Magazin

Blog

Tollkabát mosása és karbantartása

Már csípősek a reggelek és hűvösek az esték, lassan beköszönt az ősz...Ebben az évszakban a tollkabát nagyon hasznos felszerelés a túrák során. A tollkabát mosása és karbantartása azonban némi odafigyelést igényel, amivel nincs mindenki tisztában. Hogyan mosd és tartsd a tollkabátodat kiváló állapotban?

Nehezen vesszük rá magunkat, hogy mosógépben mossuk a tollkabátunkat, hiszen nem szeretnénk kárt tenni benne. Pedig a mosással nem csak a foltoktól és a szagoktól tudsz megszabadulni, hanem megújul a bélés szigetelő hatása is. Tény, hogy nem egyszerű megfelelően kimosni, de ha követed az alábbi lépéseket, kabátod kiváló állapotban fog kikerülni a gépből.

1. lépés: Előkészítés

Először keféld le a sarat a kabátról (ezt kézzel is megteheted), majd húzd be a cipzárakat és a zsebeket! Miután felhúztad a cipzárakat, fordítsd ki a kabátot. Így megvédheted a külső réteget, nehogy kiszakadjon a mosógép dobjában.

2. lépés: Folttisztító használata

Helyezz folttisztítót (például a NikWax Direct Wash-In termékét) a foltokra és hagyd rajtuk kb. 15 percig.

3. lépés: Mosógép előkészítése

Tisztítsd ki a mosógép mosószer tartályát, mivel az átlagos mosószer maradványai károsíthatják a tollkabátot. Ne tegyél a mosógépbe más ruhadarabokat a kabát mellé, nehogy megfogja valami! Töltsd fel a tartályt a kiválasztott tisztítószerrel! Olvasd el a csomagolás hátoldalán feltüntetett mennyiségre vonatkozó utasításokat!

Használj speciális folttisztítót a kabát tisztításához!

4. lépés: Program kiválasztása

Hideg vizes programot állíts be és válassz kímélő vagy kézi mosást, ha van ilyen.

5. lépés: Öblítés

Amint elkezd sípolni a mosógép, állíts be egy gyors öblítő programot, hogy biztosan távozzon minden tisztítószer belőle. Ne hagyd, hogy a kabát túl sokáig a mosógépben maradjon, mert kellemetlen szaga lesz!

6. lépés: Centrifuga

A tollkabát szárításához futtass végig egy centrifugázó programot, majd lágyan csavard ki kézzel a maradék vizet belőle, de légy óvatos, nehogy túl erősen összenyomd a tolltöltetet, mert megváltozhat a kabát formája.

7. lépés: Szárítás

Megszáríthatod a kabátot a szabad levegőn, vagy szobahőmérsékleten fektetve, de a szárítógép nyújtja a legjobb eredményt. Állítsd a szárítógépet a legalacsonyabb hőmérsékletre, és helyezd be a kabátot két szárítógolyóval vagy tiszta teniszlabdával együtt. Ahogy a labdák ugrálnak a dobban, fellazítják a tolltöltetet, így a tollak nem ragadnak össze és a kabát nem veszít a szigetelő hatásából. Néhány óra szükséges a tökéletes száradáshoz, ezért érdemes félóránként leállítani a programot és kirázni a kabátot, hogy a tollak biztosan ne tapadjanak össze. 

Ha szárítógépben szárítod a tollkabátot, tegyél mellé teniszlabdát, így nem áll össze a tollbélés.

Extra tippek

1) Ha heti rendszerességgel használod a tollkabátot, érdemes legalább kéthavonta kimosni. Szezonális használóknak elég évente kétszer. 

2) Ne ess kísértésbe és ne helyezd a régi, szokásos mosószert a mosógép tartályába, amikor a kedvenc kabátodat mosod! A szokásos tisztítószerek kiszívhatják a tollak természetes olajtartalmát, így gyengék és törékenyek lesznek –nekünk pedig erős és pelyhes tollakra van szükségünk a meleg megőrzéséhez –, ráadásul kölcsönhatásba lépnek a külső réteg víztaszító képességével. 

3) Ne vasald a tollkabátot, mert elolvad! 

4) A tollkabátot – és mindent, ami pelyhes töltettel rendelkezik – mindig hűvös és száraz helyen felakasztva kell tárolni, nem pedig egy táskába hajtogatva vagy gyűrve!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)