Magazin

Blog

Téli sportruházat lovaknak - Munkatakarók

Képzeld el, hogy ezekben a hideg téli napokban reggelente még egyet fordulsz a jó meleg paplan alatt. Eszed ágában sincs kidugni még a lábad ujját sem. Ám kivágódik az ajtó, beront az edződ – "Két percen belül legyél a futóedzésen, egy szál pólóban!" - Mit szólnál? ​Télen a meleg istállóban lakó, gondosan ápolt, nyírott, takarózott ló is ugyanígy csodálkozik – és fázik! A megoldás – ahogy nekünk a meleg sportruha, úgy a lovaknak - a munkatakaró!

 Polár munkatakaró

Télre a  rendszeresen edzésben, munkában lévő lovakat gyakran megnyírják. Természetes, meleg téli szőrük a legjobb télikabát, ebben a legnagyobb hidegben sem fáznának – viszont intenzív mozgáskor már nagyon meleg. A teljes téli bundájában dolgozó ló nagyobb terhelésnél könnyen megizzad, csak nehezen, hosszú órák alatt szárad vissza. A ló egészségének érdekében, időtakarékosságból, valamint a könnyebb ápolhatóság érdekében nyírják meg a lovakat, ám a természetes szőrtakaró hiányát pótolni is kell. A nyírott lovak istálló,- és karámtakarót viselnek. A vékonyabb szőrű, rosszabb szőrminőségű vagy éppen idősebb lónak is szüksége lehet lótakaróra, főleg, ha éjszakára meleg istállóban, boxban lakik. Ekkor – mivel az istálló melege és a külső hőmérséklet között nagy a különbség, nekik is karámtakaróra van szükségük.

​Amelyik ló télen éjjel-nappal takarót hord, annak általában munkatakaróra is szüksége van. Kevésbé intenzív munkához még azoknak a lovaknak is, akik amúgy csak nappalra, karámba vagy legelőre vannak takarva. Az istálló,- vagy karámtakarót viselő, nyírott lovakat okvetlenül el kell látni munkatakaróval, mivel szervezetük – természetes téli szőrük hiányában – még érzékenyebb a hőmérséklet változásaira.

 Takaró földi munkához és jártatógéphez

​Fontos tudni, hogy a munkatakaró szerepe elsősorban a ló kényes vesetájékának védelme. A vesék a nyeregtájék mögött találhatók, ezért is védi a munkatakaró a ló hátulsó részét. A munka kevésbé intenzív fázisában – bemelegítéskor – illetve könnyű munkában – extrém hidegben – a munkatakaró akár a lovaglás egész ideje alatt a lovon maradhat. A mozgást nem akadályozza, a farok alatt megkötve még szeles időben sem lobog. Többféle munkatakaróból választhatsz – hogy melyiket, azt a hőmérséklet és a ló természetes téli szőrének minősége határozza meg.

 Impregnáló spray vízálló anyagokhoz

Ezeket a meleg, polár munkatakarókat hideg, száraz időben használhatod, nyírott,- és vékony téli szőrrel rendelkező lovakra egyaránt. Hideg és csapadékos, esős-havas időben tégy a polártakaró fölé vízálló munkatakarót. A legpraktikusabb munkatakarók kombinálhatók – a polártakaró és a vízálló munkatakaró összepatentolható! A vízálló takaró önmagában használva a természetes, vastag téli szőrrel rendelkező lovat is megvédi az elázástól. Mivel jól szellőzik, a ló nem izzad meg alatta. Szeles időben is jó szolgálatot tesz!

A munkatakaró könnyen felhelyezhető a lóra,  a nyeregben ülve is egyszerűen levehető (a gumis, tépőzáras rögzítőpántok a felrántószíjakhoz futnak). Intenzív munka esetén a munkatakarót a bemelegítés befejeztével leveheted, ám levezetéskor a lovat újra be kell vele takarni.

A polár munkatarók tisztítása egyszerű, mosógépben is moshatók, 30 fokon. A vízálló takarók tisztítását bízd inkább szakemberre. Léteznek nyeregalátétek, lótakarók mosásával foglalkozó szolgáltatók, akik gyorsan és szakszerűen kitisztítják lótakaródat, anélkül hogy az anyag tönkremenne. Tisztítás után  azonban még így is ajánlatos a takarót újból vízhatlanná tenni. Erre a célra többféle, elsősorban spray alakú impregnálószert is találsz.

 Vízálló munkatakaró

Munkatakarók nem csak a ló melegen tartására készülnek. Elsősorban terep,- és túralovasok számára készítettünk a láthatósági mellényekhez hasonló munkatakarót. A feltűnő színű anyagot fényvisszaverő csíkokkal kombináltuk, hogy ló és lovasa rossz látási viszonyok közt (pl. ködben,  szürkületben) is biztonságban maradjon!

Futószáras,- és földi munkához, jártatógépben való mozgatáshoz is speciális munkatakaró készül. Elöl gumis, hogy a ló nyakát szabadon mozgathassa, kinyújthassa, a hason keresztpántos, hogy el ne csússzon. A marra – az istálló,- és karámtakaróknál megszokott – kis neoprén rátét került, hogy ne dörzsöljön. A jártatógép-takarónak nevezett „ruhadarab” a vízálló munkatakaróknál már megismert, vízhatlan, szélálló anyagból készült. Tisztítására ugyanazok a szabályok vonatkoznak.

​Öltözz fel – és öltöztesd fel a lovadat jó melegen, hogy a legkeményebb tél se álljon a lovaglás útjába!

Fordította és lektorálta: Andics Bernadett, lovasedző, fogyatékossport- szakedző

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)