Magazin

Blog

"Te egyszer és mindenkorra felelős lettél..." - Leggyakoribb lóbetegségek egyszerűen I.

Minden lótartó, leendő lótartó, lótartást titokban fontolgató lovas elhatározza, elhatározta egyszer valamikor magában, hogy ő bizony mindig mindent meg fog tenni lova egészségének érdekében. Ez nem mindig egyszerű, főleg, ha valaki még az elején jár... Sőt. Mondok jobbat. Később sem.

Ugyanúgy, ahogy meg kell tanulni „lóul gondolkodni”, hogy a balesetek többségét elkerülhessük, ismerni kell a lovaknak bizonyos faji sajátosságait is, annak érdekében, hogy jóllétükért, egészségükért minden tőlünk telhetőt megtehessük, értük mint ránk bízott élőlényekért felelősséget vállalni képesek legyünk. Emellett tudni kell azt is, meddig elég a mi „hozzáértésünk” és mikortól van szükség állatorvos segítségére. Összegyűjtöttem nektek néhány olyan állapotot és betegséget, melyekkel előbb-utóbb minden lótartó találkozik. Ezek nagy része megfelelő tartás, takarmányozás, mozgatás és odafigyelés mellett elkerülhető.

 A ló nagyon érzékeny állat, a legnagyobb gondosság mellett is bármikor lehetnek komoly egészségügyi problémái

A csüdsömör

Baktérium okozta fertőző betegség, melynek a nedves és oxigénmentes környezet nagyon kedvez. Ha sáros talajon sokáig áll a ló, ha nincs biztosítva rendszeresen a száraz alom, könnyen kialakulhat. Ápolófelszereléssel egyik lóról a másikra átvihető. A ló csüdje csúnyán kisebesedik. Nem ritkán az egész végtag feldagad és mivel jelentős fájdalommal jár, akár sántaság is jelentkezhet. Hazánkban a frízeket érinti gyakran, különösen hosszú bokaszőrük miatt, mely könnyen befülledhet, de bármelyik lófajtánál előfordulhat. Főleg akkor, ha napi szinten mossuk a ló patáját és nem töröljük a csüdjénél szárazra. Indokolt esetben, például sömörre való hajlam esetén segíthetünk vele, ha kivágjuk a ló bokaszőreit, főleg, ha túl vastagra nőtt, de alap helyzetben erre nincs szükség. Főleg ne tegyünk ilyet pusztán divatból, mert természetes állapotában elvezeti a ló csüdjéről a vizet, ez a funkciója.

A csüdsömör kezelése elhúzódhat és a ló könnyen újrafertőződhet. Mit tegyünk, ha csüdsömörös a lovunk? Azonnal száraz alomra, akár időszakosan forgácsra kell állítani. A sebből szivárgó és a ló csüdjére száradó, baktériumok által termelt váladékot (ún. pörk) a teljes gyógyulásig minden nap langyos, fertőtlenítőszeres vízzel és vattával teljesen le kell dörzsölni. Ez nehezen jön le és a lóval sem mindig egyszerű ilyenkor. Fáj neki, és előfordul, hogy elrántja a lábát, vagy hirtelen kirúg. Fogjuk erősen és soha ne bántsuk őt ezért. Ezt követően a ló csüdjét teljesen szárazra kell törölni, majd speciális, erre a célra kevert, zsíros krémmel be kell kenni. Általában nystatint tartalmazó készítményt ad rá az állatorvos. A felesleges, bőr által be nem szívott krémet később szintén töröljük le. Az érintett ló ápolófelszerelését pedig ne használjuk másik lóra és időnként azt is fertőtlenítsük le.

 A kólika

A lovak emésztőrendszere nagyon érzékeny. Ők nem képesek hányni, bármilyen ilyen jellegű problémájuk adódik, kizárólag „hátrafelé” tudják megoldani. Egész, egyébként is hosszú bélrendszerük, egyetlen bélfodron van felfüggesztve, ezáltal különösen hajlamosak a bélcsavarodásra,  bélelzáródásra, bélsárpangásra, de még egy  bélhelyzet-változás is tud kólikás tüneteket okozni. Jól tesszük, ha időnként meghallgatjuk egészséges lovunk mindkét oldalát, hogy tudjuk, milyen a „jó bélhang” és az ettől eltérőt is felismerjük.

A kólika nem egy betegség, hanem egy tünetegyüttes. A hasi szervek, gyomor, bélrendszer, húgy-és nemi szervek fájdalommal járó bántalmainak összefoglaló neve. Kismillió kiváltó oka lehet. Hirtelen időjárás-változás, különösen az erős frontok, a napi mozgatás elmaradása, hirtelen takarmányváltás, túl sok takarmány, rendszertelen etetés, az etetés után közvetlenül megterhelő munkavégzés a lóval, nem megfelelő minőségű, vagy rosszul előkészített takarmány, stresszhatás, genetikai hajlam... Egyes kancák a sárlás idején is kólikás tüneteket mutathatnak.

A lótartónak nem feladata kitalálni, mitől kólikázik a lova.

Egyetlen feladata van, a bajt a lehető legrövidebb időn belül észrevenni és amennyiben egy órán belül nem javul, vagy romlik a ló állapota, azonnal állatorvost hívni. A kólika az összes lóelhullás több mint 50%-át teszi ki még mindig és sajnos nem válogat. Éppen ezért a legapróbb jelet is komolyan kell venni. Melyek ezek a jelek? Ha a ló többször egymás után lefekszik-felkel, a hasát nézegeti, fejével odakap, vagy lábával odarúg, nyugtalan, kapar, rémült a tekintete, vagy a szokottnál bágyadtabb, hempereg és látszólag nem találja a helyét. Ha nem trágyázott több órája, vagy erőlködik, de láthatóan nem tud vizelni. Ha a két oldalát hallgatva egyik vagy mindkét oldalon nem halljuk a megszokott bélhangokat, távolítsunk el előle minden elérhető további takarmányt, egyik kezünkbe futószárat vegyünk, a másikba meg telefont, és vigyük ki sétálni.

Ha kezd leizzadni, polárral be is lehet takarni. Ilyenkor nem szabad hagyni, hogy hemperegjen, mert bélcsavarodást kaphat. Ha állatorvost kell hívni, annak érkezéséig segíthet, ha körön néhány ügetőlépést kérünk tőle, majd felvesszük lépésbe, és ezt ismételgetjük. Beindíthatja a bélműködést. A kólikánál minden perc számít, ilyenkor az idő sajnos ellenünk dolgozik. Súlyos esetben az állatorvos elrendelheti, hogy a lovat gazdái nagyállatklinikára szállítsák. Hazánkban Üllőn és Dunaföldváron van ilyen. A nagyobb műtéteket, életmentő beavatkozásokat itt végzik el. Kaposváron és Szirmabesenyőn pedig konzervatív, tehát műtét nélküli ellátást kaphatnak a lovak. Persze, ha menni kell, az jót nem szokott jelenteni.

Ezért kiemelkedően fontos a megelőzés.

Közeledik a téli időszak, és a napi mozgatás ilyenkor is kiemelkedően fontos. Lehet, hogy mi nem mennénk ki szívesen a karámba, ha odakint röpködnek a mínuszok. Lehet, hogy úgy gondoljuk, lovainknak is az a legjobb, ha takaróba csomagolva állnak egész nap a meleg istállóban. De tudnunk kell, a lovakat a hideg nem zavarja, nekik egyszerűen létfontosságú a rendszeres, napi szintű jártatás, és a megfelelő mennyiségű karámban töltött idő.

 

A sorozat következő következő cikkében a kehességről és nyírrothadásról beszéltünk, és itt van az utolsó rész is, amelyben a savós patairha gyulladásról beszélünk. 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)