Magazin

Blog

Tematikus túraajánló - Kilátók, fantasztikus panorámák 2.

Folytatódik tematikus túraajánlóm és ismét kilátókat, fantasztikus panorámahelyeket szedek össze Nektek. Mivel szerencsére nagyon sok ilyen van hazánkban, és az én tarsolyomban is, így tájegységenként szedek össze néhányat. Ezúttal a Budai-hegység, a Visegrádi-hegység és a Pilis kirándulóhelyei közül válogatok Nektek.

Az első részben a Börzsönyben kirándultunk, most a Duna másik partját célozzuk meg.  

Pilis - Visegrádi-hegység 

A körpanorámás geodéziai torony: Boldog Özséb-kilátó 

A Dunántúli-középhegység legmagasabb csúcsán, a Pilis-tetőn (756m) áll az egykori geodéziai (földmérő) torony átépítésével létrejött kilátó. Nevét Boldog Özsébről kapta, aki összegyűjtötte a Pilis barlangjaiban élő remetéket és megalapította a pálos-rendet. Ha a környéken kirándulunk sok pálos-rendi emlékkel találkozhatunk. A kilátó körül elhagyott katonai bázis alagútjait fedezhetjük fel. A toronyból tiszta idő esetén gyönyörű körpanoráma tárul elénk. 

Megközelítése:

Legkönnyebben a Két-bükkfa nyeregtől tudunk felmenni a zöld kereszt, a zöld sáv, majd legvégül a zöld háromszög jelzést követve. Szinte végig erdészeti mű- illetve földút megy, kerékpárral illetve gyalogosan - akár babakocsival is - járható. Nem nehéz, oda-vissza kb 10 km-es séta. 

+Tipp:

Ha naplementére megyünk fel a kilátóba, vigyünk magunkkal fejlámpát a visszafele útra. Bár az út jól járható, nem kivilágított. 

Boldog Özséb-kilátó Pilis-tetőn 

A természetjárás bölcsője: Dobogó-kő

A Dobogókőn kialakított kilátó-terasz a legnépszerűbb kirándulóhely. A fantasztikus kilátáson túl a népszerűségét annak is köszönheti, hogy azon kevés helyek egyike, ami autóval is megközelíthető. Sajnos sokan csak addig "kirándulnak" amíg a parkolótól megteszik a pár száz métert a kilátóterasz korlátjáig és elkészítik a szelfijüket a mesés környezetben. Pedig innen rengeteg túraútvonal indul, köztük könnyen bejárható körtúrák is fantasztikus helyszíneken. Érdemes elindulni ezeken is. 

Megközelíthetősége:

Túrázva nagyon sok irányból tudjuk megközelíteni Dobogókőt. Egyik útvonalajánlatunk Dömösről a Rám-szakadékon keresztül eljutni ide, ami oda-vissza kb. 16-18 km túrát jelent. Ha rövidebb túrára vágyunk, parkoljunk le a Két-Bükkfa nyeregnél és innen gyalogoljunk fel Dobogókőre. 

+Tipp:

Télen, megfelelő hóviszonyok mellett lesiklópálya is működik Dobogókőn. 

Dobogókőről elénk táruló látvány

A fenséges trón: Prédikálószék 

Talán a legvarázslatosabb panorámával rendelkező hely, amely mindenki bakancslistáján szerepel, aki pedig járt ott, sosem feledi el a látványt. Több irányból megközelíthető. A legismertebb, legvonzóbb és legnehezebb útvonal Dömös felől a Vadálló-köveken keresztül feljutni a kilátóhoz. Én nem állítom, hogy nehéz útvonal, de legyünk tisztában, mikor elindulunk mi vár ránk, mert kétségtelenül a cél nagyon vonzó. Mesés, páratlan a kilátás. Szemben a patkó alakban kanyargó Duna, túlpartján a Szent Mihály-hegy, távolban a Magyas Börzsöny vonulatai a Csóványossal. Alattunk balra Dömös, jobbra Visegrád látszik a Fellegvárral, a folyó másik partján pedig jobbra Nagymaros, balra Zebegény húzódik meg.

Megközelíthetősége: 

Egyik, talán legkalandosabb, leglátványosabb és legnehezebb útvonal Dömösről a Szentfa Kápolna érintésével, majd onnan a piros háromszög jelzést követve a Vadálló-köveken keresztül eljutni Prédikálószékre. Másik, szintén Dömösről induló útvonal a piros kereszt jelzésű, szerpentinszerűen felkúszó, lassan emelkedő, de hosszabb (kb. egyírányban 8 km) út. Pilisszentlászló felől is szép útvonal visz Prédikálószékre. Egyébként az útvonalak jól kitáblázottak minden írányból. 

+Tipp: 

A kilátó hivatalos bivakolóhely, ami azt jelenti, hogy ott lehet tölteni egy-egy éjszakát. Ha ilyet terveztek, arra készüljetek, hogy melegebb nyári éjszakákon és hétvégén nagyon sokan választják ezt a helyszínt éjszakára is. Hétköznap még kifoghatod, hogy egyedül vagy, vagytok. Simán hálózsákban, vagy függőágyban is éjszakázhatsz. 

Meseszép kilátás Prédikálószékről 

Budai-hegység 

A budai hegyek csúcsán: Csergezán Pál kilátó

A különleges alakú, leginkább vitorlára emlékeztető kilátó, a Budai-hegység legmagasabb csúcsán, a Nagy-Kopasz-hegy (559m) tetején áll. A Páty, Nagykovácsi, Telki hármas határán emelkedő kilátó legfelső szintjére 100 lépcsőfok legyőzésével érhetünk fel. Tiszta időben azonban a 100 km sugarú körpanoráma mindenért kárpótol minket. 

Megközelítése:

Nagykovácsi templom a kiindulási pontunk. A falut a Szent Anna utcán keresztül hagyjuk el és térünk be az erdőbe. Jól járható, széles ösvényeken haladunk határozottan felfelé. Az útvonalat nem nevezném nehéznek, de tény, hogy 2,5-3 km alatt emelkedik kb. 250 métert. Szóval kell kaptatni felfelé. Visszafele mi a zöld háromszög jelzést követtük, majd a Homok-hegy érintésével a zöld sáv jelzésen tértünk vissza a templomhoz. Így a túra hossza oda-vissza kb. 7,5 km. 

+Tipp: 

Vigyünk magunkkal termoszban vagy kulacsban elegendő folyadékot, mert a túra során nincs vízvételi lehetőség. 

Csergezán Pál kilátó a Nagy-Kopasz tetején 

A főváros legszebb kilátóhelye: Jánoshegyi Erzsébet-kilátó

Budapest legmagasabb pontját jelző Erzsébet-kilátóba ódon hangulatú csigalépcsőn juthatunk fel. Négy teraszról, a legfelső egy aprócska kis torony a torony tetején, gyönyörködhetünk a kilátásban. A kilátó napkelte és a napnyugta között ingyenesen látogatható. 

Megközelítése:

Mi Normafától közelítettük meg a kilátót a kék körtúra jelzést követve egy erdei ösvényen, majd a Libegőtől a János-hegyre futó piros és zöld háromszög jelzésű meredek, köves ösvényen kaptattunk föl a csúcsra. 

+Tipp: 

Az út egy részét megtehetjük Libegővel is, vagy ha gyerekekkel vagyunk izgalmas lehet gyermekvasúttal érkezni János-hegyig. Számítsunk rá, hogy különösen hétvégén közkedvelt kirándulóhely. 

Varázslatos hangulata van kitekinteni a Jánoshegyi Erzsébet-kilátó ablakán és teraszain 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)