Magazin

Blog

Túrázni télen is élmény!

A téli túrázásról megoszlanak a vélemények, tapasztalatok, érzések. Én azok táborát erősítem, akik azt vallják, hogy megfelelő felszereléssel mind a négy évszakban élmény a túrázás. Télen olyan arcát mutatja a természet, amit az év más időszakában nem élhetsz át. Írásommal remélem kedvet csinálok neked is ahhoz, hogy kipróbáld, milyen is egy téli erdőben kirándulni.

Télen az erdő egy mesevilág. 

A hó mesebelivé varázsolja a tájat. Beborítja, mint egy valódi takaró. Ha a havas erdőben sétálsz, minden lépésednél hallod a hó ropogását, amit viszhangoz a néma erdő. Csend van és végtelen nyugalom. Még az egyébként népszerű túraútvonalakon is kevés kirándulóval fogsz találkozni. 

Az utadat állatok nyomai kísérik. Felfedezhetitek a kirándulás során, hogy milyen állatok élhetnek a környéken, sőt próbára tehetitek tudásotokat is, hogy vajon mennyi lábnyomot ismertek fel. 

Az állatok nyomai a hóban különlegessé és mesebelivé teszik a téli túrázást

Télen találkozhatsz azzal a jelenséggel is, amit hőmérsékleti inverziónak hívnak. Ilyenkor a völgyekben hidegebb van, mint a hegycsúcsokon, így letekintve a völgyek felhőkben úsznak. Varázslatos látvány ez is. 

Sokan azért nem szeretik télen az erdőt, mert kopaszok a fák. Lássátok meg ebben is a szépséget! Így jobban kinyílik a végtelen tér, szinte átlátni az erdőn. Feltűnnek a háttérben a hóval borított, fehér hegycsúcsok, domboldalak. 

Tükröződik a fehér hó, szinte világít, és a kopárság, szürkeség mellett kontrasztként megjelenik egy-egy szín. Gondoljatok egy zúzmarás erdőre, egy deres kökénybokorra rajta a kéklő bogyókkal vagy a havas végtelenre egy farakással. Mind-mind olyan kontraszt élmény ad, mint egy festményen.

Télen kinyílik a végtelen tér - háttérben a havas domboldalak 

Olyan természeti képződményeket láthatsz egy téli túra során, amire máskor nincs lehetőséged. A hó, a fagy, a hideg vagy a megjelenő olvadás hihetetlen alakzatokat tud produkálni. Különösen, ha egy szurdokvölgyben jársz vagy patak, vízesés mellett haladsz el. 

Ilyen, természet alkotta csodában lehet részed egy-egy téli túra alkalmával

Próbára teheted magad és felszerelésed

A túrázás télen különösen fejleszti az állóképességet. Hidegben és hóban haladni nagyobb energiákat igényel, hiszen a test fűtésére és melegen tartására is koncentrál a szervezetünk. Ezért ilyenkor sokkal jobban kell figyelni a megfelelő energiabevitelre, mint nyáron.  

Segítheti haladásodat a túrabot, ha hótányérokkal szereled fel. Jó szolgálatot tehet és hatalmas élmény hómacskával a lábadon túrázni különösen jeges vagy keményhavas utakon. De kamáslidat, téli túranadrágodat is egy kalandos téli túrán tudod igazán próbára tenni. 

A hómacska a kis karmokkal belekapaszkodik a jeges, havas utakba és jó tapadást biztosít. 

Él még benned a gyermeki én?! Egy téli túra alkalmával ezt is kipróbálhatod. Kezdj hóember építésbe vagy csinálj hóangyalt az érintetlen hóba. Ha többen vagytok egy nagy hócsata is kikerekedhet a játékból. 

+1 tipp

A téli túrák érzésvilágához tartozik egy menedékház az erdő mélyén, ahol gőzölgő forralt bor, forró tea vagy puncs vár. Igaz, ezt most a járvány miatt nem tudjuk élvezni, de nyáron viszont biztosan nincsen ilyen hangulat, ezt csak egy téli kiránduláson élheted át. 

Ha magaddal viszel termoszban italt, egy hegycsúcson megpihensz, elégedetten iszogatva, a látványból töltekezve átélheted a téli varázslatot. 

Lépj ki a meleg, fűtött szobából, szerezd be a megfelelő felszerelést, ruházatot és engedd, hogy magával ragadjon az élmény. Találkozzunk a hófedte erdei utakon! 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)