Magazin

Blog

Testalkattól függetlenül - amerikai foci mindenkinek!

Vannak olyan sportágak, amelyekben bizonyos testalkattal egyszerűbb sikereket elérni. Kalapácsvetésben például a nagydarab, míg hosszútávfutásban inkább a vékony atléták eredményesek, kosárlabdában a magas, erőemelésben inkább az alacsony sportolók. A csapatsportokra jellemző, hogy más-más testfelépítésű játékosok töltenek be egy-egy pozíciót. Ez az amerikai futball esetében az egyik legszembetűnőbb.

A támadóegységben és a védelemben is több különböző posztot különböztethetünk meg, valamint a speciális egység is számos helyet kínál. Ezek mindegyike más-más testfelépítést kíván meg, tehát mindenki megtalálhatja a helyét egy csapatban. A következő sorokban bemutatjuk az amerikai foci pozícióit. Olvasd el cikksorozatunk előző részét, amely az amerikai foci szabályait mutatja be röviden.

A legnagyobb játékosok a pályán az ún. falemberek. Megtalálhatóak a labda mindkét oldalán, testsúlyuk elérheti a 120-140 kilogrammot. Támadóoldalon (OL) öt, a védelemben (DL) három vagy négy ilyen atléta játszik. Habár az avatatlan szemnek első ránézésre feleslegesnek tűnhetnek a pályán, feladatuk kulcsfontosságú a játékban. A támadófal felel a futójátékokhoz szükséges folyosók kiépítéséért és a passzjátékok biztonsága is rajtuk múlik. A védőfal a védelem első vonala, a támadók blokkjain átverekedve magukat igyekeznek az ellenfél támadását megállítani. Ebben a kategóriában a védők többnyire magasabbak, mint a támadók, és a külső falemberek némileg atletikusabbak, mint a belsők.

A támadósor legfontosabb játékosa az irányító (QB). Általában magas, erős karokkal rendelkező és mobilis személy kerül ebbe a szerepbe, de kiemelten fontos szempont a játékintelligencia is. Passzjátékoknál az irányító az, aki passzol egy csapattársa felé, míg futójátékok esetén a futónak adja át a labdát vagy ő maga indulhat meg vele a célterület felé.

Az irányító (QB) a támadóegység vezére

Az elkapók (WR) és futók (RB) a támadóegység azon szereplői, akik az előrehaladást hivatottak elérni. Előbbiek vékonyabbak és magasak, míg utóbbiakra inkább az alacsony, erős felépítés jellemző, ám a kézügyesség sem elhanyagolható esetükben. Az elkapók a passzok fogadásával, a futók többnyire lábon, de esetenként elkapással is termelnek yardokat. Létszámukat a pályán az aktuális felállás és az adott taktika befolyásolja.

A támadásban részt vesznek továbbá olyan játékosok, akik nagyobbak, mint egy elkapó, de kisebbek, mint egy falember, őket tight end-eknek (TE) hívjuk. Feladatuk kettős, mivel a blokkolásban és az elkapásban is komoly feladatuk van. Az előző csoporthoz hasonlóan, felállástól függ, hogy mennyi ilyen játékos játszik egyszerre, de kettőnél nagyobb számban ritkán fordulnak elő.

A tight end (TE) az elkapásban és a blokkolásban is fontos szerepet tölt be

A védelem esetében a védőfal után a második vonalat a linebacker-ek (LB) alkotják. Ők többnyire erős, atletikus testalkatú játékosok, akik mind a futás, mind a passz elleni védekezésből kiveszik részüket. Adódhat olyan helyzet is, amikor a támadófalon átjutva negatív yardos szerelést hajtanak végre. Általában hárman vagy négyen tartózkodnak a pályán.

A védő csapategységben is megtalálhatóak a vékonyabb, fürge játékosok. Ők a defensive back-ek (DB). Hasonló felépítésűek, mint az elkapók, és sebességben felveszik velük a versenyt. Feladatuk, a védelem utolsó, harmadik vonalaként, a passzok levédekezése vagy a labda megszerzése (interception). Általában hárman vagy négyen tartózkodnak a pályán játék közben.

A speciális egységből a rúgókat (kicker / punter) érdemes kiemelni, mivel a többi pozíciót támadó- vagy védőjátékosok töltik be. Esetükben a testfelépítés nem fontos, egyedül az számít, hogy jól tudjanak rúgni, hosszan és pontosan.

A fentiek fényében kijelenthető, hogy bárki, bármilyen felépítéssel megtalálhatja a helyét egy csapatban. Fontos azonban leszögezni, hogy a megfelelő alkat önmagában kevés, rengeteg dolgot kell megtanulni ahhoz, hogy valakiből kiváló játékos váljon. Ha esetleg megjött a kedved kipróbálni a sportágat, szeretettel várunk a Budapest Cowbells csapatában, ahol évente három alkalommal újoncprogram keretei között ismerkedhetsz meg az amerikai futballal.

A több részes cikksorozat során az amerikai és flag futball világába kaphatunk betekintést a Budapest Cowbells csapat tagjai által - edzőik, játékosaik és az egész csapatuk elkötelezett az amerikai futball hazai népszerűsítése mellett.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)