Magazin

Blog

Tippek őszi kerékpáros öltözködéshez

Nyakig benne az őszben, az első hidegfrontokkal szembesülve rendre az az ember legnagyobb dilemmája, hogyan öltözködjön. Ahogy igaz ez a hétköznapi viseletre, úgy okoz fejtörést a kerékpáros ruházat kiválasztása kapcsán is. Rendkívül frusztráló lehet, hogy az ember sem alul öltözni nem akar, sem túl, hiszen reggel egyre gyakoribb lehet a fagypont közeli hőmérséklet, déltájban viszont akár 25-30 fok is lehet, ha az idő kegyes velünk, ráadásul egyre hamarabb sötétedik, ami szintén jelentős lehűléssel jár. Mi lehet az aranyközépút?!

Tekerj "instant" ruházatban!

Leírom nektek az én receptem, hátha segít. Ősszel - szerintem - a legfontosabb, hogy instant ruházatban tekerj! Egy-két perc alatt legyél képes megszabadulni ruhadaraboktól vagy épp magadra húzni azokat, függően a körülményektől. Különösen azért fontos ez, mert nem igazán jó dolog leizzadni ebben az időben. Könnyű meghűlni. Ráadásul, ha valaki munkába járásra is használja a kerékpárt: nagy fejtörést okozhat a tisztálkodás, zuhanyzás, a „méltóság megőrzése a melóban”. :P Amitől - nem véletlenül - sokan megrettennek.

Őszi kerékpáros öltözködés
Viselj olyan ruházatot, amitől könnyű megszabadulni, ha kimelegszel!

A kulcs a hőérzet jó kezelése. Biztosan mindenki járt már úgy, akár téli gyalogtúrán, hogy magára húzta még a nagyfater jégeralsóját is, 100 méter hegymenet után aztán sorra kapdosta le magáról a rétegeket, a táskába gyűrve mindazt. Nem baj, ha nem érzed szaunában magad, mikor kilépsz a házból. Sokan téli kerékpáros kabátban indulnak tekerni viszonylag enyhébb időben is. Ez nem igazán jó megoldás. Eltelik öt perc és az ember üzemi hőfokra bemelegszik – szükségtelenek a túl vastag rétegek.

Mit érdemes ilyenkor felvenni?

A fázósabbaknak kell egy jó minőségű, gyorsan száradó és légáteresztő, hosszú ujjú aláöltözet, a térdek védelmében egy hűvösebb időre való hosszúnadrág, és egy szélkabát vagy szélmellény Rövidebb távokon semmiképp sem fogunk fázni és leizzadni sem.

Ahogy mondtam , én leginkább az „instantságban” hiszek – ezért ebben az időszakban még nem hosszú aláöltözetet viselek, hanem rövidet karmelegítővel kiegészítve. Egy pillanat alatt levehető, kicsire összegyűrhető és könnyen elrakható. Ugyanez igaz általában a szélmellényekre, csősálakra  és hűvős időkre ideális polár sálakra. Az egész kiegészítő ruházat elfér egy kulacsban is akár.

Ja, igen, egy tipp: ha nem akarsz púpos tevének tűnni, érdemes nem a mez zsebét teletömködni, hanem az egyik kulacs helyére letekert tetejű ivóalkalmatosságot tenni – tökéletes tároló eszköz (szerszámoknak, pótbelsőnek, még egyes telefonoknak is) - vannak erre a célra gyártott tárolók is, de ezek jellemzően drágább megoldások, mint az említett "sufnituning".

Őszi kerékpáros öltözködés
 Ha fázósabb vagy, érdemes hosszú ujjú aláöltözetet felvenni

Hiánypótló őszi termékek a választékban

A végére még egy pár konkrét ruházati termékünket hadd ajánljam nektek.

Először is a Triban RC900-as hosszú ujjú mez - merinói juhok gyapjából. Nagyszerű tapintású, igazán kényelmes öltözék – meleg, de légáteresztő. És, ami a legnagyobb tudománya az ilyen gyapjúból „szőtt” ruháknak, meggátolja a kellemetlen szagok kialakulását – hála a dél-afrikai importszőrnek.

Intenzív kerékpározáshoz ajánlom a Van Rysel új hosszú ujjú felsőjét, ami testre simuló kialakításával, szélálló és vízlepergető anyagával ideális társ lehet az őszi edzőkörökön!

Ebben az időszakban a láthatóság is kiemelten fontossá válik. A Triban RC500-as hosszú ujjú kabátunk 360 fokban láthatóvá tesz a nap bármely szakaszában az EN1150-es szabványnak való megfelelésnek köszönhetően.

A lehullott falevelek egy esős őszi nap után kifejezetten csúszósak tudnak lenni, és egy apró figyelmetlenségből is lehet nagy baj! Lakott területen is megéri bringás sisakot felvenni, ami nagymértékben csökkenti a fejsérülések erősségét miután már megtörtént a baj.

Hölgyek figyelmébe ajánlanám Van Rysel szélmellényünket. Szép, átgondolt kialakítást, csinos szabást kapott.

Végül, de nem utolsó sorban, saját tapasztalat alapján ajánlanám nektek a Van Rysel Ultralight szélmellényünket. Mindössze 91 gramm, kicsire összecsomagolható, vízlepergető kiegészítő. Nekem nélkülözhetetlen darab – ráadásul végre a mérnökök tökéletesítették vagy inkább ésszerűsítették - a hátán nincsen zseb, csupán egy rés, amin keresztül a mezed zsebébe tudsz benyúlni. Korábban teljesen feleslegesen tettek tárolórekeszt a hátsó részre.

Őszi kerékpáros öltözködés
 A szélmellény praktikus kiegészítő ebben az időszakban

Szóval, nagyjából ennyi a tudomány. Szerintem, ha ezeket betartjátok, minőségibb, komfortosabb kerékpározás élményéhez juttok - hiába a hidegebb, zord idő.

Címkék:

Hozzászólások

  • Hasznos írás, szívesen olvasnék ilyet az MTB/AM/Enduro vonalas termékekről is.