Magazin

Blog

Tájfutás - Az alapvető felszerelések

Ahogy korábban írtam, a tájfutás alapvetően egyszerű: egy térkép, egy tájoló és egy jó környezet, jó alkalom szükséges hozzá mindösszesen. Azonban, ha szeretnétek komolyabban is, versenyszerűen űzni a sportot, akkor bizony szükség van néhány speciális eszközre, amelyek sportolás közben segítik, megkönnyítik az életeteket.

A kezdetekről és a tájfutás történetéről, már írtam nektek, így itt az idő hogy szót ejtsek arról, hogy pontosan milyen speciális eszközökre van szükség a sporthoz.


A tájfutás alapvetően egyszerű, egy térkép, egy tájoló és egy jó környezet, jó alkalom szükséges hozzá mindösszesen. Azonban, ha szeretnétek komolyabban is, versenyszerűen űzni a sportot, akkor bizony szükség van néhány speciális eszközre, amelyek sportolás közben segítik, megkönnyítik az életeteket.

Tájoló

Alapvetően a sportolók nagy része egy speciális, úgynevezett ujjtájolót használ. De emellett létezik laptájoló vagy túratájoló is. A lényeg és a funkció azonban minden egyes esetben ugyanaz: megmutatja, hogy merre van észak, és ennek alapján pedig ki lehet kalkulálni, merre van a helyes irány, merre kell menni. Az ujjtájoló előnye még, hogy a hüvelykujjra húzva szabaddá teszi a kezet, így akár a térképet tudjuk vele kényelmesebben tartani, akár a kezünket tudjuk használni jobban futás, vagy egy esetleges megbotlás esetén. Így biztonsági szempontból sem utolsó.

Tájfutás alapvető felszerelések
Az egyik legfontosabb felszerelés a tájoló!

Térkép

A tájfutó térkép kicsit speciális, azonban a lényeg itt is ugyanaz: felülnézetből ábrázolja a Földet. A különbség talán csak annyi, hogy jóval részletesebb, mint egy turistatérkép, mivel az utakon kívül minden olyan állandó  elemet tartalmaz, melyek segíthetik a tájékozódást, legyen az a növényzet, domborzati elemek, vagy például az ember alkotta objektumok. A térképet nem kell megvenned, edzésen általában a klubod biztosítja, versenyen pedig a rendező egyesület, de emellett egyre több fix pályás tájfutó pálya is elérhető már a világban, ezek térképek legtöbbször szabadon és ingyenesen használhatóak.

Tájfutás alapvető felszerelések
A tájfutáshoz használt térkép kicsit különbözik a turistatérképtől.

Ellenőrző pont, bója

Az edzések, versenyek közben tájékozódási feladatokat oldunk meg. Ennek kapcsán a terepen ellenőrző pontokat vagy úgynevezett bójákat keresünk. Ezek egy piros vagy narancs-fehér eszközök, amelyeken valamilyenféle ellenőrzési lehetőségünk is van, akár egy szúróbélyegző segítségével, akar elektronikusan, akár csak egy egyszerű kód megjegyzésével, leírásával. A bója minden tájékozódási sport alapvető eszköze, egyben a sport ikonikus megjelenítési formája is.

Tájfutás alapvető felszerelések

Tájfutó öltözet

A sportolás közben – elsősorban a versenyeken – viselt öltözék is különlegesebb. A tájfutó berkeken belül bozótruházatnak nevezett textil erősebb az átlagnál és plusz védelmet biztosít a sportoló számára. A lábszáron bozótzoknit, vagy sípcsontvédőt viselünk a környezet által jelentett megpróbáltatások függvényében. A fejen általában fejpántot, ami segít a tiszta látásban és az izzadság élvezetesében. 

A cipő is különleges, mivel általában fém speciális stoplikkal rendelkezik, és általában erősebb kialakítású, mint egy átlagos futócipő. Így tovább tudjuk használni extrém körülmények között is. Kiegészítő eszközként egy úgynevezett szimboltartót is viszünk magunkkal, amit a pontok közelében használunk a könnyebb beazonosíthatóság érdekében. Jelenleg még csak a bozótzokni kapható a Decathlon áruházakban, de hamarosan érkezünk majd az új fejlesztésekkel...

Éjszakai versenyeken a fenti eszközök egy jó erős fejlámpával egészülnek ki.
 

Röviden talán ennyit a speciális eszközökről, de ahogy írtam, ezek közül sok nem alapvető fontosságú, tájékozódni, tájékozódási feladatokat megoldani sokféleképpen lehet.

A lényeg, hogy biztonságban érezzük magunkat és a lehető legjobban élvezzük a sportot!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)