Magazin

Blog

Tavaszi feeder tesztelés

A feederhorgászat olyan finomszerelékes technika, amellyel a legtöbb szituációhoz tudunk alkalmazkodni annak érdekében, hogy mindig a lehető legtöbb halat sikerüljön kifognunk.

Horgászfelszerelések tesztelése

Április közepét járjuk. A hazánkat elért tartós melegfrontot egy éjszakai vihar törte meg. Lehűlést nem hozott, de a víz kellőképpen felfrissült, és a levegőben is a tavaszi eső illata terjengett. Amikor a vízpartra érkeztünk, még hullott némi csapadék, de ez nem szeghette kedvünket, gyorsan nekiláttunk a felszerelés összeállításának. Nagyon izgatott voltam, ugyanis több új felszerelésem is most került először vízpartra, szerettem volna ezeket kellő intenzitással letesztelni. 

 Caperlan Sinsitive 5 medium feeder és Caperlan Axion 30 orsó harmonikus kombinációja

Metod kosaras feeder technika

A horgászatra mindössze fél napunk volt, így az eredményesség érdekében fontos volt, hogy jól válasszam meg a stratégiámat. Telepített halastóról lévén szó, method kosaras  feeder technikával szerettem volna keresni a halakat. A módszer lelke a method kosár  nem újkeletű hazánkban, mégis a mai napig ugyanazzal a gyermeki lelkesedéssel és izgatottsággal teszem a damilra , mint amikor először találkoztam vele. Ez nem véletlen! Lenyűgöz a kütyü, benne a magas szintű, átgondolt technikaiság ötvöződik a logikus és letisztult egyszerűséggel. 

Jól komponált method végszerelékem és a csalinak felkínált Tímár mix Green betain ízesítésű smoked ballok.

Csali és horog

A töltő szerszám  segítségével a kis mennyiségű, de annál jobb minőségű, megfelelő állagúra bekevert etetőanyag közepébe rejthetjük a csalinkat, ami így a horoggal  együtt könnyen az óvatlan, de érdeklődő halak szájába kerül. Én a hatékonyság növelése érdekében legtöbbször wafters vagy pop –up csalikat használok, melyeket jobbára csak a horog súlya tart a fenéken. Ezek egy kisebb szívásra is könnyedén megindulnak a hal szája felé és a horog mellett hajszálelőkén vagy csalitüskén történő felkínálásnak köszönhetően a horog akadása sehogy sem gátolt, legtöbbször tökéletes. 

 Caperlan Carp Pole Heavy szakáll nélküli horog a legnagyobb példányokat is elbírja, kiválóan akad és különleges formájának köszönhetően nem fordul ki fárasztás közben

 

A halliszt tartalmú Tímár mix Green Betain methodkajával megtöltött flat kosár.

Fárasztás

A bedobást követően nem váratott magára sokat az első kapás, erőteljes húzással csavarta el a feederbot spiccét az első jelentkező. A 0,18mm –es átmérőjű Caperlan Line Resist   víztiszta monofil főzsinór végett először óvatosan kezdtem fárasztani a halat, de a kiépített akadók miatt keményítenem kellett. Hamar felbátorodtam, amikor sikerült több kirohanásában is megfékeznem a halat ezzel a vékony cuccal, így egy sokkal keményebb, támadóbb fárasztásba kezdtem. 

 Életem egyik legnagyobb fárasztási élményét adta a bot rugalmas akciója, a hal minden mozdulatát éreztem, már az elején tudtam, biztosan nem pontyot fárasztok.

Az angolosnak mondható lágy feeder  ellenfelem minden kirohanását azonnal lekövette, így a vékony mono  az egész kemény fék ellenére is könnyedén bírta végig a harcot. Egyre ritkábban éreztem ellenfelem hatalmas farokcsapásait a damilomon, már egészen átvettem az irányítást. Néhány partszéli fordulós mutatványt követően nagyméretű merítőmbe  kalauzoltam sporttársamat, egy gyönyörű tokot, melyet egy villámgyors fotózást követően szabadon is eresztettem.

 Eddigi legnagyobb tokfogásomat egy igazán finom szerelékkel sikerült szákba terelnem.

Sikeres technika

A nap hátralévő részében sikerült még két hasonló kaliberű tokhalat és egy gyönyörű 10 feletti pontyot is szákolnom néhány nagytestű dévér kíséretében. Nem beszélve arról, hogy egy kollégámmal, Benedekkel közös fárasztásunk is eredménnyel zárult, ezt tekinthetitek meg a borítón. Úgy gondolom, ha megfelelő stratégiát választunk az adott szituációhoz, akár néhány óra horgászatért is érdemes lehet elindulnunk, hiszen hasonló, fantasztikus élményekben lehet részünk. 

Olvassátok el korábbi horgászat beszámolóinkat is!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)