Magazin

Blog

Tanácsok őszi,téli túrázáshoz

Őszi és téli időszakban sokunk számára nagyobb élmény túrázni, mint a nyári melegben. Az elviselhetőbb hőmérséklet, a színek és a környezet szépsége, valamint a havas táj egyaránt a szabadba csábítja a természet kedvelőit. Sok év teljesítménytúrás tapasztalatomat szeretném megosztani arról, hogyan készüljünk ősszel és télen a szabadba.

Ne mondjuk le túrázásról a hűvös idő beköszöntével

Novembertől már téli körülményekre is számíthatunk; néha akár áprilisba nyúlóan is. Maradjunk inkább otthon? Isten őrizz! Télen lehet esélyünk havas tájra, valószínűleg látunk vadakat vagy csapáikat, és a levegő ilyenkor a legfrissebb. Fontos szempont még, hogy (lombozat híján) sokkal messzebb kalandozhat a tekintet! De vannak persze kihívások, nehezítő körülmények is: lehet hó, jég, csúszásveszély (ezek miatt lassabb lesz a tempónk). Készülhetünk fagyra, szélre és persze sokkal több a sötét időszak is.

Figyeljük az időjós oldalakat

Évek óta kellemes időjárással kényeztet bennünket az ősz, de meglehetősen kiszámíthatatlan módon. Előfordulhatnak – akár egy héten belül is – végletek. Akadt tavaly egész napos hideg eső szeptemberben, de túráztunk egy szál pólóban is november közepén. Konklúzió: érdemes figyelni egy-két nappal előre a megbízhatóbb időjós oldalakat.

Több réteg ruházattal számoljuk

  • Ha már körvonalazódott, mire számíthatunk, akkor is készüljünk több réteg felsőruházattal, esővédelemmel: egy könnyebb dzseki vagy poncsó jól megfér a zsák alján. Esőkabátokat már női szabásvonallal is készítenek.
  • Szép időben is érdemes a reggeli friss hőfokokra gondolni: már szeptemberben is van nálam egy vékony kesztyű, de hasznos egy csősál is. Általános igazság, hogy akkor öltözünk jól, ha az első fél- vagy egy órában fázunk.
  • A lábbeli legyen vízhatlan: tovább van esély harmatos fűre, mint nyáron, és eső után is lassabban szárad az erdő-mező alja, mint az előző hónapokban megszokhattuk. Ezek is elérhetők külön női, férfi és gyerek kialakításban, színvilággal.
Ősszel gyönyörű a természet!

Gondoljunk a kiegészítőkre

  • Aki ódzkodik a sötéttől, annak célszerű korán útra kelni. Ezzel együtt is javaslom a fejlámpát: se súlya, se térfogata – de megnyugtató, ha van nálam a zsák mélyén.
  • Ilyenkor is viszek szúnyog- és kullancs elleni szert.
  • Hasznos lehet egy alkalmas tároló szép falevélnek, gombának, erdei gyümölcsnek (a gyűjtési szabályokat betartva).
  • Aki szereti a forró italt, vihet termoszt is, de (mint mindennek) ennek ára van: súly és térfogat.

  A tanácsokat Gombos Kálmán, szenvedélyes teljesítménytúrázó osztotta meg.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)