Magazin

Blog

Túrázás hőségben - Sokorói kalandok teljesítménytúra

A "Sokorói kalandok" teljesítménytúra időpont választása szinte garantálja a nyári meleget: mindig Pünkösd napján tartják. Ez a hőség alaposan megnehezíti az indulók dolgát, akik idén is igen nagy számban érkeztek. Hogyan könnyíthetjük meg a dolgunkat hőségben való túrázáskor? Tippek kánikulában való túrázáshoz Gombos Kálmán rendszeres túrázótól.

Mit viselj, ha hőségben túrázol?

Ruházat

 A nők számára már túra szoknya is elérhető
  • Sokat számít a túra zokni is! Az is lélegezzen, varrás nélküli megoldással és legyen nyári (vékony) modell.
  • A cipő legyen stabil, lélegezzen, ne jusson be por, apró kavics és homok (itt az is volt bőséggel). Ezeket ma már külön női és férfi túracipő változatban is el tudjuk érni.
  • Rendkívül fontos a fej védelme! Világos színű sapka, mely lélegző és árnyat adó. Nekem Quechua van, igen szuper.) Van "legionárius" kivitel is belőle, ami védi a tarkót is - sokan dicsérik (az enyém nem olyan). Hőségben igen jó alternatíva a kalap! Van nekem is Quechua, ugyan erre a túrára nem ezt vittem magammal. Abból is elérhető már a világos és technikai típus.
  • Igen szeretem a picike Nabaiji törölközőmet. A legkisebb méretet vettem, és ilyenkor ott a csuklómon vagy zsákon. Izzadtság törölgetésére; időnként megvizezve, ahol lehet.

Hőségben nagyon oda kell figyelni, a megfelelő öltözködésre és hidratálásra, melyről egy másik írásomban is olvashattok. Viszont ha ezeket az egyszerű "szabályokat" betartjuk, akkor élvezetes lesz a kirándulásunk még 30 fok felett is.

Még egy tipp: A túrát mindig előre gondold át, tervezd meg. Az útvonal legyen meg a fejedben (főleg a hosszabbak): hol tudsz vizet és/vagy más folyadékot vételezni.

35 km-es táv a nyári melegben - a túra útvonala

Úti- és túratársaim, Réka és Márk egyaránt partnerek abban, hogy idén a Sokorói kalandok teljesítménytúrának csak a 35 km-es távot járjuk le. Részemről az ok prózai: esküvőn, majd lagziban voltam, éjszakába menően… Így hát kihasználjuk az engedélyezett (és bőséges) rajtidő-keretet: majdnem pontosan tizenegykor vágunk neki Nyúl község utcáinak. Szokatlan látvány: sűrű sorokban térnek vissza a rövid távosok. Igen, akik a reggeli (viszonylag) hűvösben elrajtoltak, már bőven érkezhetnek. 

Hőségben, délelőtt 11 órakor vágtunk neki a távnak, Nyúl község utcáin elindulva Elhagyjuk az utolsó házakat, megérkezik a piros sáv: itt balra megyünk, de a túra vége felé visszaérkezünk ide. Kellemesen hűs erdei ösvényeken jutunk a második ellenőrzőponthoz: a 15-ös táv itt tér le jobbra. Mi továbbra is dél-délkeletnek tartunk és hamarosan elérjük a Rábaringet. Eddig ismertem az utat az ötvenesről – most jobbra térünk, majd fel. Sok nyitott szakasz jön; hiányoljuk a kellemes hűvös árnyékot. Szerencsére újra erdőkbe térünk, aztán hullámzó terepen folytatjuk. Így jutunk el Sokorópátka közelébe: zöld a táj, szelídek a dombok, kevés a szintkülönbség. Pátkapusztán igen jólesik a víz, és pár falat müzlit is csipegetünk. Kevés aszfalttal megússzuk a község útjait: nekivágunk a szemközti dombok irányának. Elhagyjuk az utolsó tanyát is, és újra hűvös, sűrű erdők jönnek. 

Pákapuszta után igazán jól esik a hűvös erdőkbe belépni Megérkezik a sárga, rajta ötvenes túratársakkal. Velük jutunk a Hatos-tölgyhöz, ahol ismét kedves pontőrök kínálnak. Majd zöld erdők – és zöld kereszt, és máris itt van Tényő. A kocsma jól jön: a hideg kóla pláne. Eszünk is pár falatot, aztán következhet az emelkedő. Megint többször mélyútban, löszfalak között, a tájegységre jellemzően. Elhagyjuk a Gyerektábort (itt is kapunk innivalót), és hosszú jobbossal rátérünk a Lila-hegy emelkedőjére. Ez az utolsó ma; előbb antennatornyok mellett megyünk el, aztán itt a kilátó! Két éve még geodéziai toronyként láttam, most viszont fel is juthatok a szépen kidolgozott kilátóba. Mennyire megérte! Pompás a panoráma – akár visszafelé nézek, akár Nyúl, a Bakony, vagy éppen Pannonhalma felé… 

A Lila-hegy kilátójából pazar panoráma tárul elénk Ereszkedés jön, majd a már ismert úton vissza a célba. Ahol aztán jól esik a virsli – de főleg a limonádé! Megdolgoztatott a meleg, de sikerült jó tempóban teljesíteni. Nem csak nekünk: ahogy halljuk, több, mint ezer társsal együtt választottuk ezt a programot mára. Köszönjük a remek rendezést, az ellátást!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)