Magazin

Blog

Túrázás sötétben - A fejlámpa előnyei

Az éjszakai túrázásnak ára van. Lemondunk a színekről és távoli látnivalókról, jobban kell figyelni a tájékozódásra… Kapunk viszont máskor meg nem tapasztalható hangulatot, a felfedezés és tájékozódás örömét. Mindezekhez nincs szükség különösebb speciális felszerelésre – mindössze egy hasznos kiegészítőre, amivel bevilágíthatjuk közvetlen környezetünket.

Az éjszakai túrázás praktikus eszköze: a fejlámpa

Ismeritek-e az éjszakai erdő varázsát? Hallottátok-e hangjait, zörejeit? Láttátok-e sejtelmes árnyait vagy a hajnal pirkadatát? Túráztatok-e szentjánosbogár-raj kíséretében? Minden egészen más… talán még az illatok és a szél rezdülése is. Az atmoszféra egészen biztosan: egyedi, máshoz nem hasonlítható! Az éjszakai túrázáshoz nincs szükség különösebb speciális felszerelésre – mindössze egy hasznos kiegészítőre, amivel bevilágíthatjuk közvetlen környezetünket. Napjainkban erre a legalkalmasabb és legcélszerűbb eszköz a fejlámpa.

LED fejlámpa előnyei

Kiváltképp akkor hasznos a fejlámpa, ha LED-es verzió. 

 • Azon túl, hogy remek fénykibocsátásra alkalmas,
 • fogyasztása sem vészes (és ha fogy az energia, a fényerő nem változik),
 • mérete, súlya is egészen elhanyagolható: sem zsákunkban, sem a fejünkön nem zavaró,
 • mindemellett komoly előnye, hogy mindkét kezünk szabadon marad. Örül ennek, aki szereti a szabad kezeket, de az is, aki botokkal túrázik…

A nekem bevált fejlámpa

Az évek során több fejlámpával is volt dolgom rövidebb vagy hosszabb távon. Akadt köztük nagy márka éppúgy, mint „noname”. Végül a Forclaz Trek 900 mellett tettem le a voksomat, és használom nagy elégedetten. Vásárláskor leginkább a kitűnő ár-érték arányával győzött meg. Ezt a tudást és teljesítményt a „nagy” gyártók jóval magasabb összegért kínálják: némely esetben két-háromszor többet is elkérnek. Én meg sohasem szerettem a pénzemet csillogó márkajelzésekre költeni… [

Forclaz Trekk 900 fejlámpa
 Forclaz Trek 900 fejlámpa

A 900-as a Forclaz Trek sorozat legerősebb, legnagyobb tudású tagja, így nyilván a legdrágább is. Ezzel együtt is csak 7.990 forintot kell érte kiadni, ami – látva mások árait – igazán meggyőző. Persze nem mindenki szeretne csúcsmodellt: sokan csak néha veszik igénybe, esetleg kisebb tempóban, vagy csak pár órán át használva. Nekik is van választási lehetőség: három másik Forclaz-modell is kapható, már 1.490 forinttól. Pici lányom az eggyel kisebb, Trek 500-ast használja. Kiváló fényereje van, és már az is tölthető USB-ről. Engem végül aztán mégis csak elcsábított a 400 lumen…

Technikai előnyök

 • Egyszerű feltöltés:  Fentiekből kiderül, hogy a két legnagyobb modell nem csak elemekkel, de akkuval is rendelkezik. Ezt remek dolognak tartom: a mindig nálam lévő powerbank erre is alkalmas (kb. két és fél óra alatt tölti fel). Ráadásul egy sorozat (3 db) AAA-elemet is kaptam, egy hozzá való külön kis adapterrel. Ó, igen, és egy kis vagány, hálós (zárható) tartót is! Nos: így végképp nyugodtan vágok neki az éjszakának.  De ha valaki még ennél is nagyobb biztonságra vágyik, beszerezhet egy csere-akkumulátort is… Az adapterek cseréje nem túl könnyű (bár elég a körmöm is): gondolom, a vízhatlan kialakítás miatt. Az akkumulátor egyébként lemerülésekor automatikusan tartalék üzemmódra kapcsol. Ilyenkor 25 lumenes vész-fényt kapunk, egy órán át.

 

A Forclaz Trek 900 fejlámpa: csepp- és ütésálló. Újratölthető, levehető akkumulátorral, de elemmel is működik.
 A Forclaz Trek 900 fejlámpa: csepp- és ütésálló. Újratölthető, levehető akkumulátorral, de elemmel is működik.

 

 • Fényerő: A fényerőre is utaltam már fentebb. A négyszáz lumen… azt kell mondjam, hogy brutális. Úgy vélem, nagyon ritkán lesz szükség rá. Igazából még az eggyel kisebb fokozatot is csak alkalmanként használom – zömmel inkább a harmadikat. Összesen egyébként négy lépésben tudom állítani a fényerőt, plusz van egy piros, ún. diszkrét fény is. : Az első két fehér fénynél csak a kisebbik LED működik, a 3. állásnál a nagy is, a negyedikben pedig csak az, mint afféle reflektor (a leírás ilyenkor 90 métert ígér!). Hatodik lehetőség az ún. „boost”-állás: ilyenkor a legerősebb fény ütemesen villog. Ez egy vészhelyzetre való lehetőség, természetesen: a „+” gomb 5 másodperces nyomva tartásával aktiválható.
 • Könnyű állíthatóság: Ezeket a lépéseket a lámpa tetején lévő +/- jelzésű nyomógombokkal tehetjük meg. Egy igen hasznos opció pedig, ha a kettőt egyidejűleg benyomva tartjuk három másodpercig. Ilyenkor a lámpa lezár, és kizárólag ezen művelet megismétlése után hajlandó újra működni. Így egészen nyugodtan teszem a zsákomba: biztos lehetek benne, hogy nem fogja egész nap annak belsejét világítani…
 • Sárga fény: Amikor „fehér” fényről beszéltem, nem voltam szabatos. Legalábbis nem valósághű – szerencsére. A széles csóvájú fény ugyanis kissé – de kellemesen – sárgás. Ami hosszú távon (egész éjszakán át) sokkal, de sokkal kellemesebb az emberi szemnek, mint a tényleg fehér, hideg színű fénycsóva (a „reflektor”-állás itt is ilyen). Ideig-óráig persze, de egész éjjel… köszönöm, azt nem szeretném.
 • Kényelmes fejpánt: A lámpa fejpántja könnyen és gyorsan beállítható a kívánt méretre (akár 9 éves kislányom méretére is). Levehető, azaz mosható – ami igen praktikus dolog.
 • Ütésálló: A lámpatest víz- és ütésálló – a leírás szerint. Szerencsére eddig ilyen jellegű megpróbáltatásoknak nem volt alkalmam kitenni.
 • Hosszú üzemidő: Az ígért üzemidő „eco” (vagyis az első) állásnál húsz óra, közepes (átlagos) használatnál nyolc óra, és még reflektor-üzemmódban is három óra. Azaz: még egy igazán téli, hosszú túrára is nyugodtan megyek vele.

Végül kedvcsinálónak álljon itt néhány fotó az idei Kőszegi csillagok teljesítménytúráról! Jó szívvel biztatok mindenkit: próbálja ki, legalább egy rövid távval, milyen is az éjszakai túrázás! Kellemes élményeket kívánok hozzá. 

A tanácsokat Gombos Kálmán, szenvedélyes teljesítménytúrázó osztotta meg.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)