Magazin

Blog

Tisztítási tippek sportruházathoz

Új sportruházat vásárlása után az emberek kétféleképpen viselkednek: egy részük ideig-óráig még gyönyörködik a szép, új felszerelésben, a másik csoport pedig azonnal felavatja a legfrissebb szerzeményt. Mindegy, hogy melyik csoportba tartozunk, előbb-utóbb szembesülünk a feladattal: ki kell mosni a terméket! Íme pár tipp, hogy a szükségesnél ne okozzon több fejfájást a művelet.

„Most vettem le a polcról, nem is koszos!”

Első viselet előtt felvetődik a kérdés: muszáj rögtön mosással indítani? Ha nem is muszáj, de erősen ajánlott. Mind a gyártás, mind a szállítás során az anyagra rakódhatnak olyan kémiai részecskék, amelyek az arra hajlamosak bőrét irritálhatják, így ezektől egy mosással mindenképp érdemes megszabadulni. A másik pedig, hogy előttünk többen is felpróbálhatták a terméket, így a higiéniai szempont sem elhanyagolható.

„Alig volt rajtam!” / „Holnap úgyis újra sáros lesz!”

Végül is minek újra megfürdeni, holnap úgyis újra koszosak leszünk, nem? :) Mind az izzadságból kioldódó sókristályok, mind a különböző kosz részecskék (homok, sár, stb.) megtapadnak a szálak között. Ezzel egyrészt csökkentik a textil lélegző-képességét, másrészt roncsolják a szálakat, ezért érdemes használat után rövid időn belül elvégezni a mosást. Emellett tiszteljük meg azzal magunkat, és a sporttársainkat is, hogy ne kelljen visszafojtott lélegzettel végezniük a testmozgást a közelünkben. Ha extrém sáros a ruházatunk, akkor érdemes a kosz nagy részét lecsapatni róla, mielőtt szerencsétlen mosógépünket terheljük vele.

Sportruházat tisztítása
Extrém sáros ruházat esetén érdemes kicsit kiöblíteni a ruhákat, mielőtt a gépbe teszed!

Ami minden sportruházat esetén tilos

  • vasalás
  • fehérítés
  • vegytisztítás

A szárítógép használatát sem javasolják a legtöbb ilyen jellegű textil esetében. Egyes termékeknél alacsony hőmérsékleten megengedett, de mielőtt bedobod a gépbe, mindenképp tájékozódj a termék adatlapján! 

Sportruházat tisztítás, mosás
Tájékozódj a termék adatlapján, milyen mosási, szárítási tippeket adnak a készítők!

Egyéb javaslatok, tippek

A technikai ruházatot nem érdemes 30 foknál melegebb programmal mosni (ennél magasabb hőfokot állítok be a sportfehérneműk esetében). Személy szerint mindig a gépen lévő „kézi mosás” programot választom ki, sőt, az ajánlott centrifugálási sebességet a lehető legalacsonyabbra szoktam állítani, ezzel is kímélve a szálakat. Kompressziós ruházatot is lehet gépben mosni a leírtak szerint. Amire még ezen termékek esetében figyelni kell, az a mosózsákban történő tisztítás. Szintén mosózsákban tegyük a gépbe a sportmelltartókat, bikiniket, úszónadrágokat, UV szűrős felsőket. 

Sportruházat tisztítása
A mosózsák hasznos kiegészítő!

A fényvisszaverő rátéttel vagy egyéb mintával, cipzárral, tépőzárral, patenttal rendelkező termékeket érdemes kifordítva bedobni a gépbe, ezzel védve magát az anyagot és a többi felszerelést is. Tegye fel a kezét, akinek húzta már ki tépőzár vagy egyéb kapocs a szálat  a ruhájából! Rossz érzés volt, igaz?

Megvan a hogyan, most jöjjön a mivel?

Sportruházat mosásához mindig folyékony mosószert kell használni. Miért? Mert a szemcsés mosogatószer egyrészt lerakódik a szálak közé, másrészt a fizikai dörzsölődés miatt károsítja az anyag felszínét is. Kimostad, de még mindig nincs jó illata? Hát igen... a különböző műszálak igen könnyű, gyorsan száradó technikai ruházat gyártását teszik lehetővé, de emellett a szagmegkötésben is erősek ezek az anyagok. Ebben kifejezetten jeleskedik a poliészter. A vízálló, vízlepergető anyagokon kívül a többihez nyugodtan használj öblítőt. Bár több helyen lehet olvasni ezen anyagok roncsoló hatásáról, jómagam sosem hagyom ki, mégsem ment még tönkre emiatt egy felsőm vagy nadrágom sem. Amire érdemes figyelni, hogy az öblítőt érdemes higítva hozzáadni a mosáshoz (tehát pl. fél kupak öblítő, fél kupak víz).

Vízhatlan, vízlepergető termékek

Ez az a termékcsalád, amelyeknél nem javasolt az öblítő használata, hiszen roncsolhatja a felületkezelésüket. Tehát náluk a helyes metódus: 

  • Nikwax tisztítószer (a mosószer helyett)
  • Nikwax impregnálószer (öblítő helyett)
  • Egyszerre maximum 1-2 kabátot/nadrágot tegyünk a gépbe, hogy a teljes felületüket átjárja a tisztítószer
  • A tollkabátokhoz ne felejtsünk mosógolyót tenni, elkerülendő a toll összecsomósodását
  • Tollkabátok esetén a szárítás vízszintes felületen történjen. Szintén a csomósodás elkerülése végett érdemes óránként átrázni a kabátot
  • Aki igazán biztosra szeretne menni, az a hasonló termékek mosása előtt indítson el egy üres dobmosást. Ettől a gépben lévő mosószer maradéka is eltűnik, így biztosan nem fogja bántani a vízlepergető felületkezelést.
Sportruházat tisztítása, mosása
 Nikwax tisztító- és impregnálószer ajánlott a vízlepergető kabátok mosásához

A sportruházatot soha ne szárítsuk radiátoron, hiszen ez is komolyan roncsolhatja az anyagukat! Szereted a batik mintát? Színes ruházat esetén inkább használj színfogó kendőt, hogy minél tovább motiválhasson az új szerzeményed  szép állapota! :) 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)