Magazin

Blog

Túrafelszerelés kezdőknek - I.rész

Szívesen kipróbálnál túrázáshoz megfelelő felszereléseket? Szerinted mik lehetnek azok a termékek, amik nélkül nem is érdemes elindulni, vagy mik azok, amiket mellőzhetsz? Szeretnék bemutatni nektek néhány nagyon fontos felszerelést. Remélem, a véleményemmel fogok tudni segíteni minden kezdő túrázónak.

A hátizsák alapvető felszerelés túra során

Mért fontos a túrafelszerelés?

Aki már túrázott rövid vagy hosszú távon, pontosan tudja hogy mennyire kényelmetlen egy egyszerű tornacipőben, vagy gumicsizmában végigvinni a távot. Az én személyes tapasztalatom, hogy nem elég, hogy atom kényelmetlen és fáj már az elején a talpam, de mivel ezek a cipők nem erre vannak tervezve, még át is áznak pillanatok alatt. Nem túl jó érzés már az elején egy átázott cipőben végigcsinálni az egész túrát. Nem elég, hogy elveszi a kedvedet az egész programtól, de még meg is fázhatsz. Nem csak a cipő lehet gond, hanem a kabát, póló és zokni is. Nekem a túranadrágok egyedül azért nem szimpatikusak, mert a legtöbb olyan anyagból készül, amit nem tudok elviselni magamon. Keresgéljünk együtt, mit is érdemes beszerezni, mielőtt nekiindulunk a megtervezett útvonalnak.

Mit érdemes beszerezni?

Mivel kezdő túráról beszélünk, őszinte leszek veletek, még nekem sincs megfelelő felszerelésem ahhoz, hogy ténylegesen azokat a tapasztalatokat tudjam átadni nektek, amire most számítotok. Ezért is gondoltam, hogy megosztom veletek azokat a tippeket, hogy én mit fogok először beszerezni és miért. A Decathlonon kívül csak külső márkás termékeket ismerek, de nekem már túl haladó szintűek. Nem a legdrágább és legújabb felszerelések lehetnek számodra a legjobbak, biztos vagyok benne, hogy mint kezdő sportoló, fogunk találni olyan túracipőt, kabátot, ami minden igényedet kielégíti. Én első körben cipőt, zoknit, pólót és esőkabátot fogok nézni, hiszen táskám már van, és szerintem első körben ezek azok a felszerelések, amik létfontosságúak lesznek számomra.

Mi alapján válasszunk cipőt?

A vízhatlan cipő megóv a teljes beázástól esőben

Engem személy szerint a vízálló túracipők érdekelnek, hiszen mostanában nem tudhatod 100%-ig biztosan, mikor szakad le az ég. A talprésze is lehet egy szempont, mert fontos hogy jól tapadjon, minden felületen. Ha már nagyjából belőttük a kényelmi szempontot, hogy mi az igényünk, akkor jöhet a kinézet. Mivel saras és vizes lesz, ezért magamból kiindulva nem választanék világos színt. A képen látható túracipő tetszik nekem a legjobban. Szerencsére az oldalon több szűrőt is be tudtam állítani, ami alapján a saját igényeimhez mérten, nem kell az összes cipőt egyesével lenyitogatni, hogy na vajon melyik lesz a legideálisabb számomra, hanem pár kattintás után 4-5 db túracipőt kellett átnéznem és döntenem.

Ennek a cipőnek a kialakítása fogott meg először. Sokkal nőiesebb, mint az régebbi modellek. Nem tűnik olyan vastag talpúnak és nehéznek, de azért nem mondanám, hogy beltéri, egyszerű tornacipő. Vízállósága nem a legkiemelkedőbb, de kezdésnek szerintem tökéletes lesz. Mivel sötét színű, ezért nem fog minden kis kosz meglátszódni rajta. A tapadása majdnem a legjobb, ezért amilyen kis ügyetlen vagyok, biztonságban fogom magamat érezni, hogy nem botlom meg vagy csúszok el állandóan. Van még egy típus, amit még meg szeretnék említeni. Kényelmi szempontból lehetséges, hogy ez a túracipő jobb választás lenne. Ezt a surranót biztosan csak egy könnyebb kis erdei sétára választanám, hiszen egy kicsivel magasabb mint az előző, de mégis sokkal légáteresztőbb. Kíváncsi vagyok egyébként a véleményetekre, hogy Ti melyiket választanátok. Vagy ha már van nektek valamelyik cipő, és szívesen leírnátok nekem ide kommentbe a véleményeket, akkor azt is nagyon megköszönném.

Zokniválasztás

A túrazokni viselése megakadályozhatja a vízhólyagok kialakulását

 

Azért tartom fontosnak, hogy technikai zoknit is válasszunk a cipőnkhöz, mert könnyen feltörheti a lábunkat az új cipő, főleg nem jó zoknival. Nekem egyébként még a tavalyelőtti kollekcióból van egy szettem, ami mai napig kiváló állapotban van, és továbbra is meg vagyok elégedve vele. Erre az időre a régimet vastagnak találom, ezért néztem egy másik zoknit, ami vékonyabb és sokkal légáteresztőbb. Ugye a zokniknál nincsen olyan hogy "női" vagy "férfi" szett, hanem csak felnőtt vagy gyerek. Szerencsére több színben is van, ezért nem csak fekete vagy fehér kapható. Nekem a képen látható termék nyerte el a tetszésemet, ezért valószínű ő fog bekerülni a kosárba.

 

Póló és esőkabát választás

A túrázáshoz készült pólók légáteresztő anyagból készülnek az izzadásnak kitett helyeken

 A képen látható túrapólónak ezt a légáteresztős részét direkt emelem ki, hiszen még régebben volt már ilyen felsőm, és a technikai részével kiemelten elégedett voltam. Az árát abszolút megéri, hiszen tökéletes arra az alkalomra amire valójában használod. Nagyon könnyű termék, és extra gyorsan szárad. Megfelelően szellőzik ennek a lyukacsos részének köszönhetően. Szerencsére több színben is elérhető, ezért van bőven választék. Ez egyébként nem fehér, inkább kicsit mályvalilának mondanám. Élőben biztosan jobban át fog jönni a színe is és nem csak funkciója. A mostani helyzetben többet esik az eső, mint sütne a nap, ezért úgy gondoltam, hogy egy egyszerű esőkabátot is szívesen kipróbálnék. Árkategóriában szerintem megtaláltam azt a fajta kabátot, aminek nem csak azért örültem meg nagyon, mert végre a saját stílusomhoz megfelelő színben érhető el, de azért is, mert az eddigiekhez képest sokkal könnyebben visszacsomagolható a saját zsebébe mint az előző modellek. Amióta megláttam, már szemezek vele, hogy megéri vagy sem. De most már nem kérdés, hogy megrendelem.

Remélem, tudtam segíteni, mit érdemes beszerezni először, hogy biztosan pozitív élmény legyen az túrázás, és ne fájjon semmink sem a nap végére (saját tapasztalataim után megfogadtam, hogy többet sima, egyszerű tornacipőben nem fogok nekiindulni többórás sétának, vagy túrának). Ha valamelyik termékkel van már bármilyen tapasztalatotok, írjátok meg kommentben. Ha esetleg van olyan termék, amit más helyett javasolnátok, akkor azt is nyugodtan osszátok meg velem. A következő cikkemben, már a megrendelt termékek kipróbálását fogom megírni nektek. Már most nagyon nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz.:) 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)