Magazin

Blog

Tenyérellenállások összehasonlítása

Puha úszókesztyű, ujjellenállás, tenyérellenállás, alkarellenállás, ‘úszóhártyás’ aquafitnesz kesztyű… rengeteg különböző ellenállás közül választhatunk - de vajon melyik a legjobb?

Illetve a helyesebb kérdés így hangzana: melyik a leginkább megfelelő számomra? Talán a legnépszerűbb kiegészítő felszerelés úszáshoz a tenyérellenállás, és az egyre növekvő kínálatban olykor nehéz kiigazodni; ezért most kipróbáltuk őket, és összeszedtük az előnyöket és a hátrányokat!

1. Úszókesztyű

Előnyök:

 • Puha: az úszókesztyű elsődleges anyaga neoprén és puha műanyag, így nem okoz sérülést úszás közben (akkor sem, ha véletlen rossz irányba siklana a kezünk egy áramlaton, vagy összecsapnánk egy másik úszóval). Szintén a kesztyű hajlékony anyagából adódik, hogy nem kényszeríti a tenyeret természetellenesen egyenes tartásba - így kényelmesebb a tempózás, és nem kezd el görcsölni a tenyér 1-2 kilométer után sem. Sőt, mellen és pillangón a forduló is sokkal könnyebb így!
 • Könnyített nehezítés: bár a tenyérellenállás lényege éppen az, hogy nagyobb ellenállást generál, így nehezebb húzni, és jobban erősíti a kar izmait, a kesztyű egy kellemes átmenet a csupasz kéz és a merev ellenállások között: kicsit nehezebb a húzás, de nem is olyan megterhelő vele úszni, mint egy hagyományos teával - így a túlterhelés, sérülés veszélye is csökken.
 • Jó vízérzet: a kesztyű tenyerén elhelyezett kis nyílásoknak illetve a tenyér hajlékonyságának köszönhetően kifejezetten jól ‘érezni’ a vizet húzás közben.
 • Nem kell le-fel venni: ha egyszer belebújtunk, és meghúztuk a csuklónál a szorítócsatot, a mutatóujj melletti kis hasadéknak illetve a szabadon maradó hüvelykujjnak köszönhetően úgy is könnyű levenni a szemüveget vagy inni a falnál, hogy nem bújunk ki a kesztyűből - ezt a merev tenyérellenállásokkal nem, vagy csak nagyon nehezen lehet kivitelezni.
A mutatóujj melletti hasadáson ki tudjuk dugni a mutatóujjat, ha megfognánk valamit.

Hátrányok:

 • Csökkent hatékonyságú vízfogás (mellen, gyorson és pillangón): a puhább élek ugyan megvédenek az esetleges sérülésektől, de nem is tudunk olyan hatékonyan ráfogni velük a vízre, mint egy merevebb ellenállással tehetnénk, mintha ‘szökne’ a víz az ujjhegyeknél. A tea egyik előnye épp az lenne, hogy fejleszti a hatékony vízfogást, ez viszont itt egyáltalán nem érvényesül. Hátúszásnál (talán mert ott kisujjal fogunk vizet, ami egy hosszabb, kevésbé túllógó felület) ez a probléma egyáltalán nem jelentkezett.
 • Szűk kialakítás: eleinte kicsit klausztrofób érzés volt ugyan a zárt kesztyű a hagyományos tenyérellenállásokhoz képest, de a második alkalommal már szinte teljesen eltűnt a zavaró, szokatlan érzés. Ugyancsak könnyen megszokható, hogy a hüvelykujjnak nincs hely a kesztyűben, de elsőre ez is furcsa.
 • Kisebb húzóerő: ami egyrészt előny, mert kevésbé terheli az ízületeket és az izmokat, az más szempontból hátrány is lehet, hiszen a hagyományos tenyérellenállással nagyobb erőt tudunk kifejteni, gyorsabban haladunk, nagyobb terhelést kapunk, mint egy úszókesztyűvel.

2. Tenyérellenállás

Előnyök:

 • Gyors felvétel: a régebbi tenyérellenállásokkal szemben a QUICK'IN rendszernek köszönhetően nem kell egy szűk gumin átpréselni az ujjunkat, hanem egy másodperc alatt a műanyag alá helyezhetjük azt. (Bár itt meg kell jegyeznem, hogy aki nem veszi le a mutató- vagy középső ujján hordott gyűrűjét úszáshoz - én például nem szoktam -, annak kevésbé lesz kényelmes, de a gumipánt egyáltalán rá sem menne.)
 • Jó húzóerő: míg az úszókesztyű ‘könnyített terepet’ biztosít, a hagyományos tenyérellenállás széles és merev, így (fizikailag) nehezebb húzni és vizet fogni vele, viszont a helyes mozdulatok annál kifizetődőbbek, hiszen nagyon jól lehet haladni vele, és remekül erősíti a kar izmait. Emiatt különösen fontos odafigyelni, hogy fokozatosan növeljük a tenyérellenállással úszott távokat, nehogy túlterheltségből adódó vállsérülést szenvedjünk!
Tenyérellenállással fejleszthetjük a vízfogást, húzást, erőteljes tolást.

Hátrányok:

 • Mellúszásnál akadályoz: ha a beforgatás-előredobás alatt összeér a két tenyérrész, utána nehéz egymástól elválasztani az összetapadt ellenállásokat, és újra kiforgatni a tenyereket a vízfogáshoz. Szintén mellúszásnál nagyon oda kell figyelni, hogy ne üssük mellkason magunkat a kesztyűnél jóval keményebb ellenállással, mert fájdalmas lehet, ha sérülést nem is okoz.
 • Görcsölés: hosszú távon a merev lapáthoz szorított ujjak esetenként görcsölni kezdhetnek, mert nem tudjuk úszás közben megmozgatni őket.
 • Le-felvenni a falnál: ha megállunk inni, pihenni, szemüveget vizezni a falnál, az ujjrészből mindenképp ki kell bújni - bár nagyon gyorsan vissza is tudjuk venni utána.
Beforgatásnál nagyon kell figyelni, hogy ne tapadjanak össze a tenyerek.

3. Ujjellenállás

Előnyök:

 • Kis felület: kímélő, izolált izomerősítést tesz lehetővé, hiszen tulajdonképpen csak a tenyér feletti részhez készült. Akárcsak az úszókesztyűvel, ezzel is könnyebb a húzás, mint a tenyérellenállással.
 • Gyors felvétel: a tenyérellenálláshoz hasonlóan QUICK'IN technikával kialakított ujjellenállást mindössze egy pillanat műve felvenni - itt még a csuklópántba sem kell belebújni.
 • Jó vízfogás: míg az úszókesztyű puha végénél kifogásoltam a vízfogás hatékonyságát, az ujjellenállás kifogástalanul végzi a dolgát - nagyon kellemes a vízfogás, a húzás, a tolásnál kifejezetten érezni az extra löketet, amit az ellenállás ad.
 • Kis helyet foglal: kis méretéből kifolyólag gyakorlatilag a zsebünkben is elfér, szinte semennyi helyet nem foglal a táskában.
A QUICK'IN rendszernek köszönhetően gyerekjáték a tenyérellenállás felvétele.

Hátrányok:

 • Érzékeny a szögekre: vagyis a kidelfinezésnél/elrugaszkodásnál, illetve a vízfogásnál az ideális szöghöz képesti legkisebb eltérésre is úgy reagál, hogy teljesen más irányba tereli, rántja a kezünket. Ez egyrészt jó, mert segíti a helyes vízfogást, ugyanakkor eleinte frusztráló lehet, és a mások által generált erősebb áramlatok is eltéríthetik. (A tenyérellenállásnál ez nem probléma, mert a tenyerünk ‘megtartja’ a lapátot, nem csak az ujjaink mozgását veszi figyelembe.)
 • Mellúszásnál akadályoz: akárcsak a tenyérellenállás, az ujjellenállás is kényelmetlenül összeszorítja a tenyereket az előredobásnál, és nehéz elől pozíciót váltani a vízfogáshoz.
Az ujjellenállás kifejezetten segíti a helyes technika kialakítását, ugyanakkor nem túl megerőltető.

4. Egyéb

 • Alkarellenállás: a tenyérellenálláshoz képest is nagyobb húzófelületet biztosít.
 • Aquafitnesz/vízi torna kesztyű: bár láttam már olyat, aki úszott vele, ez a kesztyű valójában vízi tornához készült, az úszásnál helyes kéztartás és húzás kialakítását nem segíti, inkább a helytelen technikát erősíti meg, ugyanakkor valóban nagyobb ellenállást nyújt, mint enélkül úszni.

A fenti tulajdonságok alapján érdemes mérlegelni, melyik ellenállásra van szükségünk a jelenlegi edzettségi állapotunk, felkészültségünk, tudásunk alapján. Akármelyik tenyérellenállást választjuk is végül, ne feledkezzünk meg a fokozatos terhelés és a bemelegítés jelentőségéről!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)