Magazin

Blog

"Te egyszer és mindenkorra felelős lettél..." Leggyakoribb lóbetegségek egyszerűen III.

A cikksorozat befejező részében a savós patairha-gyulladásról olvashattok. Igen, tudom. A lógyógyászat egy nehezebb, szárazabb, sokkal bonyolultabb téma. Nem annyira blogra való. Mégis miért? Mert rengetegen vásárolnak maguknak saját lovat már a kezdetek kezdetén, és jönnek rá akár évekkel később - ha egyáltalán rájönnek - arra, hogy akkor mennyi mindennel nem voltak tisztában. Hogy mennyi mindenre nem készültek fel. Szeretném, ha ennek minél kevesebb ló látná a kárát. Hiszen ők tehetnek erről a legkevésbé...

Savós patairha-gyulladás:

A kólikához hasonlóan több kiváltó oka is lehet, de ezek nagy része emberi mulasztásra vezethető vissza. Ez volt a rossz hír. A jó hír az, hogy mint ilyen, hozzáértéssel, gondos odafigyeléssel megelőzhető, elkerülhető. Lássuk a lehetséges okokat!

Kiválthatja nagy mennyiségű szénhidrát bevitele, vagy fehérje túletetése, de külső, mechanikai trauma, a pata szarujának túlszedése, patkószegnyomás, vagy akár a kemény, köves talajon való megterhelő munka is. Előfordulhat még ellés után, ha a méhlepény sokáig bent marad, és bomlani kezd, melynek következtében mérgező anyagok jutnak a kanca vérébe. Ezen kívül kólikát, illetve "bezabálást" követően is találkozhatunk vele, és hajlamosít rá pl. a cushing és a metabolikus szindróma. Néhány mérgező növény fogyasztása is előidézi. Egyes lófajták, például az angol és arab telivérek esetében mechanikai hatásra könnyebben kialakul, mert vékonyabb a pata talpi szarurétege, de a többi fajtán belül is létezik néhány kancacsalád, vagy ménvonal, mely örökíti a hajlamot. 

A ló patája a betegség szempontjából nézve három fontos részből áll. Az, ami kívülről látszik, csak a köznyelvben maga a pata, szigorúbban véve csak a szarutok, melyben a patacsont elhelyezkedik, és ezt a két képletet egymással egy közbülső réteg, az úgynevezett patairha kapcsolja össze. Ez a közbülső réteg az, ami meglehetősen érzékenyen tud reagálni például a takarmánnyal bevitt anyagokkal kapcsolatos ilyen-olyan kilengésekre. A patairha-gyulladás általában a két elülső lábon jelentkezik, de súlyosabb esetben akár mind a négyet is érintheti.

A ló ilyenkor különösen sokat fekszik, és nem is igazán szeretne felkelni, mert fájdalmai vannak. Álló helyzetben egy jellegzetes testtartást vesz fel, a két hátulsó lábát maga alá húzza mellyel próbálja az elülsőket tehermentesíteni. A sok fekvéstől egy idő után testén felfekvések jelenhetnek meg. Izzadhat, és lázas is lehet. Patáit kívülről tapintva melegnek érezhetjük, ennek helyes megállapítása azonban némi gyakorlatot feltételez. Ilyenkor fennáll a veszélye, hogy az irha károsodásának következtében a patacsont a szarutokban elmozdul, ami maradandó lábszerkezeti deformitást tud okozni.

Nem vagyok állatorvos.

Lótartó vagyok, aki eleget tanult és olvasott a témában, mielőtt az első saját lova mellet elkötelezte magát. Mondhatnám, hogy "átlagos" de sajnos csak nagyon szeretnék ebben a tekintetben "átlagos" lenni... Mert az azt jelentené, hogy a legtöbb újdonsült lótulajdonos megfelelően felkészülve vág bele ebbe az életen át tartó csodálatos kalandba. Ahogyan kellene...

Igérem, a folytatásban könnyebben emészthető és élvezetesebb témákkal jelentkezem. Azonban fontosnak tartottam összefoglalni nektek azokat a leggyakrabban előforduló betegségeket, és állapotokat,  - természetesen  messze a teljesség igénye nélkül - melyek egy banális emberi mulasztás miatt is nagyon könnyen kialakulhatnak, következményük pedig könnyen lehet hat, rosszabb esetben hétszámjegyű tétel, vagy kedves négylábú barátunk elvesztése, és az ezzel járó mardosó lelkiismeret-furdalás egy életen át. Ezek bár különböző tüneteket tudnak produkálni, az okaik és ellátásuk is különböző, egy dologban mégis nagyon-nagyon hasonlóak.

Elkerülhetőek. Odafigyeléssel. Hozzáértéssel. Gyakorlattal. Amelyet sajnos nem lehet a lóval együtt megvásárolni...

A sorozat előző cikkében a kehességről és nyírrothadásról beszéltünk, de itt van az első cikk is, amelyben a csüdsömör és kólika volt terítéken.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)