Magazin

Blog

Téli kerékpáros öltözködés - ruházati tanácsok

Sokakat érintő témával fordult hozzánk olvasónk, Péter, aki "Kérdezz minket!" menünkben tette fel kérdését. A válasz a télen is kitartóan kerékpározók tömegét érinti, így megosztjuk hát mindenkivel.

Sziasztok! Téli időszakban -5 - +10 fok közötti időben mely ruházati termék javasolt? Hány réteg ruházattal érdemes kalkulálni? Aláöltözet, mez és kabát megfelelő lehet? Hétköznap 1-2 órás, hétvégén 3-4 órás tekerést tervezek aszfalton, erdőben vegyesen. Válaszotok előre is köszönöm! Péter

Kedves Péter és télen is kitartó Bringások!

A megfelelő ruházat kiválasztása legalább annyira fontos, mint megtalálni a szívünknek legkedvesebb kerékpárt.

A sportolásban akkor fogod te is a legnagyobb örömödet lelni, ha komfortosan érzed magad. Mivel a leírtakból kiderül, hogy nem hétvégi koca bringásról van szó, ezért javaslom, hogy a rendszeres használatra javasolt 500-as, illetve az intenzív felhasználóknak ajánlott 900-as széria termékei közül válogass. Ezek a számok a bTwin márkájú, Decathlon termékek elnevezésében találhatók meg, melyekre weboldalunkon könnyen rákereshetsz. Ezek ugyan az alapdarabokhoz képest nagyobb anyagi befektetéssel járnak, de így is messze a piaci árak alatt találhatsz közöttük kiváló minőségű, technikai ruházatot. 

Kerékpározni télen is jó!

Haladjunk rétegről rétegre.

Aláöltözet

Minden kerékpáros szekrényében kell, hogy találjunk aláöltözeteket. Ezek felelnek részint azért, hogy a testünket melegen tartsák, részint pedig azért, hogy az izzadságot elvezessék. Személyesen az 500-as szintű termékekre, tehát a gyakori használatra ajánlott modellekre esküszöm. Finoman simul a testre, nagyon kényelmes és divatos színekben megtalálható. Az aláöltözetre rendszerint szoktam egy alap technikai pólót, vagy rövid ujjú kerékpáros mezt venni, hogy rétegeltebb hatást érjek el, jobban benn tartsam a hőt.

Nadrág

Mindenképpen kantáros téli nadrágot javaslok. A csupán derékrészen tartó nadrágok könnyen lejjebb csúsznak használat közben, ezáltal hideg érheti a derekat, hátat, ami könnyen megfázáshoz vezet. Az én tippem szintén az 500-as széria nagykövete. Az úgynevezett Super Roubaix anyagból készült nadrág belül polár bélésű, külső részén pedig fényvisszaverő elemek találhatók. Igazán farkasordító hidegben érdemes alá még egy vékonyabb nadrágot is magunkra húzni - háromnegyedes javasolt, ha esetleg a térdet jobban óvnánk.

Kabát

Erre jöhet egy kabát - elsősorban szintén - az 500-as, azaz rendszeres kerékpározáshoz közül. Rendkívül jó légáteresztő értékekkel bír, könnyű és szélálló is (noha nem membrános, erre lehet megoldás a 900-as modell 2.000 Ft-tal drágábban). Hátul természetesen megtalálható a szokásos három zseb. Alsó részén végig szilikoncsíkkal, hogy ne csússzon fel a derékon. A választék krémje az Aerofit elnevezésű kabát, mely árához mérten a bringás dzsekik királyának is nevezhető technikai tudását nézve. 

Kiegészítők

Számomra ugyanakkor a jó hőérzet kulcsa mindig a kiegészítőkben rejlik. Nagyon kedvelem a karra húzható "paliujjakat" azaz kar- és lábmelegítőket, a sapsálakat, csősálakat, melyek bármikor könnyen - akár menet közben is - le vagy felvehetők. Valamint fontos lehet egy megfelelő kamásli és merinói gyapjú tartalmú téli zokni vásárlása is. 

Megéri!

Remélem tudtam segíteni a választásban. Való igaz, hogy akár 40-50 ezer forinttal is könnyítheti pénztárcánkat egy-egy ilyen teljes téli szett összeállítása. Ugyanakkor a felhasználó egyszersmind minőséghez jut, kényelmesebben sportolhat, ráadásul óvja egészségét is. Üdvözlettel, Dávid, Kerékpár blogíró

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)