcszoros világbajnok, kétszeres Európa-bajnok és hatszoros összetett világkupa-győztes svájci válogatott tájfutó.

Az alapos önismeret legalább annyira fontos alappillére az eredményességnek, mint a fizikai és elméleti felkészültség. Egy egyszerű példával élve: adott egy meredek oldalú metsződés (eróziós vízmosás, árok). A versenyző az egyik oldalon, a soron következő ellenőrző pont a másik oldalon van. A tájfutónak előre el kell döntenie (akár egy korábbi, egyszerűbb átmenetben), hogyan fogja megoldani a problémát; lefut a metsződésbe, majd fel a túloldalon, tudva, hogy rendkívül jól bírja a szinteket, a sebessége azonban elmarad a kategóriatársaiétól, esetleg körbefutja az árkot, mert tisztában van vele, hogy gyorsabb síkon futva, mint a többiek. 

Remélem sikerült meghoznom a kedved egy szintes, technikai edzéshez! Ha pedig még nem futottál térképpel a kezedben, itt az idő, hogy kipróbáld! 

Az "O-Ringen 2014 - The Big Final" videó kizárólagos tulajdonosa az O-Ringen 

Borítókép: O-Ringen 2014, a tulajdonos Mats Ogdén

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)