Magazin

Blog

TerepszezON - Készülj, közeledik az év legjobb futó időszaka

A Plandurance szakemberei, Nagy Mariann és Stokinger Zoltán futóedző segítségével közösen készülhetünk a legillatosabb és legvidámabb szezonra. A futóedzők ráadásul abban a kiváltságban részesülhettek, hogy Magyarországon elsőként tesztelhették a Decathlon saját fejlesztésű Evadict MT2 terepfutó cipőjét, így meg is osztják velünk tapasztalataikat. Beszélgetésükből pedig az is kiderül, hogy mire érdemes figyelned, ha még csak most ismerkedsz a terepfutással.

Tavasszal sok aszfaltos futó kap kedvet ahhoz, hogy kipróbálja magát terepen is.  Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a terepfutás több előkészületet igényel, mint az aszfaltos edzés. Mobiltelefon nélkül már az atlétika pályára sem megyünk edzeni, de terepen még több kiegészítőre lehet szükséged, mint a navigációs óra, tartalék kalória (például zselé, energiaszelet), és elegendő folyadék. A biztonságot szolgáló kiegészítők széles választéka természetesen mind hasznos célt szolgálnak a mindennapos edzések során is, arról nem is beszélve, hogy a terepfutó versenyeken kötelező felszerelésként is előírásra kerülhet, hogy legyen nálad például izolációs fólia (ami télen fűt, nyáron hűt), így jó, ha edzéseken is szoktatod magad a plusz felszereléshez. Ha még csak most ismerkedsz a terepfutás szépségeivel, és részletesebb tanácsokat is olvasnál a témában, akkor ajánlom figyelmedbe a Plandurance szakmai vezetőjének, Lőrincz Olivérnek egy korábbi írását.

Arról pedig nem szabad megfeledkezni, hogy ruházatilag is más felkészültséget igényel terepen futni, mint aszfalton, a legalapvetőbb felszerelés pedig a terepre alkalmas cipő, ilyen például a Evadict MT2.

Evadict MT2 terepfutócipő teszt

Evadict MT2 terepfutó cipő

Stokinger Zoltán: "Mindig izgalmasan veszek a kezembe (a lábamra) olyan cipőt, amit kevésbé népszerű, vagy az olcsóbb árkategóriába sorolt gyártó készít, elsősorban azért, mert sokszor okoznak meglepetéseket. Az egyértelműen látszik, hogy a Decathlon nagyon komolyan veszi a fejlesztést a futósport piacán. A sportruházat kínálata a kiegészítők terén eddig is kiváló volt, viszont eddig úgy gondoltam, hogy cipőben még várat magára az áttörés. Ezekkel a gondolatokkal vettem lábamra az Evadictet, amit mint mindig, minden új futócipőmet, egy hétig kizárólag sétálásra használtam. Ez nálam egy nagyon jól bevált módszer, mivel így fokozatosan szoktatom hozzá a lábamat az új futótárshoz. Közben jól megfigyelem, miként reagálok az újdonságra, és felkészítem a cipőt a sok közös kilométerre úgy, hogy nem a futásra figyelek, hanem a kizárólag cipőre."

Nagy Mariann: "Nekem késő este sikerült először a kezembe venni, ezért úgy döntöttem, hogy nem várok a következő napig, hanem felveszem az esti rutin házimunkához. Az első pillanattól kezdve könnyen tudtam benne mozogni, a tükör előtti illegetések, fürdetés, fogócska, fogmosás, mosogatás közben szinte teljesen meg is feledkeztem arról, hogy nem a megszokott benti cipőmet viselem. Annak különösen megörültem, hogy egyből eltaláltam a tökéletes méretet. Mivel hosszúak a lábujjaim, ami ugyan remek a kapaszkodáshoz, viszont megnehezíti számomra a cipő választást a jellemző belső kialakításuk miatt. Általában azt érzem nincs elég hely, sem széltében sem hosszában, amit rendszerint a körmeim bántak, amikor nem volt jó a méret. "

Mariann az első pillanattól kezdve könnyedén tudott mozogni a cipőben

S.Z.: "Ennek a cipőnek szerintem nagyon kényelmes a lábfeje, széles így nem nyomódnak össze benne az ujjaim. A méretemben pontosat választottam, a szélessége viszont tágabb az átlagosnál. A cipő nyelve vékony, nem kimondottan párnázott, ami nem kényelmetlen. A fűzés hagyományos, az egyetlen extra, a nyelven elhelyezkedő zseb, amibe a csomót el lehet rejteni, így egyrészt nem lobog, nem akad be sehova, másrészt kisebb eséllyel kötődik ki, így a befűzés jól tart, és nem enged ki. "

A cipőfűzűt a nyelv zsebébe lehet rejteni - így nem akad be sehova és nem kötődik ki

N.M.: "A nyelv anyagát én nem éreztem merevnek, és nagyon tetszett, hogy egy gyors mozdulattal alá lehet tolni a fűzőt. Kifejezetten örültem a kis zsebnek, mert mindig biztonság érzéssel tölt el, hogy nem fog beakadni sehová a fűző, ezzel jelentősen csökkenthető az esések kockázatát. Meglepett a fűző rugalmas tapintása, amilyen szorosra állítottam, ahogy számomra kényelmes, ott is maradt. Mivel a lábfejem vékony, a lábujjaknak viszont a hossza miatt kell a nagyobb tér, de nem szeretem, ha előre tud csúszni a lában, ezért mindig trükköznöm kell a befűzéssel. A sarok részét te milyennek érezted?"

S.Z.: "A sarka stabil, maga a merevítés nem kőkemény, az íve kényelmesen körbefogja a sarkat. A sarok jobb külső oldalán, aszimmetrikusan kis kitüremkedést észleltem, és ez volt talán a cipő egyetlen pontja, ahol minőségbeli, inkább talán gyártási hibát érzékeltem, ami ugyan futás közben nem zavart, de amikor ültem, és kifordítottam a lábam, akkor éreztem. Szélesebb sarkú futókat zavarhat, így a méret felpróbálásakor érdemes erre odafigyelni."

N.M.: "Nekem ez fel sem tűnt, biztosan kisebb a sarkam. És mi volt a benyomásod a cipő stabilitásáról?"

S.Z.: "Stabilitásban a cipő jól teljesít, a puha talp helyenként billenésre hajlamos, de nem zavart, nem éreztem soha igazán instabilnak. Próbára tettem technikásabb, kövesebb, gyökeresebb pályán is és valóban jól tartott, jól elnyelte az egyenetlenségeket, szóval akiknek nem fontos, hogy nagyon érezzék a talajt, azoknak ideális. Emiatt a kényelem miatt kicsit figyelmetlenné is tehet futás közben."

N.M.: "Első ránézésre engem meg is lepett a sarokrész kifejezett vastagsága, majdhogynem túlpárnázottnak gondoltam. Szerintem ez lehet a cipő egyik legnagyobb vonzereje a kezdőbb terepfutók választása során. "

S.Z.: "Igen, egyértelműen erősen csillapított, így a sarokra érkező futóknak előnyös a kialakítása.  Az extrán puha, párnázott belső és a talp külső mintázata miatt pedig aszfaltos futásra is alkalmas a cipőt, hiszen a terep versenyeken is mindig van néhány betonon futott kilométer. Ha nagyon kritikus akarok lenni, akkor talán egy kicsit keményebb habot használtam volna. A talp belső anyaga kétféle, a sarok részén még puhább, míg az elülső része is lágy. Alapvetően nekem terepre nem indokolt ez a mennyiségű csillapítás, viszont terepultrákhoz például épp emiatt optimális választás lehet a cipő, így nem csak a kezdőknek lehet jó választás."

N.M.: "Én bringaúton futottam ki benne a közeli erdőbe. Ennél merevebb, keményebb cipőben ezt csak egyszer tettem meg, ami nem is volt kényelmes, így ez a modell most nagyon jó társam lett abban, hogy ne kelljen autóval megközelíteni a kedvenc útvonalaimat, és ráadásul a kocsiban is kevesebb lett a sár. A párnázottsága miatt még a nyújtáshoz is nagyon kényelmes, mivel elég rugalmas a cipő."

Az MT2 cipőben könnyedén megközelíthető az edzés helyszíne, ahol aztán kezdődhet a móka!

S.Z.: "A vastag talp miatt nekem pont, hogy nem igazán hajlékony. A talp mintázata meglehetősen agresszív, ami a köves szakaszokon jól tapad, így gyorsan lehet haladni. Viszont puha, süppedős talajon, ahol épp az agresszív mintázat segít a haladásban, ott erősen akadályoz, mert sárban kifejezetten csúszkál. Borultam is miatta, mert nem fogott meg úgy, ahogy vártam tőle. A mély mintázat továbbá nagyon gyűjti a sarat, ami elnehezíti a cipőt, és sajnos eltávolítani sem könnyű belőle. Nedves köves szakaszokon pedig kifejezetten csúszik, tehát engem a talpa nem győzött meg." 

N.M.: "Mit terveztél volna másképp a cipőn?"

S.Z.: "A talp anyagát mindenképp sokkal keményebb anyagból választottam volna. Sok gyártónál megszokhattuk, hogy a keményebb talpat puhább mintával teszik futhatóbbá. Ennél a modellnél nekem túl lágy a talp borítása, így nem dinamikus a cipő. "

N.M.: "Nekem meg pont ettől a lágy kialakítástól adott magabiztosságot a futáshoz a cipő. Az utóbbi hónapokban ugyanis csak aszfalton futottam, mivel ritkán jutok el terepre, pláne olyan helyre, ahol szintet is lehet futni. Így nagy izgatottsággal vártam ezt a tesztet, mert a legutóbbi terep cipőmmel már búcsút intettünk egymásnak. Ezzel a cipővel viszont lendületet kaptam, újra kinyílt a környék, a közeli dombocskámat is többet látogattam meg, bátran befutottam a tanyavilágba, a környéki erdei utakra. Mondjuk én az (újra)kezdőbb terepfutók táborát erősítem, így nekem jó célt szolgált a kialakítása. "

S.Z.: "Biztos azért érezted kényelmesnek, mert maga a középtalp rész eléggé csillapít. Ha átgondoljuk, hogy ez a cipő a teljesen kezdő terepfutóknak kerül a piacra, akkor puha, kevésbé merev kialakítása miatt előnyös választás, mert nem vesz el annyit a tempóból, hogy ez számítson. Ha a talpmintázat kicsit durvább lenne, és a csúszásokat jobban gátolná, akkor haladó terepfutóként én is teljesen ki tudnék egyezni vele. Számos előnyét sajnos néhány karakteres apróság elrontja, de az összkép így is jó, a Decathlon árazását ismerve pedig ár-érték arányban egész biztosan nagyon jó vétel. Jó szívvel ajánlanám mindenkinek, azzal a kitétellel, hogy a puhább talajokon, nagy tapadást igénylő pályákon csak kompromisszumokkal használható. Általános, hétköznapi edzésmunkára azt gondolom egy kifejezetten jó cipő, nem csak kezdő terepfutóknak. "

Pontozás:

Felsőrész:

Lábszélesség: 10/10

Fűzés és lábfejhez idomulás: 9/10

Nyelv: 9/10

Sarokmerevítés: 7/10

Stabilitás: 9/10

Küllem: 6/10

Talp:

Sarok: 8/10

Hajlékonyság: 7/10

Párnázottság/csillapítás: 10/10

Talp mintázat/tapadás: 8/10

Dinamika: 6/10

Kinek ajánlom: A legfontosabb hogy bármely amatőr futó általános igényeit jól kiszolgálja ebben a kategóriában! 

Megvenném? Igen!

Az MT2 szép pontszámokat kapott a tesztelőktől

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)