Magazin

Blog

Tudod, mi a különbség a pályasí, a freeride, a freestyle, a túrasí és a sífutás között?

Hallottad már ezeket a szavakat, de nem vagy biztos benne, mit is rejtenek? Akkor most ebben segítek eligazodni, ugyanis mindegyikhez különböző felszerelésre és tudásra lesz szükséged.

Hogyan is alakult ki?

A kezdetek kezdetén volt egy fából készült síléc, rajta egy szíj, ami egy egyszerű bőr túrabakancsot hozzáfogott és ezzel közlekedtek a nagy hóban. Majd az idő előrehaladtával elkezdték ezeket a felszereléseket fejleszteni. Ahogy egyre fejlettebb technológiák és új anyagok jelentek meg az iparban, a síben is speciálisabbak lettek a felszerelések. Már nem lehetett ugyanazt használni lesikláshoz és sífutáshoz. Aztán megjelentek a sípályákon is a modern eszközök, amikkel havat lehet készíteni és szép simává varázsolni a felületét. Innentől kezdték el a gyártók speciálisan kialakítani a sífelszereléseiket, hogy a legoptimálisabb felhasználást biztosítsa és a legnagyobb élményt nyújtsa a síelőknek. Lássuk a különbségeket! 

Pályasí

Hol: Géppel folyamatosan karbantartott pályán tudod használni, ami legtöbbször hóágyúzott és felvonóval meg lehet közelíteni. 

Sítudás: A kezdőktől a haladókig mindenkinek megfelelő. Itt tudod a helyes technikát megtanulni és a sítudásodat továbbfejleszteni. 

Felszerelés: Egy középen elkeskenyedő, fordulékony (carving) pályasíléc és egy esésnél kioldó kötés, valamint egy jó tartású, merev falú sícipő kell hozzá. 

Pályasíelők
 A pályasí a legnépszerűbb a síelők között.

Freestyle

Hol: A pályasíhez hasonlóan karbantartott pálya kell hozzá, ami kiegészül ugratókkal és félcsővel a különböző trükkökhöz. 

Sítudás: Már biztos léckezeléssel kell rendelkezned, hogy a különböző trükköket magabiztosan tudjad megpróbálni. 

Felszerelés: A léc eleje és hátulja is hajlított, hogy előre és hátrafelé is lehessen vele csúszni. A kötés és a bakancs teljesen megegyezik a pályasínél használttal. 

Freestyle
Freestyle, akik nem földhöz ragadtak.

Freeride

Hol: Olyan terepeken van rá lehetőséged, ahol természetes hó található és minden gépi beavatkozástól mentes. Néha felvonóval, de extrémebb esetben gyalog vagy helikopterrel közelítheted meg. 

Sítudás: Kifejezetten haladóknak ajánlott, nekik is olyan vezetővel, akinek van helyismerete. Ehhez már nagyon komoly egyéb felkészülés is szükséges pl. lavina ismeret. 

Felszerelés: A Freeride léc hasonló kialakítású, de jóval szélesebb, mint a pályasí, hogy a puha hó tetején tudjon maradni. A kötés és a bakancs teljesen megegyezik vele. 

Freeride síelők
Freeride a szűzhó szerelmeseinek

Túrasí

Hol: Szintén a természetes hóval borított terület kell hozzá, de itt saját erőből sível a lábadon gyalogolsz fel a hegyoldalra, hogy onnan lecsúszhass. 

Sítudás: Haladó tudásra lesz szükséged, de itt már nem csak a sítudás számít, hanem az erőnlét is. Fizikailag igen megterhelő. 

Felszerelés: A túrasí plusz tartozéka egy úgynevezett fóka. Amit a léc talpára teszel a visszacsúszás ellen, amíg felmászol. A lesikláshoz ezt leveszed. A kötés pedig abban speciális, hogy a sarka kioldható a felfelé haladáshoz és a lecsúszáshoz fixálható. 

Sítúrázók
A sítúra a legelszántabbak sportja.

Sífutás

Hol: Szinte bárhol kipróbálhatod, ahol legalább 10 cm hó található. Nem kellenek hegyek, akár egy sík, vagy dimbes-dombos helyen is. De léteznek géppel karbantartott pályák is. 

Sítudás: Kezdőtől a haladóig minden szinten gyakorolható. Mindenki megtalálja a tudásának és edzettségének megfelelő terepeket és távokat. Talán legkönnyebb formája a sível való ismerkedésnek minden korosztály számára. 

Felszerelés: Egy teljesen keskeny könnyű sífutóléc kell hozzá és egy olyan kötés, ami a cipő orrát rögzíti a léchez. A sífutócipő is könnyű -  hasonlít egy utcai cipőhöz,- hogy egyszerűen lehessen vele elrugaszkodni. Kétféle létezik: klasszikus és korcsolyázó stílushoz. 

Sífutók
A sífutáshoz még hegyek sem kellenek.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)