Magazin

Blog

Tavak körül két keréken - A Velencei-tó kör

Egy barátommal elhatároztuk, hogy körbetekerjük nagy tavainkat. Első helyszínnek a Velencei-tavat választottuk.

Az egyik legnépszerűbb üdülőhely a Velencei-tó és környéke. A kerékpározás szerelmeseinek is remek kikapcsolódási lehetőséget biztosít a tavat körülölelő kerékpárút és a bringabarát környezet. Sajnos maga a tó partja nem járható teljesen körbe, de a Velencei-hegység káprázatos erdei környezete kárpótolja a víztől való eltávolodást.

Erdei kerékpárút Sukoró, Velence felé az északi oldalon

Maga a táv nem túl hosszú, mi 34 km-t tekertünk és 1 óra 49 perc alatt teljesítettük. Velence település vasútállomásától indultunk délnek az óramutató járásával megegyező irányba. Érdemes ezt az irányt választani, mert kevésbé meredek Pákozdnál. Túl sok szint összességében azért nincs, 112 métert mértünk. Gárdony, majd Agárd mentén közvetlenül a Velencei-tó mellett kacskaringóztunk és megcsodáltuk a nádast, annak élővilágával. A déli csúcsot elérve, északnak fordultunk és egy csatorna-menti kitérő után, amit békák hada kísért kuruttyolással, megkezdtük a hosszú emelkedőt Pákozd felé.

Szent László szobra és magyar katonai zászlók, pákozdi Katonai Emlékpark

Érdemes volt  megtekinteni a pákozdi Katonai Emlékparkot és ott egy kicsit megpihenni. Innentől kezdve egy kellemes lejtőzés várt ránk vissza Velence irányába.

Ezt a kört jártuk be

Az egyik leágazás mentén visszatértünk a tó partjára, ahol  földúton lehet csak haladni a Sukorói Szabadstrand mentén, egészen a Velencei Evezős pályáig, ahonnan egyenes út volt majdnem végig Velencéig. 

Kevésbé gyakorlott kerékpárosoknak is kifejezetten ajánlott kikapcsolódási lehetőség a Velencei-tó kör és érdemes fürdőruhát is vinni magunkkal, hogy a tekerés után megmártózhassunk a tóban a Velencei Szabadstrandon.

Mit vigyünk magunkkal kerékpározáskor?

Mit vigyünk magunkkal frissíteni egy hosszabb kerékpározáskor?

A Tisza-tó kör

A Fertő kör

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)