Magazin

Blog

Tavaszi böjt? Na ne!

Itt az ideje a nagytakarításnak, jön a tavasz, mondjuk hozzátenném, hogy nagyon lassan vánszorog felénk a jó idő. Az emberek többsége, főleg a nők, ilyenkor nem csak az ablakpucolásra veszik rá magukat, hanem léböjtkúrába is belefognak. Milyen hatást gyakorol ez a szervezetünkre?

Jó dolog a böjt? Szükségünk van méregtelenítésre? A lúgosítás kell a szervezetnek? Jó hatással van a léböjtkúra? Nem, dehogy! Itt abba is hagyhatnám a cikket, de azt hiszem, el kell azt is mondanom, hogy miért NE tartsatok böjtnapot!

Lúgos víz, meg miegymás

A divathullám megállíthatatlan: a testünk lúgosítása. Mert a TV szerint túl savasak vagyunk! Tetszik, nem tetszik, ez butaság. A testünk pH értéke testrészenként változó, ráadásul semmi szüksége arra, hogy megváltoztassuk. Ha véletlenül mégis túl savas lennél, hidd el, azt egyből észreveszed, mert a test nagyon nem tolerálná. Alapvetően mindig hirdetem, hogy igyatok vizet, napi 2-3 litert, de! A jóból is megárt a sok, azért napi 5-6-7 liter víz már elég nagy túlzás. A tested vitamin és ásványi anyag készletét úgy tönkreteszi, hogy utána ne csodálkozz az izomgörcsök és egyéb tünetek összességéért. 

Tavaszi böjt
 A friss gyümölcslevek egészségesek, de nem pótolják a napi tápanyagszükségletünket

Ez leállt, és kész!

A böjt célja, hogy felfrissüljön a szervezet, fogyjunk kicsit, méregtelenítsünk, ennek elvileg az lenne az előnye, hogy gyorsabb lesz az anyagcserénk és minden happy. Egyvalami biztos: a léböjtkúrák csak arra jók, hogy mindent elrontsanak. A vércukorszint összekuszálódik, az epeműködés lelassul és az epefolyadék bepang, a gyomor és a bélrendszer működése csigatempóra kapcsol. Emellett még fáradtnak, éhesnek is érzed magad, és ingerült is leszel. 

Hullámvasút

Az energiát a testünk maga állítja elő, ezt biokémiai folyamatok segítségével teszi meg, melyhez szükséges a cukor. A cukor a belekben felszívódik és a vérbe kerül, a vérből pedig a sejtek inzulin segítségével felveszik. Ez nagyon leegyszerűsítve a helyzet. A vér cukorszintje akkor jó, ha állandó. Ez azt jelenti, hogy ha túl sok cukrot eszünk, az sem jó, mert a vérben marad, ha pedig nem eszünk, az sem jó. A legrosszabb viszont az, ha ingadozik. Ha pl. én semmit nem eszem egész nap, csak vizet iszom, akkor a vércukorszintem valahol a feneketlen alján lesz. Majd másnap már igazán fáradtan, ingerülten, fejfájósan fogok ébredni és véget vetek a vízivós böjtnek: megeszek mindent, amit látok. A vércukorszintem ezek után nagyon gyorsan szárnyal a magasba. Alapvetően ennek hosszútávú eredménye az inzulinrezisztencia. 

Az éhségroham

A böjt legrosszabb része a vércukorszint összevissza ugrálását eredményezi, de emellett nagy mennyiségű éhséghormont is generál, így elkerülhetetlen, hogy egyszer csak elszakadjon a cérna, és nekiess a hűtőnek. Az sem jobb opció, miszerint gyümölcslevekkel kompenzálsz. Ne feledjük el, hogy az valójában cukros víz, cukor, cukor, cukor. Fontos, hogy a testünknek  elsősorban tápanyagokra van szüksége, amit csak kiegyensúlyozott étkezéssel kaphatunk meg. Elkerülhető lehet az inzulinrezisztencia kialakulása, ha rendszeresen, kellő mennyiségű tápanyagot viszünk be, ami tartalmaz vitaminokat, ásványi sókat, fehérjét, rostot, mértékletes mennyiségű cukrot, valamint minőségi zsiradékot is. [caption id="attachment_5480" align="aligncenter" width="464"]

 A koplalás közrejátszhat  a diabétesz-cukorbetegség kialakulásában is

A böjt, mint üzlet

A böjt sosem fog abbamaradni, ezt onnan is tudom, hogy túl sok pénz van benne. A gyártók különböző böjt italokat és porokat árulnak, melyek lúgosítanak, meg mindenféle jót csinálnak (állítólag), például méregtelenítik a szervezetet, és egy hét alatt 4 kilót is fogyhatunk tőle. Először is! A test méregtelenítését a máj és a vesék végzik. A méreganyagokat a máj méregtelenítése során víz-olthatóvá teszi, és így a vizeletürítés közben kiürül az, amire nincs szükségünk. Sok esetben a zsírral is raktározódnak el méreganyagok, ami zsírégetés közben felszabadul. Alapvetően ezért nem egészséges a gyors zsírégetés sem, mert a testünk kis mennyiségű méreganyagot gyorsan és gond nélkül kiürít és feldolgoz, de nagyobb mennyiségű méreg felszabadulása esetén megsínyli a szervezet a támadást. Ezt lehet, hogy mi nem érzékeljük közvetlenül, de akár egy hosszan tartó betegeskedés is lehet a következménye, immunrendszerünk legyengül és fogékonyabbá válunk a vírusokra, bacikra. Mindenképp azt javaslom, étkezz változatosan, főzz friss hozzávalókból, reggeliz, készíts magadnak a nap első felében turmixot zöldségekből és gyümölcsökből! Egyél gabonafélét, tejterméket és húsokat is. És ami a legfontosabb, ne éheztesd magad! 

Képek: https://pixabay.com/

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)