Magazin

Blog

Termosz bevetésen a Velencei-hegységben: mit tud az MH500-as?

Egy ideje már szerettem volna beszerezni egy igazán jó termoszt, amit magammal vihetek télen és nyáron is. Bármerre is indul az ember, a választék óriási és nehéz jól választani. Hosszas keresgélés után döntöttem az MH500-as mellett, amiről nagyon jó visszajelzéseket olvastam. A napokban ki is próbáltam, hogyan teljesít egy hideg, téli túrán.

Milyen a jó termosz?

Vásárláskor csak mások visszajelzései, véleménye, vagy az általunk előzetesen begyűjtött információk alapján tudunk dönteni. Emiatt sajnos előfordulhat az, hogy élesben derül ki, hogy mégsem volt a választásunk a legjobb. Nagyon kellemetlen tud lenni, amikor már átfagytunk túra közben, és a termoszunkat előkapva kiderül, hogy már csak langyos, vagy akár teljesen ki is hűlt az innivalónk. Számomra éppen ezért fontos volt, hogy igazán sokáig maradjon benne meleg, vagy hideg a folyadék. A termosz egy dupla falú palack, amely vákuum segítségével tartja stabilan a folyadék hőmérsékletét. Gyakran a nem jól záródó kupak miatt, vagy nyitás során tud könnyen lehűlni az italunk, ha nem jó terméket választottunk.

Azért esett a választásom az MH500-as termoszra, mert mind a leírás, mind pedig az értékelések meggyőzőek voltak számomra. Hosszú hőtartást, egyszerű használatot és könnyű tisztítást ígér. Ezek közül én az elsőre voltam igazán kíváncsi, így el is vittem magammal a következő túrámra, hogy megnézzem, mit is tud valójában.

Télen-nyáron praktikus termosz

Teszteljük élesben!

Egy februári hétvégén a Velencei-hegységbe mentünk egy közepes hosszúságú teljesítménytúrára, és ott próbáltam ki először. A 0,8 literes kiszerelést választottam, mivel ez az a mennyiség, amit egy közepes távra télen magammal viszek. Kora reggel, indulás előtt forró teát tettem a termoszba. A túránk Sukoróról indult, első ellenőrzőpontunk Likas-kőnél volt, ezt követte nagyjából a táv első harmadánál, Pákozdvár. Ezután még két pont következett, majd tartottunk egy kisebb szünetet. Itt már letudtuk a táv több, mint felét. Ekkor már nagyjából 4,5-5 órája volt használatban a termosz, a tea benne pedig még mindig ugyan olyan forró volt. Utolsóként érintettük még a Csúcsos-hegyet, majd az Éva-forrás irányában lassan visszaérkeztünk Sukoróra. A célban elfogyasztottuk a maradék teánkat, ami csak minimálisan hűlt el a reggeli indulás előtti hőmérsékletéhez képest.

A 18 km-es távot végül nagyjából 5 és fél óra alatt tettük meg, és ez alatt az idő alatt a termosz tökéletesen funkcionált a dupla falú rozsdamentes acél szerkezetnek köszönhetően. Éppen ezért érdemes is vigyázni vele, mert a külsején nem érződik a belső hőmérséklet. A kupak megfelelően záródott és rácsos szerkezete miatt nagyon jól lehet belőle önteni is. Emiatt egyébként alkalmas arra is, hogy nagyobb tealeveleket, vagy leforrázható gyümölcsöket is használjunk. A kupak egyébként fél kézzel is könnyen nyitható a gomb miatt, amit le lehet zárni, így véletlenül sem tud magától kinyílni. Ez egyébként pótolható, űrtartalomtól függetlenül kompatibilis az MH500-as termoszokkal. Ha valaki nem kedveli ezt a típust, az MH100 inox kupak is megfelelő hozzá. Egyetlen hátránya, hogy nem nyílik teljesen hátra, emiatt először furcsának tűnt inni belőle, de könnyen meg lehet szokni. Maga a termosz könnyen tisztítható, mosogatógépben is mosható.

Én a limitált kiadású változatot szereztem be, az ezek eladásából származó bevétel egy részét a hegyvidéki környezet védelmével foglalkozó alapítványok számára ajánlják fel.

Jó választás volt?

Összességében teljes mértékben megfelel az elvárásaimnak, mind a mérete, mind pedig a technikaisága miatt. A hőtartása tökéletes, a kupak jól záródik és fél kézzel is könnyen kezelhető. Minél jobban megtöltjük a termoszt, annál jobb lesz a hőtartása. Azóta többször is magammal vittem munkába is, és továbbra is az a benyomásom, hogy abszolút melegen tartja a folyadékokat. Állandó társam lesz a túrákon is. A későbbiekben mindenképp kipróbálom, hogy hideg itallal is ugyan ilyen tapasztalatom lesz-e. 

Megfelel mindennapos használatra is, a különböző űrtartalmú kiszereléseknek köszönhetően pedig mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelőt. 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)