Magazin

Blog

Tematikus túraajánló - Kilátók, fantasztikus panorámák 1.

Folytatom tematikus túraajánlómat, hiszen sokan vagytok, akik így választanak túrát és remélem ezzel az írással is segítségetekre leszek. Most kilátókat ajánlok azoknak, akik keresik a fantasztikus panorámát kináló helyeket. Mivel szerencsére nagyon sok ilyen van hazánkban és az én tarsolyomban is, így tájegységenként szedek össze néhányat. Az első részben a Börzsöny csodálatos helyszínei közül válogatok.

A legkönnyebben elérhető: Kós Károly-kilátó, Zebegény - Börzsöny

Zebegény központjából könnyen, hangulatos kis utcákon haladva, enyhe emelkedő után közelíthető meg. Minden korosztály számára ajánlom, hiszen rövid sétával csodálatos panorámában lehet részünk. A vörösfenyőből épült kilátó egyik irányból egy templomra hasonlít, másik irányból pedig egy római őrtoronyra, alsó része pedig székelykaput ábrázol.  

+Tipp: 

A kilátó kiváló bivakolóhely. Ha úgy döntötök, hogy szívesen töltenétek fent az éjszakát, fantasztikus naplementében és napfelkeltében lehet részetek. Készüljetek függőággyal, de sátrat is fel tudtok állítani az egyik szinten. 

A zebegényi Kós Károly-kilátóból fantasztikus a naplemente is
A zebegényi kilátó kiváló vadkempinges hely 

A legmagasabb csúcson: Csóványos - Börzsöny

A Börzsöny legmagasabb csúcsán (936m), Csóványoson áll a 22,5 m magas kilátó. 133 lépcsőfok vezet fel a tetejére, de az onnan elénk táruló kilátás minden fáradtságot megér. Már a Csóványosra eljutni is kitartó kaptatással lehet, ha ezt leküzdjük, akkor a kilátó már nem fog ki rajtunk. :) Kedvező időjárásban a Magas-Tátrát is látni lehet. Több irányból, több turista útvonalon juthatunk el Csóványosra, az Országos Kéktúra kék sáv jelzése is erre halad. Talán legrövidebb úton Királyréten parkolva hódíthatjuk meg a csúcsot. Innen kb. 10 km-es, de 783 m szintkülönbségű túra vár ránk. 

+Tipp:

Ne hagyjuk otthon az Országos Kéktúrás Igazolófüzetünk sem, hiszen ha megmásszuk a kéken a hegyet, lesz lehetőségünk begyűjteni a pecsétet. 

Csóványos, a Börzsöny legmagasabb pontja - a kilátóhoz többféleképpen feljuthatunk
Kilátás Csóványosról - minden évszakban pazar kilátás fogad

A legújabb: Várhegy-kilátó, Királyrét - Börzsöny

A 2020 őszén átadott Várhegy-kilátó legfelső szintjén meseszép körpanoráma fogad. Látható a Sas-hegy, a Só-hegy, a Kő-hegy, a Kopasz-hegy, a Nagy-Inóc, a Nagy Hideg-hegy, a Csóványos, a Karancs, tiszta időben akár a Szlovák Paradicsomig is ellátni. A kilátóhoz több ösvény is vezet fel Királyrétről, maximum 1-1,3 km-es séta kisebb, leküzdhető emelkedőkkel. Korábbi írásomban találtok részletesebb túraleírást is. A sárga jelzést követve gyermekekkel, terepbabakocsival vagy hordozóval is könnyen teljesíthető. 

+Tipp:

Az első és második szinten padokat is készítettek, itt megpihenhetünk. Ha termoszban viszünk teát, akkor hangulatos környezetben, gyönyörű kilátás mellett teázhatunk egyet. 

Királyrét fölé magasodik a Börzsöny legújabb kilátója, a Várhegy-kilátó
A Várhegy-kilátóról meseszép panoráma tárul elénk

A klasszikus: Julianus-kilátó, Hegyes-tető - Börzsöny

Az egyik, ha nem a legismertebb kilátó a Börzsönyben. Képzeljétek, ez a terület már az 1920-as években a Magyar Turista Szövetség mintaterülete volt, 1932-ben megkezdődött a turistaútvonalak felfestése és 1938-39-ben épült a torony. Rövid (kb.5 km) túrával megközelíthető Nagymarosról a kék, Zebegényből a sárga jelzést követve. A túra a terepviszonyok és az emelkedők miatt közepesen nehéznek mondható, de átlagos erőnléttel teljesíthető. Útközben is több helyen és a kilátóból is nagyon szép kilátás nyílik a Dunakanyarra és a Börzsöny erdeire. 

+Tipp:

Próbáljátok ki télen is ezt a kirándulóhelyet. Fantasztikus és egyedi élményt biztosít a körülölelő fehér, esetleg fagyos táj. Minden évszakban ajánlom a túrabotot, télen pedig a hótalpakat is. 

A Juliánus-kilátóból gyönyörű kilátás nyílik a Dunakanyarra
Hegyes-tetőre télen is érdemes feltúrázni - egyedi látvány a kilátóból 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)