Magazin

Blog

Tanácsok autóval utazóknak – SUP

Hogyan szállítsd a vízpartra a SUP deszkád? Ez már a SUP vásárlásakor elsődleges szempont, szinte fontosabb, mint a hogyan tárold otthon.

Aki merev SUP mellett dönt, az szinte biztos, hogy elegendő tároló hellyel rendelkezik, akár a nyaralójában, akár az otthona garázsában. Nekik nincs kérdés, a merev SUP-nak az autó tetőcsomagtartóján a helye. A légellenállás négyzetesen növekszik a sebességgel és 100km/h felett már elég nagy erők ébredhetnek a leszorító hevederekben. Senki ne próbálja meg gumipókkal lekötni a deszkáját!!! A legtöbb autónál a tetőcsomagtartórudak távolsága nem túl nagy, de ha lehet, minél messzebb legyenek egymástól, így kevésbé akarja majd a szél lecsavarni a tetőről.

Figyelem! Sok esetben maga a tetőcsomagtartó szakad le a kocsi tetejéről és nem pedig a deszka a tetőcsomagtartóról. Óriási hátrány, hogy a parkolóban, felügyelet nélkül, az autón hagyott deszka szabad prédája a tolvajoknak, ráadásul a nap sugarainak is ki van téve (ez ellen fényvisszaverős deszkazsákkal célszerű védekezni). A merev SUP-nak persze ennek ellenére rengeteg előnye van, hiszen nagyságrendekkel komfortosabb és gyorsabb, mint a felfújható, és ráadásul a helyszínre érve azonnal vízre lehet tenni.

A SUP-ok szállítása sem egyszerű, mégis megéri.

A felfújható SUP-oknál döntés előtt áll a felhasználó. Leengedjem, felfújjam, vagy felfújva szállítsam, tároljam? Aki otthon a hátizsákjában tartja, az biztosan nem fogja a szállításhoz felfújni, tehát itt egyszerű a döntés. Egyébként is sokkal könnyebb elpakolni és szállítani leengedve. Abban az esetben, ha evezés után csak pár kilométert kell szállítani a partról a szállásig, viszont már mindenkiben felmerül, hogy leengedje, vagy felfújva szállítsa. Javaslatunk szerint célszerű leengedni. Ha a tetőcsomagtartóra tesszük, akkor a tűző nap a megengedett nyomás fölé melegítheti és ez károsodást, ráadásul garanciavesztést is okoz. Nem is lehet megfelelően hevederekkel leszorítani, egy felfújt deszkát. A kockázat nem éri meg azt a 10 perc pumpálást.

Gyakori használatnál – például egyhetes nyaralás alatt - a legjobb, ha kisebb távokra gurulós kocsira téve szállítjuk, és utána így, felfújva tároljuk, a nyomásból egy kicsit engedve.

Az állandó hajtogatás sem tesz jót a deszkának, de ha muszáj, akkor összehajtás előtt várjuk meg, hogy megszáradjon. 

"Hollósi Péter vagyok fanatikus windszörfös. Több mint 35 éve, szinte minden szabadidőm, nyaram és utazásom erről a sportról szól. Végigkísértem a felszerelések fejlődését, a SUP-ok kialakulását, a wing és a hydrofoil megjelenését és térhódítását. 2005 óta a saját szörfboltomat vezetem Érden, amit pár éve snowboardok kereskedelmével egészítettem ki. Szívesen segítek a témakörben, legyen szó felszerelésről, tanulásról, utazásról."

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)