Magazin

Blog

Terepen csak vele: Trail XT7 - Terepfutócipő teszt

2020. március 24.

"Erdő közepében járok, egyszer majd rád találok"... Hát rád találtam, te csoda terepcipő! Miért ájulok el tőle ennyire? A kényelmétől! Mitől érzem ennyire kényelmesnek? A párnázottságától. Miért érzem biztonságosnak és gyorsnak egyszerre? A talpkialakítástól. És még több rajongói beszámoló a cikkben.

Elég sokat futok aszfalton, többet mint terepen, és ha erdőben is szeltem a km-eket, akkor is ugyanabban a cipőben, mint amit a betonon használok. Nem éreztem fontosnak, hogy legyen egy másik is, hiszen imádom a futócipő(i)met. Aki nem nagy "terepezős", szerintem mind így gondolja, de a mostani írásommal rájuk szeretnék hatni. Fontos, hogy milyen terepen futsz és ahhoz milyen cipőt választasz. Jöjjenek a miértek!

Egy cipővel többféle terepen?

Lehet, de ha lenne lehetőséged kipróbálni egy terepfutó cipőt erdőben, sosem vennéd le és nem vágynál az aszfaltra. 

Tényleg megoldható, ugyanis van számos olyan modell, amit a gyártó úgynevezett vegyes terepre ajánl, de ezek véleményem szerint inkább aszfalton jók. Viszont ha az útvonaladba beköszön egy kisebb terepes rész, ezekben nem kell kikerülnöd. :)

Talpkialakításban nagy különbségek vannak, ha mégis maradnál az "egycipős" megoldásnál, akkor ne olyan helyen használd, ahol nagy a sár, sok a kavics és olyan dimbes-dombos, hogy még sétálva is megerőltető lenne, hanem egy sokkal síkabb, murvás, száraz területen, ahol nem kell felkapaszkodni és csúszásveszély sem fenyeget. 

Mit tudjon egy terepfutó cipő?

Ütést csillapítani. Ez alapvető tulajdonság, igyekezzünk minél ritkábban és kevésbé lesérülni. 

Az XT7-esben egy K-ring nevű exkluzív ütéscsillapító technológia található, mely a sarokban elhelyezett gyűrűről kapta a nevét. A közepe üreges, ez szétoszlatja az ütés keltette erőhullámot. A Kalensole pedig egyfajta EVA hab, mely 34%-al nagyobb ütéscsillapítást és 25%-al nagyobb energia visszanyerést ad.

Én saroknál érzem ezt leginkább, hiába durva a terep, ahol futok, ebből nagyon keveset érzékelek emiatt. Puha belül a cipő, mégis olyan, mintha az egész rugózna. Állati!

A kedvenc helyemen, egy olyan cipőben, ami a legjobb támogatóm egy ilyen kemény terepen.

Adjon tartást és kényelmet. Szintén alapvető, ha ezek nincsenek meg, nem szívesen húzod fel.

Az XT7-es a lábközépcsontnál elhelyezett sűrű habszivacsnak köszönhetően bármilyen lábtartáshoz megfelelő, plusz a cipő oldalához és hátuljához került egy hegesztett PU sáv, ami mikor meghúzod a cipőfűzőt, a cipőt még szorosabban tartja a lábadhoz. Én azt érzem, hogy tökéletesen körülöleli a lábamat, úgy illeszkedik, mintha kifejezetten NEKEM készült volna, az én lábamra és még egy ugyanilyen nem is lenne belőle. :)

Tökéletes illeszkedés, belül a párnázottsága pedig olyan, mintha felhőkön futnék erdős kavics helyett. :)

Tapadjon. A tapadás biztosítja, hogy a cipő ne csússzon el sima felületen. Emellett csúszós talajon is biztosan tapad.

Az 5 mm-es, szórványosan elhelyezkedő karmoknak köszönhetően nem tapad meg a sár a cipőtalpon és könnyen futsz vele sáros terepen. A 42%-al nagyobb tapadású gumi talpnak hála még nedves sziklákon sem csúszik meg.

És még pár előny:

A nyelvénél találsz egy kis cipőfűzőzsebet, ami nagyon praktikus, hisz nem kell se oldalra betűrnöd, se nézned, ahogy lóg futás közben amitől esetleg eleshetsz benne.

Többféle színben találod meg, így biztosan tudsz választani ízlésednek megfelelőt. 

Ha kevésbé durva, szinte csak murvás, salakos pályán futsz, akkor a 'TR' modelljeink számodra tökéletesek lesznek, hiszen ők aszfaltos részekre is ajánlottak, a talpukon hajláskönnyítő bemetszések találhatóak, így könnyebben gördül a láb és a barázdák is kisebbek rajtuk. Nem mellesleg 2018-ban az Endurance Trail magazin a Road To Trail kategóriában az év terepfutó cipőjének választotta őket.

Egy szó mint száz, választékunk egészen biztosan nem gátol meg abban, hogy többféle terepen is kipróbálhasd magad. Legyen az egy hegyre felvezető, durva kavicsos emelkedős ösvény, vagy egy murvás erdei út, a lényeg az, hogy mindig állj meg gyönyörködni a tájban. :)

Hajrá mindenkinek, aki az erdőt választja futótársául . :)
Németh Viktória

Németh Viki vagyok, 28 éves, a székesfehérvári áruházat 2017 novembere óta erősítem egyrészt triatlon országos képzőként, másrészt a triatlon és az intenzív futás sportfelelőseként.

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)