Magazin

Blog

Termékteszt - Wedze Cross 550+ síléc, és safety 100 síbot

Tapasztalt síelő kollégánk tesztelte le a Wedze Cross 550+ sílécet, és a Safety 100 síbotot. Ebben a cikkben beszámol a két termékhez kapcsolódó tapasztalatairól.

Safety 100 síbot

Amióta síelek szedett-vedett botokat használok. A fixen bejáratott botjaimat apámtól örököltem a 70-es évekből, "lekopott" márkájúak. Magát a botot többféleképpen is lehet használni: kanyarkezdésre, ütemezésre, vagy támaszra. Én az utóbbit használom a satnya combom miatt, hogy ne dőljek el kanyar közben és csússzak le a lejtőn a hátamon mint egy teknősbéka.

Ezért az ideálisnál 5 cm-rel rövidebb botot használok és nem a könnyített verziókat, hiszen a támaszkodás miatt tartaniuk kell. Ugyanakkor egy dolgot kiemelek a botokkal kapcsolatban, amit kifejezetten nem szeretek - ez nem más, mint az a kis fityegő pánt, amit a síelés közben a kezedre húzol. Sosem húzom a kezemre és szerintem az emberek 80%-a sem teszi. Össze-vissza viszi a menetszél, összeakad stb.

Na, a safety 100 ezt kibekkelte és egy laza műanyagból készített alternatív megoldásként kézvédőt rá. Nekem még a régi barna freeride "kovács"kesztyűm is simán befért alá, nem szorított. Ugyanakkor esésnél könnyen kijött belőle a kezem. Egyszóval: #Igényeimnekteljesenmegfelel :)

Safety 100 síbot

Cross 550+ síléc

Sítechnikámról röviden: 

Apukám tanította meg az alapokat, utána a többit teljesen autodidakta módon lestem el az "öregektől". Ugyanis nagyon tetszett az a fajta stílus és elegancia, amit az akkor 50+-os síelők képviseltek. Ezért elkezdtem őket nézni és utánozni. Emiatt egy közepes sebességgel, a súlypontomat hátrébb helyezve, teljesen összezárt lábbal és térdet/ízületeket nem kímélve, lazán, mint a rigalánc, ereszkedek le a hegyről.

Kedvencem a buckás, használt, szétfarolt pálya. Ezért nem is volt kérdés, hogy egy cross lécet kell kipróbálnom. 950+-t nem akartam, mert bár a francia széles pályákra tökéletes lenne, de hosszú darabjai miatt, már egy lendületes és "melós" síléc. Én pedig már öreg vagyok ahhoz.

A harmadik napon váltunk eggyé teljesen a léccel. Széles hídja miatt abszolút stabil volt. A puha délutáni pályákon úgy siklott át, mint kés a vajon. A reggeli ratrakolt pályákon nem érezte komfortosan magát, ahogyan a fagyott részeken sem. Nagyobb (85-90 km/h) sebességnél is éreztem, hogy kevésbé irányítható. De ez a tény itt kölcsönhatásban van a gyenge combommal. Ugyanakkor mégis, ez a léc egy álom nekem. A kényelmes, "papás" stílusomhoz pont megfelelő. Pont annyira gyorsul be, amennyire kell és pont annyira melós, amennyire kell. Mit is jelent ez?

79 mm-es hídjáról tudjuk, hogy egy "all mountain" lécet takar. All mountain, tehát mindenhova megfelelő. De ami mindenre jó, az általában semmire sem jó igazán. Ez abban a formában igaz, hogy nincs kifejezetten egy szupereje sem, ahol hozná a "wow"- effektust. De ugyanakkor MINDEN területen hoz egy átlagos szintet, ami számomra "wow". (Pl.: Próbálj egy 980-assal freeride-olni, vagy egy Patrol-lal ratrakolt pályán csúszni.)

A 168 cm-es lécnek 16.8 méteres rádiusza van. Oldalfalmegerősítés csak a kötés alatt van. Az oldalfal plusz merevséget ad, így nagyobb kanyarsebességnél is stabil marad a léc. Ennél a lécnél, hogy az oldalfal csak a kötés alatt helyezkedik el, a léc csőre és fara rugalmas marad. Így a kanyarban plusz terhelésre kisebb kanyarfordulást is tudunk eszközölni. Ugyanakkor annyira magabiztosnak érzed magad a lécen, hogyha te csak le akarsz jönni a hegyről, ő lehoz biztonságban.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)