Magazin

Blog

TR 930 Spin Pro teniszütő teszt

Körülbelül 2 éve játszom Artengo ütővel - a TR 990 Pro típussal. Elég hosszú idő ez, hogy kiismerjél valamit, és tisztában legyél az erősségeivel, gyengeségeivel, tulajdonságaival, valamint megszokd, hogyan reagál. Próbáltam ez idő alatt több ütőt is, de volt valami, ami miatt mindig azt éreztem, hogy számomra ez a modell a legideálisabb. Ennek tükrében vártam azt, hogy megkapjam az új TR 930 Spin Pro-t.

A TR 930 szériának egyébként három tagja van, a legnehezebb a Spin Pro 300 g tömeggel és 31,5 cm balansszal, ami szerintem egy megtermett férfiembernek vagy technikásan játszó női játékosnak az ideális verzió. Ez alatt van tömegben a 285 grammos Spin verzió azoknak, akik kedvelik a könnyebb, ezáltal jobban kezelhető ütőket - ennek a balansza 32 cm. A 270 grammos, 32,5 cm balansszal bíró Spin Lite verzió leginkább azoknak az utánpótlás játékosoknak lehet ideális, akik most váltanak felnőtt ütőre, valamint kevésbé technikás nőknek.

A két ütő eléggé hasonlít, de alapvetően a fekete-kék 930-as a Spin, a fekete-piros 900/990-es meg a Power széria az Artengonál. Specifikációt illetően a balansz kapcsán van eltérés, 32 cm helyett 31,5 cm. Kézbe véve az első amit kiszúrtam, hogy az ütő hosszabb, mint a standard, 27,2” vagyis 68,5 cm helyett 69 cm, így a 990 Pro és a 990 Pro Plus közé esik a hossza, de a keret keresztmetszete más, és egy picivel szélesebb is például 9 és 3 óránál. A többi dolog viszont megegyezik: a 300 grammos tömeg, a 645 cm2 vagyis 100 sq in fejméret, a széles fejforma, a lehető legnyitottabb 16x19-es húrkiosztás, és merevnek számító RA 71 mutató. A gyártásminőség is elég pontos, 301 grammot és 31,8cm-es balanszot mértem a tesztpéldányon.

TR 930 Spin Pro fekete-kék színekben

Design ügyileg igen letisztult a 930-as széria, a keret külső oldalán a feketén például semmilyen minta nincsen. Vizuálisan az ütő minősége abszolút top, semmivel sem marad el a legnépszerűbb gyártók termékeitől, sőt! Ezt úgy mondom, mint húrozó, akinek rengeteg ütő megfordul a kezei között. Ami a kialakításában nagyon megfogott, és tulajdonképpen egy nagyon inspiráló dolog, hogy az ütő szívét vagy nyakát úgy alakították ki, hogy a lehető legkézreállóbb legyen az egykezes fonákot ütő, játékosok “segéd” keze számára. Az ütőn találhatunk egy “Spin Concept Technology” feliratot, ami annyit tesz, hogy a grommet, vagyis a húr a kereten való átvezetésére való műanyag alkatrész úgy van kialakítva - jelen esetben 12 óránál, hogy nagyobb elmozdulást tegyen lehetővé a húrnak, elősegítve a pörgetést.

Miután kiörömködtem magamat, kivágtam belőle a gyári húrozást - amit egyébként mindenkinek ajánlok, ugyanis a hónapok óta benne álló, kérdéses típusú és feszességre húzott húr sose fogja nyújtani azt a szintű játékélményt, mint egy friss, egyéni igényekre választott húr. Meglepődtem, hogy nem volt logo a húrozásra festve, de aztán rájöttem az okára, mégpedig hogy az Artengo elhagyta a korábbi kerek logot, és csak a feliratot használja már logoként.

Az ütőt a jól megszokott Wilson Revolve 1.25-ös húrral húroztam a 990 Pro-ban megszokott  25/24 kg feszességre. Ezután ráraktam egyet az Artengo Tacky avagy tapadós típusú overgripjéből, amit az ütő nyelén lévő gumikarikával rögzítettem (imádom az ilyen apró figyelmességeket), majd beraktam egy Antivib 990 rezgéscsillapítót, és elraktam a táskámba. Egy dolog ami feltűnt, hogy a nyél mintha vékonyabb lenne, mint a 990 Pro azonos nyélméret mellett, és nyilván a hosszabb ütő miatt maga a nyélrész egy kicsit hosszabb, ami kényelmesebb lehet nagyobb kezű, kétkezes fonákot ütő játékosoknak. 

Már az első ütések után azt éreztem, hogy az ütő elég jól kézre áll. Érzetre picit nehezebb, mint a 990 Pro, de az érzés hasonlóan határozott és erőteljes, főleg friss húrral, nincs semmi taknyos, elmaszált érzet. Pontosan lehet érezni, hogy milyen a találat. Az ütő egyébként pontosan azt nyújtja, amit várunk tőle, erőt és pörgést.

A teniszütőknél az erő azt jelenti, hogy a játékos által generált ütési energiából mennyit visz át a labda gyorsítására, valamint az érkező labda mozgási energiájából szintén mennyi energiát tud hozzáadni a labda visszaütéséhez. Egy merev ütő mivel kevésbé hajlik ki az ütés pillanatában, annál jobban közvetíti ezeket az energiákat, cserébe nagyobb megterhelést jelent a játékos keze számára. A húroknál ez pont fordítva van, így az anyag rugalmasságából - tehát a csúzli effektusból és az alacsonyabb feszességből szintén ütési energia képződik.

Az ütő egyébként pontosan azt nyújtja, amit várunk tőle, erőt és pörgést.

Jelen esetben egy merevnek számító, 72-es RA értékű ütőről beszélünk, ezért kifejezetten sok erőt generál, megy róla a labda. Emellett a másik, jellemző tulajdonsága, hogy nagy pörgést lehet adni a labdának, ebben két tulajdonság vállal jelentős szerepet. Az egyik, hogy az ütőfej nagyon széles és kerek, a másik pedig hogy a 16x19-es húrkiosztás nagyon nyitott, tehát a lehetőségekhez képest szét vannak húzva a húrok. A nyitott húrozás elősegíti azt, hogy az úgy nevezett snapback, vagyis visszacsapás effektje a húroknak minél hatékonyabban működjön, ami kulcsszerepet játszik a pörgetést illetően.

A két tulajdonság játék közben azt eredményezi, hogy ha nagyot akarunk ütni, az megköveteli, hogy megfelelő technikával tegyük ezt meg. Mióta Nadal top játékos lett, egyre több figyelmet kap a teniszben a pörgetés, és ezt a gyártók kifejezetten szeretik olyan termékekkel kiaknázni, mint például ez az ütő. Azonban ne legyenek illúzióink, ez nem azt jelenti, hogy az ütő magától pörget, hanem hogy megfelelő technika mellett elősegíti azt. Ezt a TR 930 Spin Pro kitűnően csinálja, ugyanis ha a labda jól van megütve, akkor amellett, hogy sebessége lesz, szép ívben megy - így nem ütjük hálóba, az alapvonal előtt lepattan, és - főleg salakon - jó magasra fel is pattan hátrébb szorítva ezzel a háló másik oldalán álló ellenfelünket.

A másik előnyös tulajdonsága a széles, kerek ütőfejnek, hogy növeli az úgynevezett sweetspotot, vagyis a húrfelület azon részét ahol kényelmesen, és hatékonyan tudjuk megütni a labdát. Emiatt, és a jó anyaghasználat miatt az ütő a specifikációját meghazudtolóan kényelmes. Van egy másik ütőm, aminek 71-es RA értéke van, szintén 100-as a fejmérete, de azonos húrozással elképesztően kényelmetlen volt. Na igen, a specifikáció nem minden. Ettől még nem egy vajpuha, komfort ütőről van szó, az én kezem például megérzi azt, hogy friss a húrozás, vagy némileg használt, illetve azt is, hogy az aktuálisan játékban lévő labda frissen bontott vagy már többször használt, meg persze hogy egy jobbfajta típus, vagy éppen egy érzéketlen kőszerű sárga szőrös golyó, ami éppen püfölés alatt áll.

Az, hogy az ütő egy kicsit hosszabb, mint a standard, nem okozott olyan nagy különbséget, mint vártam. Jelentősen nem befolyásolja az ütő manőverezhetőségét, azonban egy pici plusz lendületet ad az ütőnek, és az, hogy nehezebbnek érződik, azt eredményezi, hogy egyébként jobban is húz. Nem köztudott, de vannak a profik között, akik hosszított ütővel játszanak, például Djokovic egyedi ütője is hosszabb, bizonyos információk szerint 27,1” vagyis 2,54 mm-rel hosszabb a normál méretnél, más források viszont 27,25”-ról írnak, ami szinte akkora mint ez az ütő.

A húrozásban sok lehetőség lehet. Ha valakinek bírja a keze, illetve pontosan is játszik, viszont szabja a húrt, vagy csak egyszerűen több kontrollt szeretne, akkor jó döntés lehet egy vastagabb, 1.30-as, és akár merevebb húr. A feszességgel is lehet játszani, egy tizenéves utánpótlás versenyzőnek vagy nőnek el tudom képzelni, hogy a 22-23 kg is megfelelhet, de például az Artengo által támogatott páros játékos Oliver Marach 28/26 kg-al játszik bélhúr/polyester hybriddel. Nekem mindenesetre a következő, amit ki fogok próbálni, az az Artengo TA 990 1.20-as húr lesz.

Azt gondolom, hogy a TR 930 Spin Pro minőségben masszívan megállja a helyét a piacon, és a nagy gyártók bármelyik hasonló jellegű ütője mellé oda merném rakni, nem vallana szégyent. Az ár/érték arány pedig verhetetlen, a jelenlegi 34 990 Ft-os árával olyan minőséget képvisel, amiért legalább másfélszeres árat kell megfizetni ami azt is jelentheti, hogy 2 ütő helyett 3-at is tudunk venni azonos áron, ami előny, ha mondjuk játékstílusból adódóan gyakran elszakad a húrozás. A kínálatban egyébként a 900/990 Pro és a 930 Spin széria mellett van egy harmadik is, mégpedig a TR 960 Precision a klasszikusabb, kontroll-orientált, szögletes keresztmetszetű ütőt kedvelő játékosok számára. Kíváncsi vagyok, talán lesz szerencsém hozzá egyszer.

A tesztet Weisz Ferenc Ferdinánd, a tennisnerd.net vendégszerzője írta.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)