Magazin

Blog

Terepfutó vs. aszfaltfutó felszerelés: van különbség?

A különböző futókat megszólító fórumokon, illetve az áruházakban is folyamatosan visszatérő kérdés: szükségem van külön futócipőre vagy egyéb felszerelésre, ha terepfutásra adom a fejem? Gyakorlott futók számára első hallásra furcsa lehet a dilemma. Cipőknél az esetek nagy részében már első ránézésre megmondható, hogy milyen felületre alkalmas az adott modell, azonban ruházatnál ez nem ennyire egyértelmű. Nézzük, mely alapvető technikai tulajdonságokban térnek el a különböző termékcsoportok.

Futócipő

Ahogyan a bevezetőben említettem, itt a legszembetűnőbb a különbség. Ha megnézitek ezt a képet, akkor jó eséllyel eltaláljátok, hogy melyik cipő való hobbi aszfaltfutáshoz, melyik az intenzív aszfaltfutó cipő, és melyikben vághatunk neki a terepfutásnak.

Hobbi cipő aszfaltra, intenzív cipő aszfaltra, terepfutó cipő

Míg aszfalton a fő előnyök a kiváló ütéscsillapítás és a kis súly, addig terepen a legfontosabbak:

  • strapabíró talp és felsőrész: hiszen sokszor belerúgunk egy-egy kőbe, vagy akadunk bele a növényzetbe
  • jó kapaszkodás: ezt különböző méretű és alakú barázdák segítik a talpon
  • jó tapadás: ki akarna fenékre ülni, vagy épp hasra esni, ha elkapja az erdőben egy zápor?
  • extra stabilitás a saroknak és a bokának

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy terepcipők között nem fontos a súly és az ütéscsillapítás, vagy hogy az aszfaltos cipőknél nem számít a tapadás. Éppen ezért mindhárom csoportban találunk különböző csillapítású, és különböző súlyú cipőket attól függően, hogy mi a célunk: az egészségmegőrzés vagy a dobogó egy versenyen. Ha tovább szeretnétek válogatni a terepre való cipők között, látogassatok el futócipő választékunkhoz

Felsőruházat

Mind női, mind férfi felsőruházatban jelentős különbségek vannak attól függően, hogy milyen terepen vágunk neki az edzésnek.

A városban jó eséllyel nem akadunk bele egyetlen fába, bokorba sem. A terepfutó felsőknek nemcsak a környezettel szemben kell ellenállónak lenniük: tegye fel a kezét, akinek a futótáska bolyhosította már ki felsőjét! Én is szaladtam már bele ebbe a hibába....az aszfaltos felsőket nem ehhez fejlesztették ki. A terepfutó ujjatlanok és pólók viszont bírják a táska viselését, néhány modell vállrészén pedig külön szilikon rátét segíti a táska helyben maradását. Ezek a felsők magasabban záródnak, szintén megvédve a nyak bőrét a táskától és a környezettől: szellőzésük és légáteresztésük azonban nem marad el aszfaltos társaikétól.

Hozzáadott érték továbbá a zsebek jelenléte, hogy táska nélkül is tudjunk szeleteket, géleket magunkkal vinni. A praktikum is nagyon fontos, így a legtöbb kabát saját zsebébe csomagolható és nagyon könnyű: így nem kell otthon hagynunk, vagy feleslegesen cipelnünk őket a szeszélyes tavaszi és őszi szezonban sem.

Terepfutó felsők a strapabírás és a praktikum jegyében

Nadrágok és futószoknyák

A férfi és a női terepfutó ruházat sem áll meg a cipőknél és a felsőknél: természetesen külön ilyen célra fejlesztett nadrágokat is találunk az Evadict kínálatában. Termékelőnyök a terepfutó nadrágoknál és futószoknyáknál:

  • strapabíró anyag
  • sok zseb: vidd magaddal az energia- és folyadékpótlást
  • bőrbarát kialakítás: akár dupla rétegű anyag (belső, passzos réteg a bőr védelme érdekében, illetve külső, bő szabás, hogy komfortosan érezd magad futás közben)
  • praktikum: saját zsebébe csomagolható, vízálló nadrág
Bőrbarát, strapabíró, praktikus: a terepfutó nadrágok legfőbb ismérvei!

Kiegészítők

Kiegészítőket persze nemcsak a terepfutók használnak, hiszen aszfalton is sokszor hordunk magunkkal frissítőt, lakáskulcsot, mobilt, és minden más hasznos és kevésbé hasznos dolgot. :)

Terepen viszont, főképp ha hosszabb távra vagy ismeretlen utakra indulunk, fokozottan fontos a megfelelő folyadék- és energiapótlás, valamint a változó időjárásra történő felkészülés. Éppen ezért, ha nem férünk el a felsők és nadrágok zsebeiben, akkor érdemes választani egy futótáskát. A terepfutó táskák nagy része víztasakkal van ellátva, amiben 1-2 liter vizet tudunk magunkkal vinni. Ezen kívül összehajtható kulacsokkal is kibővíthetjük a szállított folyadék mennyiségét: ezen termékek folyamatosan mennek össze, ahogy fogy a víz belőlük, így nem kergetnek minket az őrületbe a lötyögéssel.

Terepfutó táskák: számodra melyik a megfelelő méret?

Kiegészítők esetében megemlítendő még a futózokni, ami ha jó, akkor észre sem vesszük, de ha rossz, akkor jaj a lábunknak! A legtöbb futózokni persze terepfutás során is jó lesz, de ha szeretnétek plusz tartást, akkor a Strap modellek ebben vannak a segítségetekre. Kialakításuknak köszönhetően erősen tartják a bokát, speciális szálaik csökkentik a vízhólyagok kialakulásának esélyét, szűkebb mérettartományuk pedig segíti a helyes méretválasztást.

Strap zoknik a megfelelő tartásért!

Ha extra motivációra van szükségetek, akkor látogassatok el a Kalenji futóközösségbe!

További jó futást mindenkinek!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)