Magazin

Blog

Tartsd karban a bringád!

Szűk keresztmetszetben kétféle bringás létezik. Az egyik típus a rossz idő beköszöntével leteszi a kerékpárját, a másik hóban-sárban, minden körülmények között teker. Van azonban egy nagy hasonlóság, a tavasz közeledtével mindkettőjüknek akad dolga a garázsban, a sufniban vagy épp a teraszon.

Sokan úgy akasztják szögre ősszel a kerékpárt, ahogy leszálltak róla, így tavasszal vár rájuk az újrakenés, zsírozás, olajozás, tisztogatás műveletsora. A télen is aktívak pedig ilyenkor szembesülnek vele, milyen károkat is okozott bringájukban a fagy, a hó, az útról felverődő sós-olajos egyveleg.

Egy dolog biztos, a kerékpár meghálálja a törődést, így a szükséges mozzanatokat elsajátítva a mindennapok részéve tehetjük közlekedési eszközünk karbantartását, ezáltal hónapokkal, netán évekkel megnövelhetjük egyes alkatrészek élettartamát. Nem utolsósorban a jól működő kerékpár még élvezetesebb nyeregben töltött percekkel fog megajándékozni minket.

Így február derekán mindenki epekedve várja az első igazán napsütötte, száraz tavaszi napokat - ahhoz, hogy a komfortunk tökéletes legyen a következő alkatrészek ellenőrzését mindenképp iktassuk be:

  • Külső gumik, guminyomás
  • Fékek, fékpofák
  • Váltók, lánc
  • Kormánycsapágy
A tavaszi bringázás előtt érdemes karbantartást végezni a kerékpáron

Külső gumik, guminyomás

Ezen a négy területen egy kis alapossággal és egy-két eszközzel csodákat érhetünk el. A külső gumik esetében mindenképp fontos a szemrevételezés mind a futófelület, mind az oldalfal esetében. Ha bárhol rendellenes kopást, repedést fedezünk fel a gumi cseréje azonnal javasolt elkerülve az esetleges durrdefektet és/vagy balesetet. Sok esetben a felhasználók nem ellenőrzik rendszeresen a gumik nyomását - ezzel szintén a defekt veszélyét kockáztatva illetve kevésbé hatékony kerékpározást előidézve. A gumik oldalfalán minden köpeny esetében megtalálható egy “tól-ig” szám, Bar nyomásban meghatározva. Ezekhez az értékekhez igyekezzünk igazítani a pumpálást. A legtöbb kerékpár esetében - gyerek illetve MTB bringáknál - 2-4 Bar környékén találhatók ezek a számok. Ezt a nyomást akár egyszerű kézi pumpákkal is könnyedén elérhetjük, országúti kerékpárok esetében azonban nem ritka a 10 Bar feletti érték - ebben az esetben már egy nagyobb teljesítményű, nyomásmérővel felszerelt műhelypumpa dukál.

Fékek, fékpofák

A fékek esetében mindig legyünk nagyon körültekintőek- A biztonságunk legfontosabb alappillére a kerékpáron, hogy meg tudjunk állni. A fékkarok meghúzásakor ellenőrizzük: nem fog-e túlságosan “bent” a fék, nincs-e nyúlós érzés? A túl hosszú fékút lassabb, nehezebben kontrollálható fékezést tesz lehetővé, ami szintén növelheti egy esetleges baleset kockázatát. Mindenképp érdemes alaposan szemügyre venni a fékpofákat, legyen az tárcsa- vagy klasszikus fékhez való. Rossz beállításból adódóan előfordulhat ferde kopás is, ami rontja a fék teljesítményt. Minimum szezononként érdemes ezeket az alkatrészeket cserélnünk, a legalkalmasabb időpont erre a tavasz. 

Meg kell vizsgálni a váltók, a lánc, a fogaskoszorú állapotát

Váltók, lánc

A váltás egy rendkívül komplex kérdéskör. Ilyenkor a teljes hajtás-rendszerben kell gondolkodnunk. Meg kell vizsgálnunk a váltók, a lánc, a fogaskoszorú állapotát. Utóbbi kettő mindig kéz a kézben jár, hiszen “együtt kopó” alkatrészekről beszélünk. Amikor az egyik csereérett, a másikat is érdemes lecserélni. A lánc élettartama több ezer kilométer lehet gyártótól, típustól függően, ennek fenntartásához viszont elengedhetetlen a “gondoskodás”. A láncot rendszeresen tisztítsuk meg és kenjük! 

Ha esőben, vizes úton tekertünk, a használatot követően lehetőleg azonnal töröljük át száraz ronggyal, majd kenjük újra megfelelő, kerékpárokhoz való láncolajjal. A Decathlon választékában több ilyen készítmény is található, már 1290 Ft-ért hozzá lehet jutni egy praktikus, 100 ml-es flakonhoz, mely akár a kerékpáros mez zsebében is elfér, tehát magaddal is viheted bringázáshoz. 

De nemcsak a vizes körülmények csökkenthetik a lánc élettartamát. Az útról felverődő egyéb szennyeződések: sár, por is károsítják azt, így rendszeres felhasználás mellett minimum havonta érdemes időt szentelni az alapos tisztogatásra. A régi időkben még kiszuperált fogkefékkel estünk neki a takarításnak, ma már rendkívül praktikus eszközök is rendelkezésünkre állnak a folyamat elvégzéséhez. 

A kerékpárlánc tisztítóknál külön tartályba tölthetjük fel a tisztító folyadékot, zsírtalanítót, majd ezt a kefékkel ellátott dobozt a láncra zárva, a pedált az óramutató járásával ellentétesen hajtva gondosan átmoshatjuk a láncot, megtisztítva azt mindenféle szennyeződéstől. A folyamat végén szárazra töröljük és újra kenjük a hajtást, ami újra olyan lesz, mint az új. Minden bringás eszköztárában elfér ez a kütyü, meleg szívvel ajánlom.

A váltóknál az elkopott váltógörgő, a bowdenházak eltömődése illetve a bowden nyúlása okozhat pontatlanságot a váltás teljesítményben. A bowden feszítését a a bekötésnél található praktikus állító csavar tekerésével változtathatjuk, ezáltal rendkívül pontosan és gyorsan állítható be a váltó, de akár ebben, akár a fékek beállításában szívesen állunk rendelkezésedre műhelyeinkben is.

Kormánycsapágy

Végezetül jöjjön a negyedik pont, a tavaszi nagy generál Achilles-sarka! A finom kormánymozdulatokhoz, a biztonságos kormányzáshoz elengedhetetlen egy jó állapotban lévő kormánycsapágy, ami finoman, “láthatatlanul” teszi a dolgát. Azonban pont ennek a láthatatlanságnak az okán gyakran elfelejtjük ellenőrizni, zsírozni, ezen felül elég sok “bontás” árán juthatunk el eddig az alkatrészig, szóval ha bizonytalan vagy ennek kapcsán, mindenképp fordulj bizalommal szakértőhöz. A rozsdásodó, nehezen forgó kormánycsapágy egyértelműen baleset okozója lehet. Ha bátran hozzáfogsz otthon is a kormánycsapágy rendbetételéhez, legyen nálad jó minőségű teflonzsír!

A kerékpár karbantartásához szükséges eszközök

Ezek azok a műveletek, amik nélkül nem indulhat a tavasz, és hidd el, a bringa is meghálálja majd a törődést!

Egyéb karbantartással, tisztítással kapcsolatos termékeinkért látogass el honlapunkra, a legtöbb igényt kielégítő szerszámainkon, tisztítószereinken túl találhattok többek között kerékpár állványokat is, melyekkel élvezetesebbé és professzionálisabbá tehetitek az otthoni “bütykölést”.

Szóval tartsd karban és bringára fel!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)