Magazin

Blog

Tavak körül két keréken - A Fertő tó kör

Egy barátommal elhatároztuk, hogy körbetekerjük nagy tavainkat. A Fertő vidéke nemcsak gyönyörű, de kihívásokat is tartogat a kerékpárosoknak.

A Fertő-táj, mely magába foglalja a Fertőt, az azt övező tájat és a környező településeket az UNESCO világörökség része. Kisebbik területe Magyarországhoz, a nagyobbik Ausztriához tatozik és a határ mindkét oldalán nemzeti park helyezkedik el. A Fertő Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize és Európa legnyugatabbra fekvő sztyeppe tava és szikes területe.

A távoli Fertő

Kalandunkat Fertődtől indítottuk az óramutató járásával megegyező irányba. Amennyire a Tisza-tó körbetekerése a tóra koncentrál és közvetlenül a part mentén visz az út, úgy a Fertő megkerülése valójában a víz elkerülését jelenti. A nagy vízfelület a távolból sok helyen látható, de csak a tó keleti, osztrák részén kerülünk közelebb hozzá az üdülők mentén. A pazar természeti környezet mindenért kárpótol. 

Festői táj

Összesen 122 km-t tekertünk és 6 óra 15 perc menetidő alatt 19,5 km/órás átlaggal értünk körbe. A 360 méter szint többségét néhány kisebb domb megmászásával teljesítettük Balf-Fertőrákos-Fertőmeggyes közötti szakaszon, néhol 11%-os emelkedővel és lejtővel. A dombokat követően az osztrák szakasz több pontján murvás utakon találtuk magunkat, ami nem igazán kedvezett barátomnak, aki országúti kerékpárral tekert. Szerencsére az utak túlnyomó többsége kiváló aszfalt út mindkét oldalon ezért kis odafigyeléssel bármilyen kerékpárral teljesíthető.

A cél maga a megtett út

A honi szakaszon az EuroVelo 13-as kerékpárutat kell követni, de maga a tókerülés a B10-es kerékpárút jelzés alatt fut. Az osztrák részen a B10 többfelé is elvisz a településeken, ezért kellő odafigyeléssel válasszuk meg az útirányunkat és mindenképpen vigyük magunkkal a személyi igazolványunkat, vagy az útlevelünket.

Mit vigyünk magunkkal kerékpározáskor?

Mit vigyünk frissíteni egy hosszabb kerékpározáskor?

A Velencei-tó kör

A Tisza-tó kör

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)