Magazin

Blog

Tematikus túraajánló - Legendás barlangok nyomában

Az erdő mélyén, sziklafalban megbújó barlangok mindig különleges kirándulóélményt jelentenek. Titokzatosak. Történetek, legendák kapcsolódnak hozzájuk ősemberek sziklarajzairól, megbújó betyárokról, elrejtett kincsekről, üldözött szerelmesekről. Még felnőttként is elkalandozik a gondolatom abba a világba, eszembe jutnak kapcsolódó filmjelenetek, mítoszok, mesék. Kedvcsinálóként bemutatunk most néhány Budapest környéki barlang kirándulóhelyet nektek.

A barlangokról

Néhány fontos szabályt és viselkedési etikettet ismernetek kell:

  • Magyarországon minden barlang védett természeti érték, sok közülük fokozottan védett! Minden újonnan felfedezett barlang is azonnal védetté válik és felfedezését be kell jelenteni.
  • Ne térj le a kijelölt útról! - Saját testi épségünk valamint a barlangok és azok élővilága érdekében csak a kijelölt vagy kitaposott úton járj. Mindenképpen legyen nálad lámpa, ami megkönnyíti a tájékozódásodat.
  • Ne hagyj nyomot magad után! - Az, hogy ne hagyj szemetet, remélem már minden természetkedvelő számára természetes (sajnos nem :( ), de ezen túlmenően kérlek, hogy ne itt vallj szerelmet vagy éld ki rajztehetségedet a barlang falán! Ezek a rajzok, vésések nem eltávolíthatóak. Akkor se tedd, ha azt tapasztalod, hogy sajnos mások már megtették.
  • Ne rakj tüzet a barlangban és a barlang bejáratánál sem! - A keletkező koromnyomok sem eltávolíthatóak és olyan feliratokat, emlékeket tüntethetnek el véglegesen, amik történelmi, régészeti értékek és pótolhatatlanok. Sajnos a korábbi korom és füst nyomai alapján azt gondolják sokan, hogy szabad a tűzrakás és ez egy végtelen probléma. A barlangoknál befelé húzó huzat akár a barlang belsejébe is bejuttatja a füstöt, ami már az élővilágát is veszélyezteti.
  • Ne zavard az élővilágot! - A barlangok legismertebb lakói a denevérek, de ezen kívül gyakran itt telelnek a pelék, gyakori látogatók más kisemlősök és a rovarvilág is gazdag. Itt ők vannak itthon, tartsd ezt tiszteletben.
  • Hagyd ott a "kincseket"! - Ne szedd le, ne törd le az ásványkiválásokat, érdekes köveket, képződményeket. Ott gyönyörködj bennük a helyszínen.
A Pilisben gyönyörű természeti környezetben sokféle barlang kirándulást tehettek

Írásunkban nem barlangász túrákat és nem gyógybarlangokat ajánlunk, hanem olyan kiránduló útvonalakat, helyszíneket, ahol szabadon látogatható barlangokat találtok különleges természeti környezetben. 

Többsége népszerű kirándulóhely, ezért javasoljuk, hogy lehetőség szerint válasszatok hétköznapot a kirándulásra. 

A Naszály legendája - Násznép barlang 

A Cserhát talán legnépszerűbb barlangja. Megkülönböztetetten védett és már az ősemberek is lakták. A kincsásók többször kutattak benne, mert azt hitték, hogy a 18. században ezen a vidéken is garázdálkodó, hírhedt Ilcsik és Jánosik rablók ide rejtették el a kincseiket. 

A nevének eredete bizonytalan, régészeti kutatásokra alapozva kétféle legenda is kapcsolódik hozzá. Az egyik szerint egy násznépnek a török támadás elől a barlangba kellett menekülnie, így az esküvőt és a lakodalmat ott kellett megtartaniuk. A másik tiltott szerelemhez, titkos házasságkötéshez kötődik. Eszerint a közeli vár úr lánya és egy jobbágy fiú egymásba szeretett és az üldözött násznép a barlangban várta ki, míg a vár ura megbékél. 

Megközelítése: 

Kiindulási helyszín Kosd. Innen indulhatunk a Bánya-völgyön keresztül a Kopasz-tető felé a zöld ív jelzést követve, majd az Országos Kék jelzést elérve haladhatunk tovább. Jobbra egy kis meredek, lefelé vezető ösvényen juthatunk le a Násznép-barlanghoz. A tájékozódást táblák is segítik. 

Erőnlétünktől, kedvünktől és időnktől függően visszatérhetünk Kosdra vagy folytathatjuk túránkat Naszály, majd Látó-hegy felé, melyek gyönyörű panorámával jutalmaznak minket. 

+ Tipp:

Ajánlom, hogy legyen nálad fejlámpa, így mindkét kezed szabad marad kapaszkodásra, támaszkodásra, egyensúlyod biztosítására.

A Cserhát legrégebben ismert barlangja: Násznép barlang

A Börzsöny klasszikusa - Remete-barlang

Ez az a hely, ami talán minden kiránduló bakancslistáján szerepel. A Szent-Mihály hegyben megbújó barlang bejáratát Visegrádról, Dömösről is láthatjuk. A Remete-barlang részben természetes barlang, mostani formáját, méretét már kőzetfaragással érték el. Feltehetően sziklakápolna, barlangkolostor működött itt. 

A helyiek szerint egy remete lakott itt a szamarával, akihez néha a falusiak felsétáltak tanácsokért. Az elmesélés szerint a szamár egyedül járt le a Duna partra vízért és a falusiak adományaival és vízzel tért vissza a remetéhez. Egy napon a szamár a Dunába esett és megfulladt, így a remete is meghalt, mert hiába várta szamarát. 

Megközelítése:

Legkönnyebben Nagymaros-Visegrád vasútállomás felől a sárga, majd a sárga barlangjelzést követve érhetjük el a barlangot. Így a túránk oda-vissza kb. 10 km-es gyönyörű útvonalon haladó, de nem könnyű túra. 

+ Tipp:

A Remete-barlanghoz vezető utakat, túrát nedves időben nem javasoljuk, sok helyen csúszik, meredek. Kifejezetten ajánljuk a túrabot használatát a túra során. 

A Remete-barlangtól gyönyörű panoráma tárul elénk

A Pilis rejteke: Legény - és Leánybarlang

A két barlang, másik 5 barlanggal együtt képezi az Ariadne-barlangrendszert, ami Magyarország harmadik leghosszabb barlangja. A barlangok járatai turistáknak nem látogathatók és fokozottan védettek, a bejárati részük is. 

A legenda szerint a barlangok a nevüket onnan kapták, hogy tatárjárás idején menedéket nyújtottak az embereknek. Talán szeméremből az egyik barlangban az asszonyok, nők, míg a másikban a férfiak, fiúk bújtak meg.

Megközelítése:

Legrövidebben Klastrompusztáról érhetjük el a barlangokat a kék illetve piros barlang jelzéseket követve. Ha hosszabb túrára vállalkozunk, akkor indulhatunk Piliscsévről a piros sáv jelzés mentén és hazafele érintve Klastrompusztát szép körtúrát tehetünk. 

A barlangokhoz vezető út köves, meredek, csúszós, de egy kis elszántsággal és átlagos erőnléttel teljesíthető. 

+ Tipp:

A Legény-barlang bejáratától fantasztikus kilátás tárul elénk. Ha viszünk magunkkal távcsövet, akkor még nagyobb élményben lehet részünk. 

A Pilisben rejlő Leány-barlang az Ariadne barlangrendszer része

A kis Kevély barlangja: Mackó barlang

A Kis-Kevély északi oldalában található a természetes és részben bontott fokozottan védett barlang, mely régészeti és őslénytani szempontból nagy jelentőségű. Jégkorszaki, vadászó emberek lakhelyéül szolgált, akik követték a menedéket kereső emlősök vonulását. 

A kutatások során a kincskeresőktől feltúrt talajon sok más állat maradványai mellett barna medve csontokat is találtak. Innen nevezték Mackó-barlangnak. 

Megközelítése: 

Csobánka központjától a piros kereszt, majd a sárga sáv jelzést követve juthatunk el a barlanghoz. A Kevély-nyerget és az Oszoly csúcsot is felfűzve a túránkra egy 8 km-es kirándulás után térhetünk vissza a falu központjába. 

Az útvonal meredek, csúszós, köves. Lehetőség szerint száraz időben induljunk neki. 

+ Tipp: 

Folyadékutánpótlás minden túrán fontos. Vigyünk magunkkal kulacsban vizet, mert a túra során nincsen vízvételi lehetőség. 

A Mackó-barlangot már az ősemberek is lakták

 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)